Onnea 60-vuotias maksalaatikko! Katso kuvat Saarioisten kartanosta, mistä kaikki alkoi

Saarioisten kartano sijaitsee aidatulla tehdasalueella Kangasalan Sahalahdella.

Marjo Rämö

Saarioisten kartanon päärakennus.

Marjo Rämö

Saarioisten kartanon pihapiiriä.

Marjo Rämö

Saarioisten kartanon pihapiiriä.

Marjo Rämö

Minna Lehtonen ja Helena Simulainen maistelevat Saarioisten uutuutta Italian tomaattispagettia, joka tulee markkinoille helmikuussa.

Marjo Rämö

RUOKA Sahalahdella on tehty 60 vuotta maksalaatikkoa.

Maailma muuttuu, mutta yksi asia pysyy: Saarioisten maksalaatikko. Saarioisten maksaloota täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Sitä on tehty kaikki nämä vuodet Kangasalan Sahalahdella.

– Maksalaatikko oli ensimmäisiä valmisruokia, joita Saarioinen alkoi valmistaa kuluttajille, Saarioisten tuotekehittäjä Helena Simulainen kertoo.

Vuosipäiviään viettävät myös Saarioisten lanttu-, porkkana-, lihaperunasose- ja makaronilaatikot. Nekin ovat olleet tuotannossa alusta asti.

Maksalaatikko pitää sitkeästi pintansa Saarioisten myydyimpänä valmisruokana. Sen asemaa on vaikea lyödä.

– Nykyään tuotteiden elinkaari on lyhyempi. Meiltä tulee uutuuksia kolmesti vuodessa, Simulainen kertoo.

Valmistajien on pysyttävä mukana uusissa ruokatrendeissä. Seuraavaksi Simulaisen kehittämiä uutuuksia nähdään kaupan hyllyillä helmikuussa, ja niistä kaksi sopii vegaaneille: Italian tomaattispagetti ja Thai currykaali.

Tällä hetkellä Saarioisilla suunnitellaan uusia tuotteita vuoden päähän.

– Ensi jouluksi on suunnitteilla uutuus, mutta siitä en voi kertoa sen enempää, Simulainen toteaa.

Uutuustuotteiden kehittäminen kestää yleensä vuoden. Tuotteet päätyvät myyntiin vasta satojen maistelukertojen jälkeen, eikä maistelu siihen lopu. Tuotantolinjalla ollaan koko ajan tarkkana, että maku on varmasti sitä, mitä pitää.

Saarioisten elintarviketyöntekijä Minna Lehtonen kertoo maistavansa ruokia kymmenisen kertaa päivässä.

– Samalla on tarkkailtava myös hajua, rakennetta ja ulkonäköä, hän muistuttaa.

Työntekijöiden maistelutarkkuutta testataan kolmen vuoden välein. Testissä käydään läpi happaman, karvaan, makean, suolaisen ja veden tunnistamista.

Sekä Lehtoselle että Simulaiselle on ollut hankalinta erottaa mietoa karvasta makua vedestä.

– Onneksi maistamiseen kouliintuu ajan mittaan, he toteavat.

Simulainen on ollut Saarioisilla töissä vuodesta 1987 ja Lehtonen vuodesta 1996.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Nyt on einesten juhlavuosi

Saarioinen alkoi valmistaa valmisruokia Kangasalan Sahalahdella vuonna 1957 eli 60 vuotta sitten. Saarioinen oli ensimmäinen, joka alkoi valmistaa eineksiä kuluttajille.

Tehtaalla valmistetaan nykyisin laatikkotuotteita, joiden joukossa on ikisuosikki maksalaatikko. Sahalahdella valmistetaan myös kiusauksia, pastoja ja keittoja, erilaisia annosaterioita sekä myös pihvejä ja pyöryköitä.

Saarioisilla on tehtaat myös Valkeakoskella, Huittisissa ja Virossa. Sahalahden tehdas on näistä suurin.

Written by:

Marjo Rämö

Ota yhteyttä