Savuisen viskin makua ribseihin? Näin se onnistuu

Savuviskiribsit ja avokadotahna ovat arjen luksusruoka.

Anikó Lehtinen

Savukana ja meloni-minttusalaatti ovat helppo arkiruoka, joka kelpaa myös viikonloppupöytään.

Anikó Lehtinen

Paahdetut etikkapaprikat kokkaat helposti liedellä tai grillissä.

Anikó Lehtinen

RESEPTIT Savustatko joka kesä kalaa? Jos, kokeile tänä vuonna myös savuribsejä tai savusta kokonainen kana!

Savuviskiribsit ja avokadotahna

1–1,5 kg ribsejä

Ribsien marinadi:
½ dl ruokosokeria
½ dl soijakastiketta
1 sipuli pienittynä
1 tl suolaa
3 rkl vaahterasiirappia
1 dl savuista skottiviskiä

Poista ribseistä luiden puolella oleva kalvo. Sekoita marinadi ja laita se ribsien kanssa isoon pakaste- tai paistopussiin. Sulje pussi ja heiluttele sitä niin, että ribsit peittyvät joka puolelta. Anna lihan marinoitua ainakin kolme tuntia viileässä.

Savuinen grillikastike

1,5 dl kookospalmusokeria
3 rkl tomaattipyrettä
1 dl savuista skottiviskiä
2 tl Worchestershire-kastiketta
1/2 dl balsamicoa
1 tl valkosipulijauhetta
1dl ananassäilykkeen mehua

Mittaa kastikeainekset kattilaan ja anna kiehahtaa. Keitä kastiketta kasaan niin, että se on vähän siirappimaista.

Pyyhi marinadi ribseistä ja grillaa alhaisella lämmöllä noin 15 minuuttia per puoli. Käännä ribsit ja sivele kastiketta päälle. Tee näin noin tunnin verran.

Nosta lopuksi grillin lämpöä ja sivele kastiketta lihoille vielä hetken ajaksi.

Vinkki: Grillaa ribsien pariksi ananasviipaleita – ne sopivat erinomaisesti lihan kanssa.

Avokadotahna

3 pehmeää avokadoa
½ appelsiinin mehu
reilusti suolaa
mustapippuria

Halkaise avokadot, poista kivi ja lusikoi sisältö kulhoon. Muussaa hedelmäliha lusikalla. Purista joukkoon appelsiinimehu ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla. Tee tahnasta suolaista – silloin se maistuu parhaalta savuisen makeiden ribsien kanssa.

Paahdetut etikkapaprikat

4 paprikaa
1 dl etikkaa
3 rkl sokeria
2 dl vettä

Polta paprikoiden kuori mustaksi suoraan sähkölieden levyllä tai grillissä. Anna paprikoiden levätä hetki. Tee sillä aikaa liemi sekoittamalla muut ainekset. Revi paprikoista kuoret pois. Upota paprikat sokeri-etikka-liemeen. Anna levätä kylmässä ainakin neljä tuntia.

Vinkki: Paprikat ovat oiva lisäke lohen tai grillatun possun kanssa.

Savukanaa ja meloni-minttusalaatti

1 kokonainen luomukana tai broileri
1 sitruuna halkaistuna
1 appelsiini halkaistuna
2 kokonaista valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl palmu- tai ruokosokeria
1 tl makeaa paprikajauhetta
suolaa
mustapippuria

Pyyhi kana tai broileri talouspaperilla ja hiero sen pinta sitruunanpuolikkaalla.

Purista appelsiinista ja sitruunasta mehut, mutta älä heitä hedelmiä pois. Sekoita mehut marinadiksi. Hiero seos linnun pintaan, nahan alle ja onteloihin.

Laita mehusta tyhjiksi puristetut sitruunan- ja appelsiininpuolikkaat linnun sisään.Sido koivet yhteen.

Laita lintu savustusritilälle. Jos haluat olla varma lihan kypsyydestä, laita reiden paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari. Broileri tai kana on kypsä, kun lihan lämpötila on yli 75 astetta linnun paksuimmasta kohdasta.

Varaa savustamiseen aikaa – kokonaisen kanan savustaminen kestää ainakin pari, kolme tuntia.

Vinkki: Jos haluat vähän oikaista, savusta kana grillissä, jossa on savustuspuruja. Grillissä kana tai broileri valmistuu 1–1 1/2 tunnissa.


Meloni-minttusalaatti

¼ vesimelonia kuutioina
1 dl öljyä
2 rkl balsamicoa
2 rkl hunajaa
suolaa
mustapippuria
1 dl pieneksi nypittyä minttua

Sekoita kaikki ainekset ja jätä maustumaan pariksi tunniksi. Tarjoa meloni-minttusalaatti savukanan kanssa.
Vinkki: Meloni-minttusalaatti sopii myös savustetun lohen pariksi.

Written by:

Anikó Lehtinen

Ota yhteyttä