Lupabyrokratia rajaa irkkupubin viskivalikoimaa

– I`m smiling inside (suom. Hymyilen sisäisesti), uuden irkkupubin The Black Rosen isäntä Anthony Daly kuittaa irlantilaisella huumorillaan kuvaajan maanittelut iloisemmasta ilmeestä.

Sipoon Sanomat Crista Lassfolk-Feodoroff

Kun dublinilainen Anthony Daly saapui vaimonsa kotimaahan Suomeen ensimmäisen kerran vuonna 1989, oli edessä hienoinen kulttuurishokki. Pubikulttuuri loisti poissaolollaan.

Suomalaiset kävivät pubien sijaan baareissa. Rupattelun sijaan ykköstavoite oli ryyppääminen.

– Irlannissa on tavanomaista käydä pubissa vaikka päivittäin, yhdellä tai kahdella, Daly kertoo.

– Tavataan tuttuja, luetaan lehtiä ja päivitetään kuulumiset.

Sittemmin suomalainen juomakulttuuri on muuttunut. Anthony Daly seurasi muutosta reilut seitsemän vuotta irkkupubin isäntänä kotikylänsä Nikkilän pääkadulla Isolla Kylätiellä.

Olohuonemainen Kitty O`Shea`s irkkupubi suljettiin kuusi vuotta sitten.

Yksi syy sulkemiseen oli kylän hiljaiselo.
– Tiedätkö, siskoni asuu Irlannissa saman kokoisessa kylässä, jonka pääkadun varrella on kuusi pubia, Daly vertaa.

– Asukkaana toivon kovasti, että kuihtuneeseen Nikkilään saataisiin uutta verta ja uutta elämää.

Pubinsa sulkemisen jälkeen isäntä keskittyi kehittämään kokkaustaitojaan. Asiakaskunta löytyi ystävistä ja sukulaisista.

Nyt hän yrittää irkkupubin isäntänä Porvoossa, keskeisellä paikalla Mannerheiminkadulla.

– Olen tykästynyt kaupunkiin. Täällä on vilkasta ja ilahduttavan paljon turisteja, Daly sanoo.

– Olemme jo saaneet kanta-asiakkaita, joten näyttää lupaavalta. Koen olevani tervetullut ja pubillemme löytyvän kysyntää.

Liikeideansa Anthony Daly pohjaa edelleen perinteiseen irlantilaiseen pubikulttuuriin. Erotuksena Nikkilän aikoihin on ruoalla nyt suuri rooli pubin tarjonnassa.

Keittiötä pyörittää pääkokkina Christina Andersson-Sjögård , mutta myös isäntä itse tarttuu kauhaan mielellään.

– Toistaiseksi tarjoilemme lounasta, mutta jatkossa tulee irlantilaisia sunnuntaibruncheja ja pubiruokaa myös lounasajan ulkopuolella, Daly kertoo.

– Ruokamme on konstailematonta ja maukasta, kuten irkkupubissa kuuluukin.

Isännän rooli pubinsa kodikkuuden takaamisessa on olennainen.”

Suunnitelmissa on laajentaa myös juomapuolen valikoimia. Esimerkiksi irlantilaisia viskejä on pubin valikoimissa tarjolla eri laatua kuukauden jokaiselle päivälle, mutta se on vasta alkua.

– Irlantilaisia viskejä on 350 laatua, joten vielä on matkaa siihen, että olen tyytyväinen, Daly virnistää.

– Mutta koska suomalainen lupabyrokratia on mitä on, niin pitää yrittää olla kärsivällinen.

Isännän rooli pubinsa kodikkuuden takaamisessa on olennainen. Daly pitää kunnia-asianaan sitä, että tiskin takana on tuttu ihminen, kun asiakas astuu sisään.

Se tietää hänelle 18-tuntisia työpäiviä.

– Mikäs siinä, kun ympäristö on sellainen, mistä pidän, Daly naurahtaa.

– Elämäntapahan tämä on.

The Black Rose

Sijaitsee Porvoon keskustassa, osoitteessa Mannerheiminkatu 9. Paikalla sijaitsi aiemmin irkkupubi O´Malleys.

Omistaja on Nikkilässä asuva irlantilainen Anthony Daly.

Sisällä 135 asiakaspaikkaa ja terassilla 40.

Tarjoilee irlantilaisia juomia, ruokaa ja elävää musiikkia.

Erikoisuutena laaja irlantilaisten viskien valikoima.

Isännän bravuurina irish stew, guinnesillä rikastettu irlantilainen lihapata.

Written by:

Crista Lassfolk-Feodoroff

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Tämä on pubiruuan salaisuus – ja näin yhdistät sen eri oluttyyppeihin