Myös espoolaisfirmat käyttävät rikollisjengejä velanperintään

Espoolaisella rakennusliikkeellä oli urakkasopimus aliurakoitsijan kanssa. Työn valmistuessa aliurakoitsija ei maksanut rakennusliikkeen lainaamaa summaa takaisin. Rakennusliike pyysi apua United Brotherhoodilta, joka on M.O.R.E.:n, Rogues Galleryn ja Natural Born Killersin liittoutunut rikollisjärjestö.

– Tapaus on tällä hetkellä esitutkinnassa, joten enempää en voi kertoa, rikoskomisario Jari Aarnio kertoo.

Poliisin mukaan prosenttijengien pääasiallinen tulonlähde on velkojen perintä. Yritykset ottavat yhteyttä rikollisjärjestöihin. ”Toimeksiantaja” kutsutaan kahvitarjoilulle jengin päämajalle. Yrittäjän laillinen velka tarkoittaa jengiläiselle helppoa rahaa. Suomen laki ei estä lainan perimistä omin keinoin, kunhan tapa ei sisällä väkivaltaa tai uhkailua.

 

Jengiläisten tarkoituksena on luoda pelon tunne sanattomalla uhkailulla.”

 

– Rikollisjärjestöjen apua pyytävät isot ja pienet firmat rakennusyrittäjistä maahantuojiin. Tavalliset yritykset tukevat tällä tavalla vakavaa rikollisuutta, joten jengiläisiä on turha syyttää kaikesta, Aarnio huomauttaa.

Kun perinnästä on sovittu, toimeksiantaja antaa jengiläiselle velallisen tiedot ja velkasopimuksen.

– Suurin osa velan perintä -keikoista tehdään puhumalla. Jengiläisten tarkoituksena on luoda pelon tunne sanattomalla uhkailulla. Liivit ovat takin alla piilossa, mutta jengiläinen saattaa asettaa vaikkapa kätensä pöydälle, jossa komeilee prosenttijengin tunnusomainen sormus.

 

Jengiläiset mätkivät turpaan ennen kuin edes kertovat käynnin syytä.”

Rikollisjärjestö käyttää väkivaltaa vain silloin, jos lainaaja on itsekin rikollinen.

 

– Esimerkiksi rakennusfirman omistaja, jonka bisnes ei kestä päivänvaloa. Silloin jengiläiset mätkivät turpaan ennen kuin edes kertovat käynnin syytä, Aarnio kertoo.

Firman edustajat kääntyvät jengiläisten puoleen, koska tavallisia reittejä pitkin velan perintä kestää kauan.

– Yrittäjät kyllästyvät pari kolme vuotta kestävään prosessiin ja turvautuvat jengiläisten apuun, Aarnio kertoo.

Tätä et tiennyt prosenttijengeistä:

Keskusrikospoliisin mukaan noin 900 henkilöllä on Suomessa kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Prosenttijengit, eli lain ulkopuolella toimivat moottoripyöräjengit, ovat sovussa keskenään ja saattavat jopa vierailla toistensa juhlissa.

He eivät tappele keskenään reviireistä.

Velanperinnän lisäksi jengit tekevät pääosin niin sanottuja tavallisia rikoksia, kuten autovarkauksia.

Poliisit saavat usein ilmoitussoittoja tavallisilta kansalaisilta siitä, missä prosenttijengiläiset liikkuvat.

Poliisin mukaan merkki rikollisesta toiminnasta on liivien peittäminen takilla.

Lähde: Poliisi

Written by:

Vera Miettinen

Ota yhteyttä

Kommentit

Kommentit

" Rikollisjärjestöjen apua pyytävät isot ja pienet firmat rakennusyrittäjistä maahantuojiin. "
Rikollisuus perustuu paljolti narsismiin. Esim. autovarkaudet, taskuvarkaudet ja asuntomurrot kuuluvat narsismirikollisuuteen eli minä olen niin paljon arvokkaampi, että minulla on oikeus ottaa itselleni toisen omaisuutta.
Narsististen ihmisten tuttavuutta kannattaa välttää.

yhteistyö narsi... (ei varmistettu)

Toimeksiantaja näissä tapauksissa kuseen joutuu kun käry käy. Velanperijöille se on yks hailee miten käy, kunhan vain oman palkkion saavat.

vt (ei varmistettu)

Määrätyt piirit vaativat etnisten raiskaajien nimiä julkisuuteen. Minä haluan, että tällaisten tilausten tekijöiden nimet ja firmat pistetään vaikkapa facebookiin levitykseen niin tietää vältellä.

Kerberos (ei varmistettu)

Eihän tuollaisia firmoja tarvitse vältellä. Maksaa laskunsa, niin kuin kuuluu, niin kaikilla on kaikki hyvin. On väärin tehdä ainoaa väärintekijää tahosta, joka haluaa omansa pois. Itse ainakin ymmärrän hyvin, että joskus turvaudutaan rankempiinkin keinoihin oman elinkeinon ollessa kyseessä. Ystäväni isäpuolella on rakennusfirma. Hän teki eräänä talvena ison ja kalliin työkeikan, jonka tilaaja jätti maksamatta. Koko elinkeino oli vaarassa, sillä tuon työn ja sen tuoton varaan oli laskettu niin paljon. Onko reilua sekään, että laskut vaan jätetään maksamatta? Kaikellahan on seurauksensa, omaa tyhmyyttä on lähteä vedättämään.

