Viskiguru: Nyt menee paremmin kuin koskaan – viskiharrastus kovassa kasvussa

- Tämä on se, joka viimeistelee viskin makuvivahteet. 60-80 prosenttia viskin mausta ja tuoksusta tulee tynnyristä, Jarkko Nikkanen paljastaa ja heiluttelee viskitynnyrin lautaa. Ei ole lainkaan samantekevää millaisesta puusta viskitynnyrit rakennetaan.

Marketta Karjalainen

Viskillä menee Suomessa nyt lujaa. Tilastojen mukaan viskin litramyynti ohittaa tänä vuonna konjakin ja brandyn.

Viskin ilosanomaa sekä harrastuksenaan että työnään levittävä Jarkko Nikkanen on tyytyväinen.

– Olen odottanut tätä jo 20 vuotta. Vihdoinkin jengi hiffaa, että maku ratkaisee, ei se että pörrää päässä.

Viskiguruksi nimetty Nikkanen kokee jalon juoman vihdoin pyristelevän irti stigmoista, joita siihen on Suomessa liitetty.

– Olen tehnyt kymmenen vuotta töitä sen eteen, että viski erottuisi muista väkevistä. Pitää katsoa tuotetta ja makua eikä vain alkoholiprosentteja, Nikkanen muistuttaa.

Tällä ei ole mitään tekemistä dokaamisen kanssa."

Viskien maailma avautuu hitaasti maistellen.

– Viskiharrastuksella ei ole mitään tekemistä dokaamisen kanssa, mies korostaa.

Nikkasen mukaan on kysymys paljon isommista asioista kuin alkoholista.

Huikeasta aromikirjosta. Nautiskelusta. Elämyksistä. Loputtomiin haastetta tarjoavasta harrastuksesta.

– Viskiharrastajan kaappi on täynnä erilaisia pulloja ihan kuin musiikinharrastajalla levyjä. Eri vuodenaikoihin ja tunnetiloihin sopivat erilaiset maut, Nikkanen kuvailee.

Nikkasen oma viskiharrastus alkoi nuorukaisena kotikulmilla. Kun Rööperin baarien viskitarjonta oli maisteltu, elämysten etsintä jatkui Skotlannissa.

– Kyyneleet tulivat silmiin, kun iltapimeässä laivarannassa viimein loistivat vanhojen viskitislaamojen valot, Nikkanen muistelee ensimmäistä matkaansa syrjäiselle Islayn saarelle.

Aivan näin elämyksellisiä hetkiä ei ehkä koeta, kun väki kokoontuu Nikkasen kattaman tasting-pöydän ääreen kuulemaan tietoa ja tarinoita viskistä.

– Otan pienet tipat viskejä, tuoksuttelen ja elän hetkessä, Nikkanen kuvailee.

Kukin saa kokea ja nauttia viskinsä juuri niin kuin haluaa."

Viskipoliisiksi hän ei aio ryhtyä. Kukin saa kokea ja nauttia viskinsä juuri niin kuin haluaa.

– Minun tehtäväni on tarjota vaihtoehtoja.

Ja niitä riittää. Esimerkiksi Suuressa viskikirjassa mies kuvailee 726 viskin tuoksua ja makua. Uudessa Viskikirjassa on vielä 450 viskiä lisää.

Yhä useampi haluaa tutustua näihin vaihtoehtoihin.

Viskillä menee Nikkasen mukaan nyt hyvin sekä Suomessa että maailmalla. Viini- ja grappamaa Italiassa esimerkiksi on juuri avattu ensimmäinen tislaamo. Japanilaiset ovat innostuneet viskeistä niin että niistä on jopa pula. Ensimmäinen helsinkiläinen viski sataan vuoteen valmistuu ensi vuonna ja harvinaislaatuinen munkkiviski muhii jo Valamon luostarissa.

Jenkeissä käsityöläisolutbuumin mainingeissa on herännyt viski-innostus.

– Se on nyt globaalisti vahvimmin nouseva viskitrendi. Saa nähdä riittääkö bourbonia myyntiin tänne Suomeen saakka, Nikkanen pohtii.

Pienpanimo- ja viskibuumit ovat Nikkasen mukaan kytkyssä toisiinsa. Monilla yrityksillä on sekä panimo että tislaamo. Valmistusprosessien pohja on yhteinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Jarkko Nikkanen

44-vuotias helsinkiläinen graafinen suunnittelija.

Viskiharrastaja ja -ammattilainen.

Ryhtyi ensin hankkimaan tietoa työnsä ohessa ja järjestämään maisteluiltoja ystäväporukalle.

Työskennellyt viskilähettiläänä Suomessa vuodesta 2010, nykyisin skotlantilaisessa Edrington Finland Oy:ssä.

Järjestää viskitastingejä ja konsultoi baareja, ravintoloita ja yrityksiä.

Suomen suurimman viskiseuran, Viskin Ystävien Seuran perustajajäsen.

Seurassa on noin tuhat jäsentä eri puolilla maata.

Uusimmat kirjat: Suuri Viskikirja – Intohimona viski (readme.fi, 2015) ja Viski – parhaita viskejä (readme.fi, 2016).

Written by:

Marketta Karjalainen

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Jussi 69:n baari myi ylivoimaisesti eniten viskiäEnsimmäinen suomalainen 10-vuotias mallasviski vihdoin valmisLupabyrokratia rajaa irkkupubin viskivalikoimaaSavuisen viskin makua ribseihin? Näin se onnistuuTäällä tirahtavat viskitilkat – Helsinki palaa kartalle, katso kuvatShake your Whiskey Baby – salakapakassa sekoitellaan yhdessäMitä Viskipuolue oikein haluaa? Yrittäjä kertoo taustat ja tavoitteet200 viskiä valloittaa Vanhan – jo viidettä kertaaViskiä, vegaaniruokaa ja Finlandiaa – näitä kirjoja ei riittänyt pukinkonttiinViskiaktivisti: Viskiä ei voi eikä kannata juoda