Elokuvat kertovat Suomen tarinaa - näytöksiä ja ohjelmaa monessa talossa

SF-Paraati-elokuvan tähtiä ovat Tauno Palo ja Ansa Ikonen.

.

Kannukinossa, Sellosalissa, Espoon kulttuurikeskuksessa ja Espoo Cinéssä nähdään 100-vuotiaan Suomen kunniaksi kotimaisen elokuvan helmiä. Kirjastoissa on elokuviin liittyvää oheisohjelmaa.

Suomen tarina elokuvan kertomana -sarja tarjoilee klassikoita ja mielenkiintoisia ajankuvia. Suomalaisuutta tarkastellaan myös uusien elokuvien kautta.

– Sarjassa nähdään yhteensä noin 20 elokuvaa. Saimme elokuvien valikointiin apua Kavilta (Kansallinen audiovisuaalinen instituutti). Valintoja joutui tekemään muun muassa sen pohjalta, millaisia kopioita elokuvista on saatavissa ja millaiset esitysoikeudet ovat, tuottaja Auli Jaatinen kertoo.

Erityisen huomion kohteena sarjassa ovat naisten tarinat. Sarja alkaakin Frans Emil Sillanpään romaaniin pohjautuvalla, vuonna 1956 valmistuneella Silja – nuorena nukkunut -elokuvalla 4. helmikuuta Kannukinossa. Elokuvasta alustaa tutkija Jari Sedergren.

Entressen kirjastossa on 1.–10. helmikuuta esillä Sillanpään tuotantoon ja sisällissotaa käsittelevään kirjallisuuteen liittyvä näyttely.

Naisen asemaa käsittelevät myös Juurakon Hulda vuodelta 1937 ja viime vuonna valmistunut Katja Kauriloffin ohjaama Kuun metsän Kaisa. Molemmat elokuvat nähdään Sellosalissa. Kannukinossa 30. maaliskuuta nähtävä, Elina Kivihalmeen ohjaama Tuntematon emäntä (2011) puolestaan kertoo naisten uurastuksesta kotirintamalla ja etsii vastausta siihen, miten sota-ajan naiset pärjäsivät ja jaksoivat.

Sarja esittelee myös ilmiöitä suomalaisen elokuvan historiasta. Näihin kuuluu Kannukinossa nähtävä Kaasua, komisario Palmu vuodelta 1961 ja Espoon kulttuurikeskuksessa esitettävä SF-Paraati puolestaan on musiikki- ja lauluelokuva vuodelta 1940.

Espoo Ciné -festivaali järjestetään tänä vuonna jo toukokuussa ja sen yhteydessä nähdään elokuvat Käpy selän alla (1966) ja Lapualaismorsian (1967).

Lisätietoja Suomen tarina elokuvan kertomana -sarjasta ja siihen liittyvästä oheisohjelmasta löytyy sivulta www.espoo.fi/suomentarina. Esityksiin ja oheisohjelmaan on vapaa pääsy.

Sarja jatkuu syksyllä ja silloin nähdään muun muassa Jäniksen vuosi.

Written by:

Anneli Tuominen-Halomo

Ota yhteyttä