"Todellinen taideteos” – Länsimetron hienoin asema henkii Aallon lämmintä tunnelmaa

AALTO-YLIOPISTO. Yksityiskohta Aalto-yliopiston asemalta: Ikkunasta näkyy lehmuksia. Katto on esipatinoitua terästä.

Päivi Tuovinen

KEILANIEMI. Valoputket Keilaniemen aseman katossa. Teos on taiteilijakaksikon Tommi Grönlundin ja Petteri Nisusen kädenjälkeä.

Päivi Tuovinen

MATINKYLÄ. Matinkylän aseman katto muodostuu vaihtelevista, valkoisiksi maalatuista alumiinilevyistä.

Päivi Tuovinen

AALTO-YLIOPISTO. Esipatinoitu teräskatto jatkuu Aalto-yliopiston asemalla lippuhallista liukuportaisiin ja laituritasolle.

Päivi Tuovinen

AALTO-YLIOPISTO. Aalto-yliopiston aseman katto rakennusvaiheessa toukokuussa 2016.

Päivi Tuovinen

KEILANIEMI. Ikkuna tuo heijastuksen Fortumin tornista maan alle Keilaniemen asemalla.

Päivi Tuovinen

KEILANIEMI. Keilaniemen aseman ilme on viileä ja virtaviivainen, metallinhohtoinen.

Päivi Tuovinen

Matinkylän metroasema.

Päivi Tuovinen

LÄNSIMETRO Lämpimän sävyinen Aalto-yliopiston asema kohosi lukijoiden suosikiksi Länsiväylän äänestyksessä.

Aalto-yliopiston asema esipatinoituine teräskattoineen on Länsiväylän lukijoiden mielestä hienoin länsimetron kahdeksasta asemasta. Seuraaviksi eniten ääniä lukijaäänestyksessä saivat avaruusmainen Keilaniemi ja ilmava Matinkylä.

Äänestäjät saivat myös perustella valintojaan. Lukijoiden kommentit olivat pääosin myönteisiä, osa jopa ylistäviä. Osa lukijoista koki asemat kuitenkin kylmiksi, sekaviksi ja migreeniä aiheuttaviksi.

Näin lukijat kuvaavat asemia:

Aalto-yliopisto: ”Maanläheinen ruskea, mutta silti moderni ja mieltä rauhoittava.” ”Muut psykedeelisiä.” ”Aallon akateeminen, suomalainen ja yksinkertaisen lämmin tunnelma tuntuu jatkuvan asemallakin.” ”Lämmin ja pesämäisen turvallinen, tummuudessaan ei niin kolkko kuin monet muut asemat.” ”Hieno steampunk-vivahde.” ”Muut ovat epilepsia- ja migreenipotilaiden kauhujen kammioita.” ”Asema on toteutukseltaan todellinen taideteos. Luonnonvalo kulkeutuu upeasti aseman lippuhalliin heijastuen myös kattoon.” ”Kaunis kupari korostaa metron oranssia väriä.” ”Tiede ja taide tulee sopivasti mieleen.”

AALTO-YLIOPISTO

Keilaniemi: ”Upea, rajaton, avaruudellinen tila!” ”Sci-fi-henkisyys miellyttää.” ”Kiva cyberspacemainen tunnelma!” ”Tulee mieleen Lintsin linnunrata.” ”Valaistusratkaisu on näyttävän graafinen ja silti asiansa ajava.” ”Yksinkertaisesti huikea.” ”Yksinkertaisen psykedeelinen.” ”Valoputket mustaa kattoa vasten luovat illuusion kuin kattoa ei olisi lainkaan.” ”Todellakin muistuttaa avaruusoopperan lavastetta.” ”Noinkin yksinkertaisella jutulla kuin loisteputkien asetelmalla saatu futuristinen tunnelma.” ”Asema on kuin Tähtien Sodasta!” Upeita asemia!

Matinkylä: ”Futuristinen vaikutelma, hieno!” ”Upea graafinen kattokuviointi kuvastaa matkalle lähtemistä ja tekee tilasta yhtenäisen.” ”Hieno kolmiulotteinen vaikutelma.” ”Tekee tilasta isomman näköisen, hieno kaiken kaikkiaan.” ”Ilmava.” ”Upea kolmiulotteisuus ja mikä liike!” ”Pituussuuntaan katsottaessa syntyy mielenkiintoisia optisia harhoja.”

Metrokisa

Länsiväylän kuvaaja kiersi länsimetron asemat ja lukijat saivat äänestää kuvien perusteella hienointa asemaa.

Kisassa annettiin yli 1 300 ääntä, joista Aalto-yliopisto sai 336, Keilaniemi 267 ja Matinkylä 230 ääntä.

Jokaiselle länsimetron asemalle on luotu tunnistettava ilme, johon on haettu vaikutteita myös aseman ympäristön arkkitehtuurista.

Keilaniemen ja Aalto-yliopiston asemat suunnitteli ALA Oy + Esa Piiroinen Oy. Tapiolan aseman suunnittelija on APRT Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka Oy. Urheilupuiston, Niittykummun ja Matinkylän asemat suunnitteli Arkkitehtitoimisto HKP Oy. Lauttasaaren ja Koivusaaren metroasemat suunnitteli arkkitehtitoimisto Helin & Co Oy.

Länsimetron arkkitehtuurin pääsuunnittelijana toimi arkkitehti Hannu Mikola.

Written by:

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Länsimetron asemat ovat kuin avaruusseikkailusta – katso huikeat kuvat ja äänestä suosikkiasi!