Kattaus menee uusiksi, kun maailma tunkee äidin valtakuntaan

Digitaalisuus mahdollistaa uudenlaisia kohtaamisia. Yhteinen sunnuntailounas toisella puolella Suomea asuvien isovanhempien kanssa tai tai aamiainen kaukana olevien ystävien kanssa onnistuu tekniikan avulla.

Marketta Karjalainen

Ihmiselle ja ympäristölle hyvää tekevää ruokaa Sami Tallbergin visioimana.

Marketta Karjalainen

Sami Tallbergin näkemys tulevaisuuden ruoasta on esillä Iittalan näyttelyssä.

Marketta Karjalainen

TULEVAISUUS Ruoka, kattaminen ja aterioiminen muuttuvat. Some asettui myös pöytäseuraksi.

Kun Kaj Franck suunnitteli Iittalalle Kilta-sarjan Suomessa elettiin sotien jälkeistä murrosta. Kaupungistuminen synnytti tarpeen uudenlaisille esineille ruokailuun ja kattamiseen.

Astiasarjan suosio on säilynyt vuosikymmenestä toiseen, vain nimi vaihtui Teemaksi ja väriskaala kasvoi.

Maailma ja kotien arki on kuitenkin muuttunut selvästi.

Keittiö ei enää ole äidin oma valtakunta, vaan yhteinen ja avoin tila, jossa perhe ja ystävät kokkaavat ja syövät yhdessä.

Arki on muuttunut monin tavoin."

Aterioilla saattaa istua viikoittain vaihtuva määrä perheenjäseniä eikä ilman kännyköitä selvitä edes ruokapöydässä.

Iittala aikoo pysyä mukana yhä kiihtyvässä muutoksessa.

– Ymmärsimme 1950-luvun elämäntapaa ja tuotteemme sopivat siihen. Siksi niistä tuli niin suosittuja. Kilta oli aikanaan hyvin radikaali, nyt meidän on katsottava yhtä ennakkoluulottomasti ihmisten elämää ja tarpeita, toteaa Iittalan luova johtaja Jeremiah Tesolin.

Iittalan uudessa näyttelyssä neljä asiantuntijaa tulkitsee uutta pöytäkulttuuria.

Ruokakirjailija ja kokki Sami Tallbergin mukaan moniarvoisuus on olennainen tekijä nykypäivän ruokavalioissa.

– Trendit ja tieto liikkuvat tänne nykyisin salamannopeasti eri puolilta maailmaa ja ihmiset tekevät erilaisia valintoja.

Tallbergkertoo päättäneensä itse syödä vain sitä, mikä on hyväksi hänelle ja ympäristölle. Hän uskoo, että tulevaisuudessa yhä useampi tekee samanlaisen valinnan.

Re-set the Table 2.3.–23.4. Iittala Arabian muotoilukeskuksessa (Hämeentie 135, Helsinki).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Neljä tapaa kattaa pöytä

Re-set the Table -näyttely koostuu neljästä eri näkökulmasta tehdystä installaatiosta.

”Family Affair” katsoo ruokailuhetkeen vuorovaikutuksena. Ruokapöydän pitää taipua pienemmälle ja isommalle perheelle ja yhdistää yksin syövät toisiinsa.

“Open Minds” nostaa esiin pöytään tulleen tekniikan. Ruoka ja ruokailu ovat muuttuneet visuaalisemmaksi.

“Quality Time” istuttaa illallisseuraksi myös puhelimen. Olemmeko läsnä jakamassa yhteistä hetkeä keskenämme vai onko seurassamme uutisvirta, nettitelevisio ja sosiaaliset yhteisöt, ajattelemmeko pöydässä toisiamme vai jotakuta muuta toisaalla?

”Earth is calling” nostaa esille ruokailun merkityksen osana sekä omaa että maapallon hyvinvointia. Kiinnitämme yhä enemmän huomiota siihen mitä lautasellamme on.

Written by:

Marketta Karjalainen

Ota yhteyttä