Pinkie (ei varmistettu)

Rikollisjärjestöt toimivat mm. huumebisneksessä ja tavaroitten varastamisessa.
- Huumebisneksessä toimivat ihmiset, joilla on varsin tyly suhtautuminen toisiin ihmisiin. Nimittäin huumeorja menettää rahansa huumeisiin ja usein myös menettää terveytensä huumekäytön seurauksena.
- Varkaat uskovat, että heillä on etuoikeus muitten omaisuuteen.
Usein rikollisjärjestöt pyrkivät toimimaan taustalla, joten rikollisjärjestön jäsenet näyttävät julkisuudessa kunnollisilta ihmisiltä. - Mutta todellisuudessa likainen työ teetetään muilla ja suoritusportaan jäsenillä on iso riski joutua vankilaan: huumeitten vähittäismyyjät, asuntomurtojen tekijät jne.
Tässä tapauksessa rikolliset jakaantuvat komentoportaaseen ja kuraportaaseen, jolla ei ole kovin paljon arvoa komentoportaan silmissä. - Kuraportaan osana on tehdä näkyvä rikos ja ottaa siitä vankilariski.

Toisaalta on ymmärrettävää, että taloudellisista syistä vaikeaan asemaan joutunut yrittäjä turvautuu velkojenperinnässä rikollisjengiin.
Toisaalta lopputuloksena voi olla karhunpalvelus: Kohde voi olla arka, ja rikollisjärjestö saattaa huomata sen. Silloin rikollisjärjestö voi vaatia kohteelta reviiriveroa, koska "kuulut nyt meidän reviiriin".

varovaisuutta, ... (ei varmistettu)

…tätä tapahtuu myös Espoossa

Entistä röyhkeämmän toiminnan ohella jengit rekrytoivat uusia jäseniä ja levittäytyvät uusille paikkakunnille.

Viime aikoina jengiläiset ovat lähestyneet tavallisia yrittäjiä. Niiden edustajat ovat ilmoittaneet, että yrittäjien pitää maksaa suojelurahaa, koska toimivat "heidän alueellaan".

Jengien perintäbisnes keskittyi aluksi alamaailman sisäisiin velkoihin. Sen jälkeen alettiin periä yritysten laillisia saatavia.

Myös harmaa talous poikii jengeille runsaasti toimeksiantoja.

Suojelurahan pyytäminen on uutta.

Jos maksat kerran, niin miksi homma loppuisi siihen? !

Työmiehen kaveri (ei varmistettu)

KRP:n rikoskomisario Jussi Oksanen kertoo, että rikollisjärjestöt ovat viime aikoina alkaneet vaatia yrittäjiltä reviiriveroa (http://www.taloussanomat.fi/yrittaja/2012/05/18/lehti-jengit-kiristavat-...).
Reviiriveroa nimitetään usein harhaanjohtavasti suojelurahaksi. - Vartiointiliikkeet suojelevat murroilta yms. Tietyissä maissa viranomaiset suojelevat esim. hankalalta byrokratialta. Joissakin maissa joissakin tapauksissa jotkut rikollisjärjestöt suojelevat esim. huligaaneilta. Ja suojelusta pitää maksaa.

varo rikollisjä... (ei varmistettu)

Näyttävin ja näkyvin osa rikollisryhmistä ovat niin sanotut liivijengit

Näiden jengien jäsenet kantavat erityistunnuksin varustettuja liivejä, joissa on salmiakinmuotoinen kuvio ja 1% -merkki osoitukseksi siitä, että ne kuuluvat muun yhteiskunnan sääntöjen ulkopuolelle asettuvaan vähemmistöön.

Tunnettuja suomalaisia prosenttijengejä ovat muun muassa Helvetin Enkelit, NBK, Bandidos, Rogues Gallery, M.O.R.E, Cannonball MC.

Suomessakin järjestäytynyt rikollisuus etsii koko ajan parhaiten taloudellista hyötyä tuottavia kohteita. Kuitenkin useimpien rikollisryhmien pääasiallinen toimiala on huumekauppa sekä siihen usein kytköksissä olevat omaisuusrikokset.

Harvinaisempia sen sijaan ovat palkkamurhat, mutta sellaisestakin on näyttöä Suomessa.

Myös velkojen perintä jonkun toisen puolesta kaihtamatta väkivaltaa on rikollisjengien toimialaa.

Toimeksiantaja voi olla niin sanottu tavallinen ihminen, joka kuitenkin toimii lain näkökulmasta harmaalla alueella.

Myös perintätoimien kohde voi olla tavallinen kansalainen.

liivijengiläisi... (ei varmistettu)

vastaankin itse tähän yrittäjä itse rehellisenä henkilönä on lainannut omalle yritykselleen näistä vähäisistä varoistaan sen 4 miljoonaa. voi näitä satuja

rane

Osallistu keskusteluun

Lisää aiheesta