Maksuton liikunta meni riitelyksi

Sekä Matala kynnys Espoo että Espoon liikuntapalvelut vakuuttavat, että heillä on sama tavoite. Kumpikin haluaa, että lapset ja nuoret liikkuvat nykyistä enemmän ja monipuolisemmin.

Sirpa Repo

LIIKUNTA Espoon liikuntapalveluissa ollaan käärmeissään Matala kynnys Espoon tavasta mainostaa

Espoon kaupunki ja maksutonta harrasteliikuntaa lapsille ja nuorille tarjoava Matala kynnys ovat joutuneet törmäyskurssille.

Espoon liikuntapalvelupäällikkö Markku Sistosen mukaan Matala kynnys Espoo mainostaa omana toimintanaan sellaista tarjontaa, jota kaupunki tukee rahallisesti.

Espoon kaupunki tarjoaa runsaasti maksutonta harrasteliikuntaa lapsille ja nuorille. Erilaisia tunteja ja kerhoja on Sistosen laskujen mukaan yli 120 viikossa.

– Matala kynnys voi markkinoida ominaan kaikkia niitä kerhoja, jotka se pystyy itse järjestämään omana toimintanaan.

Esimerkiksi Easy Hockey ei Sistosen mukaan voisi olla Matalan kynnyksen kokoamassa harrastekalenterissa, koska kaupunki tukee sitä rahallisesti.

– Tilanne on todella harmillinen. On hienoa, jos Antti Turpeinen löytää maksuttomia kerhoja Matala kynnys Espoolle. Kukaan ei voi kuitenkaan markkinoida omanaan toisen kustantamaa toimintaa, Sistonen muistuttaa.

Espoon toiminnan puuhamies AnttiTurpeinen vakuuttaa, että hänen pontimenaan on vain ja ainoastaan saada lapset ja nuoret liikkumaan monipuolisesti. Matala kynnys Espoo ei ole yhdistys, vaan Turpeisen käynnistämä hanke.

– Koululaisten ja vanhempien kannalta ei ole olennaista esimerkiksi se, kuka maksaa tilat.

– Osa harrastekalenterin kerhoista on niitä, jotka seurat käynnistivät jo aikaisemmin. Seurat mahdollistavat nyt sen, että niihin voi osallistui toimintakautemme aikana maksutta. Osa on uusia varta vasten tätä toimintaa varten perustettuja, Turpeinen selostaa.

Hän korostaa toimineensa koko ajan täysin avoimesti ja olleensa yhteydessä kaupungin liikuntapalveluun.

– En halua vastakkainasettelua kaupungin kanssa. Jos se tehdään, kärsivät sekä perheet että ne urheiluseurat, jotka ovat lähteneet mukaan toimintaan, liikkeenjohdon konsulttina työskentelevä espoolaisisä toteaa.

Matala kynnys sai joulukuussa lähetettyä Wilman kautta ensimmäisen tiedotteensa alakoululaisten vanhemmille. Turpeisen mukaan ilmoitusjärjestelmään tuli viikossa noin 400 lasta.

– Minulle luvattiin tammikuussa, että uutta tarjontaa sisältävä harrastekalenteri lähetetään Wilman kautta ylä- ja alakoulujen oppilaiden vanhemmille, Turpeinen kertaa.

Toisin kävi.

Perusopetuslinjan päällikkö Ilpo Salonen korostaa, ettei Wilma ole kenenkään mainoslehti.

– Se on meidän järjestelmämme sisäiseen käyttöön kouluilta vanhemmille. Sitä kautta ei kulje tieto esimerkiksi edes kaupungin liikuntatoimen järjestämästä säännöllisestä maksuttomasta toiminnasta.

Salosen mukaan viime vuoden lopulla tapahtui virhe, kun Matala kynnys harrastaa -toiminnasta tiedotettiin Wilman kautta.

– Aika moni urheiluseurakin haluaisi viestiä Wilman kautta, Salonen tietää ja huomauttaa Turpeisen olevan yksityishenkilö.

Turpeinen painottaa Matala kynnys Espoon olevan hänelle siviiliharrastus. Hän muistuttaa haluavansa, että lapsilla ja nuorilla olisi mahdollisuus kokeilla eri lajeja ja katsoa, josko niistä jostain tulisi koko elämän mittainen harrastus.

Written by:

Sirpa Repo

Ota yhteyttä