Täällä tirahtavat viskitilkat – Helsinki palaa kartalle, katso kuvat

It-alalta viskin tekijäksi siirtynyt Séamus Holohan on yksi Helsingin Tislaamon kolmesta yrittäjästä.

Johanna Erjonsalo

Viskiä tehdään hyvin perinteisin laittein. Suomessa pienvalmistajia on vain viisi.

Johanna Erjonsalo

Holohan kertoo, että viskitehtaalle tulee oma sauna lämpökeskukseen piippuun. Tämä hiilenmusta tila muuntuu baariksi.

Johanna Erjonsalo

Kuin apteekin hyllyltä löytyvät muun muassa ginin ja akvaviitin maut.

Johanna Erjonsalo

Helsinki Gin on Helsingin Tislaamon ensimmäisiä tuotteita.

Johanna Erjonsalo

Gin on raikastettu lonkeroksi.

Johanna Erjonsalo

SÖRNÄINEN Viskiä saa vielä odottaa, mutta tisleen ”sydäntä” on saatavana. Vanha teollisuudenhaara palasi Helsinkiin.

Viskiksi sitä ei saa vielä kutsua. Se on pannusta tirahtanutta elämänveden sydäntä. Viskiä siitä tulee vuosien kypsytysten jälkeen.

Tulevia aromeja pääsee kuitenkin aistimaan B-side Barissa ja Teurastamon Kellohallissa, joissa voi nauttia naukut varastoimatonta keskitislettä.

Sataan vuoteen ei Helsingissä ole toiminut yksityistä tislaamoa. Altian edeltäjä, vanha Alko, sekoitteli jaloja juomiaan Salmisaaressa. Varsinaisesti se tislasi tuotteensa muualla: Rajamäellä ja Koskenkorvalla.

Viskitehtaalle tulee oma sauna lämpökeskukseen piippuun.

The Helsinki Distilling Company, virallisesti Helsingin Tislaamo Oy käynnistyi vajaa vuosi sitten. Irlantilainen toimitusjohtaja Séamus Holohan ja hänen yhtiökumppaninsa Mikko Mykkänen ja Kai Kilpinen perustivat tislaamon Sörnäisten tukkutorin entiseen lämpökeskukseen.

Vuoden kuluttua rakennukseen avataan oma ravintola.

Holohanin mukaan Suomessa kun ollaan, tulee myös oma sauna. Se rakennetaan todella erikoiseen paikkaan: lämpökeskukseen piippuun. Siitä tehdään kolmikerroksinen, ylimpänä tietenkin löylyhuone.

Viski valmistuu kolmessa vuodessa. Nähtäväksi jää, ehtiikö se ennen saunaa.

Ensimmäiset tuotteet – Gin, Gin Long Drink ja Applejack – ovat maisteltavissa varmimmin vain lähiseudun baareissa.

Applejack – omenaviina – on löytänyt tiensä myös Tuusulan Krapiin.

Giniin Holohan haki pohjoismaista twistiä. Lonkero on sekoitettu Raikastamon limonadiin.

Katajanmarjan lisäksi viskitehtaan maustehyllystä löytyy uutettuna muun muassa fenkolia, korianteria, ruusunlehtiä, appelsiininkuorta ja tuoretta sitruunaa.

Seuraavaksi tästä laboratoriosta syntyy tuote suoraan suomalaiseen rapusesonkiin: Helsinkiläinen akvaviitti.

Alko teki viskiä 1980-luvulla. Tuotteen laadusta oli kahtalaisia näkemyksiä.

– Puhtaita viskitislaamoita ei Suomessa ole ei kovin monta, vaikka hypetys on kova, huomauttaa Valviran osastopäällikkö Timo Rokka .

Hänen listaamansa on oheinen luettelo nykysuomalaisista tekijöistä.

Viskimessut buustasivat alaa kohuilla viime vuonna. Joulumyynnissä moni jäi nuolemaan näppejään, kun Jarkko Nikkasen kirja Viskien maailma (Readme.fi, 2014) myytiin monin paikoin loppuun.

Viskin tekijät

Beer Hunter, Pori, perustettu 2010.

Teerenpeli Panimo & Tislaamo Oy, Lahti, perustettu 2012.

Rye Rye Oy eli Kyrö Distillery, perustettu 2014 .

Helsingin Tislaamo Oy, perustettu 2014.

Hermannin Viinitila Oy, Ilomantsi, luvat vuodesta 1995 (On tehnyt pieniä määriä viskejä, vaikka tuotteet ovat pääosin marjapohjaisia).

Valamo Monastery Distillery (Aloittelemassa viskin tislausta.).

Lisäksi jollain panimoilla on tislaamiseen tarvittavat laitteet, joilla ne ovat tehneet bierbrand-tisleitä oluesta.

Written by:

Sakari Nupponen

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Heinäsirkkoja ruokalistalle Teurastamolle – lobbaajat vetoavat YK:honRuokarekat kaartavat TeurastamolleLihaton lokakuu huipentuu Teurastamolla tänäänKaksi uutta ravintolaa ja jäätelötehdas avaavat ovensa Teurastamolla