Näin tunnistat eksoottiset hedelmät

Kiwano

Heli Koivuniemi

Granadilla-Passion

Heli Koivuniemi

Sharonhedelmä

Heli Koivuniemi

Passionhedelmä

Heli Koivuniemi

Punainen pitahaya

Heli Koivuniemi

Keltainen pitahaya

Heli Koivuniemi

Rambutan

Heli Koivuniemi

Mangistan

Heli Koivuniemi

Punainen banaani

Heli Koivuniemi

Ugli

Heli Koivuniemi

Kauppojen valikoimissa on tänä päivänä runsaasti erilaisia hedelmiä. Mutta mitä nämä ulkomaiset herkut ovat?

Sharon, kaki, persimon

Kaki, persimon ja sharon nimitystä käytetään samoista hedelmistä, vaikka niissä on pieniä eroja. Kaki, japaninpersimoniksikin kutsuttu lajike, on kotoisin Japanista. Persimon on puolestaan kotoisin Pohjois-Amerikasta. Persimonhedelmä on kookas, punertava ja hyvänmakuinen. Se on kehitetty Israelissa. Tomaatinnäköinen, raakana oranssin värinen hedelmä muuttuu kypsyessään tummaksi. Se on parhaimmillaan mahdollisimman pehmeänä. Sisältää raakana parkkihappoa.

Kärsimys- eli passionhedelmä

Kypsänä kurttuinen ja ruskea kuori. Usein luullaan, että hedelmä on jo pilalla rypppyisenä. Sisällä on syötäviä siemeniä.

Granadilla-Passion

Makeampi versio passionhedelmästä.

Punainen pitahaya

Lohikäärmehedelmäksikin kutsuttu kaktusmainen pitahaya muistuttaa ulkomuodoltaan latva-artisokkaa. Punaisen lajikkeen sisus on aniliinin- tai lilanpunainen. Mustat pienet siemenet ovat syötäviä, mutta niiden runsasta syömistä ja pureskelua ei suositella, sillä se saattaa edistää liiaksikin ruoansulatusta. Hedelmä on parhaimmillaan silloin, kun vihreiden lehtien kärjet ovat vihreitä, pinta kaunis ja puhdas. Laikukas pinta kertoo alkaneesta pilaantumisesta.

Keltainen pitahaya

Makeampi versio lohikäärmehedelmästä. Keltaisen kuoren ulkomuoto muistuttaa ananaksen kuorta.

Rambutan

Karvainen rambutanin hedelmä on helppo tunnistaa. Sen muistuttaa koostumukseltaan viinirypälettä. Hedelmäliha on valkoinen ja sisällä on kivi.

Litsi

Litsiluumuksi tai kiinanluumuksi kutsuttu, pähkinää muistuttava pienehkö hedelmä. Hedelmälihassa on sitruunaisempi maku kuin rambutanissa, sisällä on myös kivi. Muistuttaa koostumukseltaan myös viinirypälettä. Litsi sisältää runsaasti C-vitamiinia, hiilihydraatteja ja proteiineja.

Mangistan

Thaimaalaisten rakastama mangistan on makea, pirteä hedelmä, jossa on kivikova kuori. Ulkomuodoltaan muistuttaa ruskeaa punajuurta. Sisältä paljastuvat vaaleanpunaiset kermamaiset segmentit muistuttavat hiukan kampasimpukkaa. Kuningatarhedelmän maineessa olevalla mangistanilla on vatsavaivoja helpottava vaikutus.

Kiwano

Kutsumanimiä ovat myös sarvimeloni, hyytelömeloni, melano, kivakurkku ja afrikkalainen sarvikurkku. Keltainen paksu, piikikäs kuori. Sisältä pirteän limenvihreän värinen ja näyttävä hedelmä,. Maistuu hieman kurkulle. Komeaa kiwanon kuorta on suositellaan käyttämään siitä tehdyn jälkiruuan tarjoilukulhona. Mehukkaan, siemeniä täynnä olevan hedelmänlihan voi sekoittaa eksoottisiin hedelmäsalaatteihin, äyriäissalaatteihin, booleihin ja pirtelöön. Viipaleita voi käyttää jälkiruokien koristeluun. Lämpimiin ruokiin kiwanoa ei kannata lisätä.

Punainen banaani

Punainen banaani kypsyy punaruskeakuoriseksi, ja hedelmäliha on kullanpunaista. Se maistuu kypsänä makealta ja kermaiselta.

Ugli

Tangelo, ugli eli rumeliini on sitrushedelmä, joka on tangeriinin ja greipin risteytys. Se on greipin kokoinen ja makuinen, mutta muistuttaa myös mandariinia. Maistuu sekä makealta että kirpeältä. Murea ja helppo syödä. Kuoret ovat ohuemmat kuin greipissä.

Lähde: hedelmä- ja vihannesosaston päällikkö Otto Hurme ja Satotukku Oy

Written by:

Heli Koivuniemi

Ota yhteyttä