Kuntapomot suivaantuivat vallan keskittymisestä pk-seudulle – "Kansanedustajaksi pääsee puolta vähemmillä äänillä"

Maakuntavaaleista uhkaa tulla epädemokraattiset vaalitavan vuoksi, 22 Uudenmaan kuntajohtajaa huomauttaa. Yhden vaalipiirin järjestelmä suosii suurten kaupunkien varakkaita ehdokkaita ja miehiä nuorten ja naisten kustannuksella, kuntajohtajat huomauttavat tiistaina julkaistavassa harvinaisessa kannanotossaan.

22 Uudenmaan kuntajohtajaa vaatii muutosta valmisteilla olevaan maakuntalakiin vaalitavan osalta.

Uudenmaan pääkaupunkiseudun ulkopuolisten kuntien johtajien tiistaina julkaistavassa kannanotossa pääkritiikki kohdistuu yhden vaalipiirin vaalitapaan. Kuntapomojen mukaan se uhkaa romuttaa demokratian, kertoo Keski-Uusimaa-lehti, joka sai tutustua etukäteen Kuuma-kuntien laatimaan julkilausumaan.

Yhden vaalipiirin järjestelmä keskittäisi vallan Helsinkiin, Espooseen ja Vantaalle. Muiden kuntien ehdokkaiden on poikkeuksellisen vaikea päästä maakuntavaltuustoon.

– Maakuntavaaleissa läpimenoon vaadittaisiin noin 6 000 ääntä, kun eduskuntavaaleissa ääniä tarvitaan noin 3 000, Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tarja Edry (kesk.) kuvaa tilannetta.

Uudellemaalle muodostuisi maakuntavaaleissa jättimäinen, noin 1,65 miljoonan asukkaan vaalipiiri, josta Helsingin, Espoon ja Vantaan asukkaiden yhteenlaskettu osuus on yli 68 prosenttia eli lähes 1,13 miljoonaa asukasta.

Sote- ja maakuntauudistusta kahden ministeriön virkamiehenä valmisteleva alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti myöntää, että vaalitapa suosii isojen kaupunkien julkkispoliitikkoja.

– Uudenmaan laitamilla voi äänestää helsinkiläistä kärkipoliitikkoa. Meidän näkemyksemme on se, että vaalitapa tulee suosimaan keskuskaupunkien näkyviä poliitikkoja, Pöysti sanoo.

Lue koko uutinen Keski-Uusimaasta

Written by:

Ota yhteyttä
 

Kuntavaalit järjestetään
9. huhtikuuta 2017

 

Tärkeät päivät:

 

1. Ehdokasasettelu vahvistetaan torstaina 9.3.

2. Ennakkoäänestys kotimaassa 29.3.-4.4.

3. Vaalipäivä sunnuntai 9.4.