Näin teet ruusukaalista helppoa arkiruokaa

Ruusukaalipastaan voit lisätä kermaa tai öljyä, sitruuna ja tilkan viinietikkaa.

Heli Koivuniemi

Tämä annos on helppo ja nopea. Lohifile ruusukaalipedillä, jossa erikoisuutena on paahdetut ja murskatut pinjansiemenet. Lisäkkeeksi Rekola valmisti uppomunan.

Heli Koivuniemi

Laita muovikelmu kulhon päälle ja riko kananmuna. Mausta muna yrteillä, suolalla tai mausteöljyillä ennen kuin kiedot kelmun.

Heli Koivuniemi

Sami Rekola neuvoo käyttämään hasselpähkinän sellaisenaan Kuorineen ja rouhittuna hasselpähkinä tuo esimerkiksi salattiin tai pastaan makua ja ilmettä.

Heli Koivuniemi

Yksi Sami Rekolan suosikkiraaka-aineista on lehtikaali. Mitä krouvimpia palasia, sitä parempi, hän vinkkaa.

Heli Koivuniemi

Kasvisten käytössä on vain mielikuvitus ja rohkeus rajana.

Kehittelemäänsä päivän pastareseptiin keittiöpäällikkö Sami Rekola valitsi muun muassa lehtikaalin ja ruusukaalin.

– Käytän kotona juuri nyt paljon lehtikaalia. Lapset jo hiukan ihmettelevät, että mistä kaikkialta kaalia löytyykään, kolmen lapsen isä naurahtaa.

Ruusukaali on Rekolasta aliarvostettu kasvis.

– Ruusukaali on mainettaan parempi raaka-aine. En ymmärrä, miksi ruusukaalia inhotaan niin paljon.

Hänen mukaansa illallisravintolat käyttävät ruusukaalin usein nypittynä.

– Lehtiä ripotellaan sinne tänne. Minusta ruusukaalin juju perustuu sen pallukkamaiseen rakenteeseen.

Ruusukaalin etuna on helppo valmistus.

– Ryöppää ruusukaali ja halkaise se puoliksi. Puraistessa ruusukaalissa on rapea ja mehukas suutuntuma. Ruusukaalin kirpakka happamuus tuo ruokaan oman vivahteensa ja maun, keittiöpäällikkö neuvoo.

Rekola suunnitteli ruusukaalista kaksi helppoa arkiruokareseptiä.

– Toisessa on paahdettuja pinjansiemeniä, toisessa kuorineen murskattuja hasselpähkinöitä. Kuoret tuovat annokseen ilmettä ja näköä.

Mitä isompina paloina pilkot kasvikset ruokien joukkoon, sitä parempi.

Idea on, että lisäät kasvikset joukkoon kypsymisjärjestyksessä. Ruoka valmistuu nopeasti, on selkeää ja helppoa – makua unohtamatta.

Kananmunaa Rekola kehuu monipuoliseksi ja edulliseksi raaka-aineeksi. Uppomuna on esimerkiksi helppo valmistaa, kun sen käärii muovikelmuun.

– Laita kelmu kulhon päälle. Sivele kelmu öljyllä tai suihkuta siihen sprayöljyä. Riko kananmuna kelmun päälle. Voit maustaa munan suolalla, yrteillä tai mausteöljyllä.

Leikkaa kelmusta suikale, ja kiedo raaka kananmuna kelmun sisälle. Sulje kelmu suikaleella.

– Varmista, ettei kelmuun jää ilmaa. Ilma vaikuttaa lähinnä uppomunan ulkonäköön eli munasta tulee kaunis ruusuke.

Keitä uppomunaa noin viisi minuuttia kiehuvassa vedessä. Leikkaa muovikelmu pois ennen tarjoilua.

Sami Rekola

Unilever Food Solutionsin koekeittiötiimin vetäjä

keittiöpäällikkö

Ollut muun muassa ravintola La Cocinan keittiöpäällikkö ja osakas, Palace Gourmetin keittiömestari.

Työskennellyt myös Savoyssa ja hotelli Kalastajatorpalla.

Hankkinut kokemusta ulkomailta esimerkiksi Espanjasta, Yhdysvalloista, Englannista ja Norjasta.

Kuulunut Vuoden kokki -kilpailun tuomaristoon useampana vuonna.

Suomen kokkimaajoukkueen jäsen 2002–2006.

Kirjoittanut Moderni tapas -kirjan vuonna 2007 Suomen Hell’s Kitchenin keittiömestarin Sauli Kemppaisen kanssa.

Written by:

Heli Koivuniemi

Ota yhteyttä