Espoonlahden teatteri etsii suomalaisuuden ja espoolaisuuden olemusta

Espoonlahden teatteri pohtii esityksessään suomalaisuuden syvintä olemusta. Revyyssä ihmetellään myös espoolaista menoa.

Espoonlahden teatteri

KULTTUURI Espoonlahden teatterin esitys ruotii suomalaisuutta ja espoolaisuutta. Mukana on faktaa ja fiktiota.

Espoonlahden teatteri pureutuu tämän kevään Läheltä piti ja likeltä liippas -esityksessään suomalaisuuteen ja espoolaisuuteen: Miten meistä tuli sitä, mitä me olemme.

Hauskuus ja vakavuus kulkevat lomittain."

Käsikirjoitus on syntynyt työryhmässä ohjaaja Anu Hälvä Sallisen johdolla.

– Työtapa on hankala, mutta antoisa, ja se vaatii myös turnauskestävyyttä, ohjaaja sanoo.

Käsikirjoittaminen alkoi isolta, tyhjältä paperilta. Siihen Anu Hälvä Sallinen keräsi työryhmän ideoita ja näkemyksiä siitä, mitä Suomi ja suomalaisuus tänäpäivänä ovat. Kaikki esiin tuodut tapahtumat – vaikkapa jääkiekon MM-kisat – eivät ole maailmanpoliittisesti merkittäviä, vaikka ovatkin muotoilleet suomalaista identiteettiä. Esityksen toinen puoli valottaa vastaavasti Espoota ja espoolaisuutta.

Esitys lähestyy aiheita lempeästi, mutta myös purevan kriittisesti. Hauskuus ja vakavuus kulkevat lomittain.

Läheltä piti ja likeltä liippas -esityksellä on Suomi100-status. Suomen juhlavuoden teema on yhdessä ja se näkyy muun muassa näytelmän toteutustavassa.

Laajan käsikirjoittajajoukon lisäksi näytelmää pääsee tekemään Impropå-ryhmä, joka nappaa yleisöltä aiheita muutamaan sketsiin. Näin jokaisesta esityksestä tulee erilainen.

Esitys ei ole historiallisesti täsmällinen kronikka, vaan se lähtee liikkeelle 1960-luvusta, joka maastamuuton ja kaupungistumisen vuoksi oli merkittävä murroskohta maamme historiassa.

Revyyn mukaan tyypillistä suomalaisuutta on se, että Suomi on hyvä ja kaunis maa, meillä on omistusasunto, auto, kaapissa Arabian kahvikuppeja, telkkari ja tv-lupa maksettu.

Sitten älypuhelimet ja tabletit valtaavat sohvan. Tosi-tv:stä tulee jokapäiväistä elämää.

Espoo-osuudessa yhdistyvät fiktio ja fakta."

Espoossa kun ollaan, länsimetro on takuuvarma irvailun kohde. Espoon kaupunginvaltuuston kokouksetkin on siirretty rauhallisempaan paikkaan – metrotunneliin.

– Espoo-osuudessa yhdistyvät fiktio ja fakta. Toilailevat henkilöt ovat keksittyjä, mutta heidän repliikkinsä ovat aitoja, Länsiväylän ja Helsingin Sanomien metrouutisoinneista poimittuja sitaatteja, Anu Hälvä Sallinen paljastaa.

Oman osansa piikittelystä saa virkamiesryhmä, joka matkustaa Kanadaan tutustumaan veneiden talvisäilytykseen.

Ohjaajan ja näyttelijöiden kirjoittamien kohtausten lisäksi revyyssä on otteita muutamasta näytelmätekstistä, muun muassa Reko Lundánin näytelmästä Ihmisiä hyvinvointivaltiossa.

– Se viesti, jonka haluan kertoa on se, että vuonna 2017 me elämme monikasvoisessa ja monikulttuurisessa maassa, Anu Hälvä Sallinen sanoo.

Revyy meistä kaikista

Revyy Läheltä piti ja likeltä liippas on musiikkipitoinen katsaus siihen, millaisia ovat Suomi ja Espoo vuonna 2017 ja miten tähän on tultu.

12 esitystä Matinkylän monitoimitalossa, Matinraitti 17. Ensi-ilta on 2. huhtikuuta kello 14. ja viimeiset esitykset 7. toukokuuta.

Rooleissa Sami Alardt, Ari Ijäs, Joanna Jakobsson, Tuula Kantola, Anna-Liisa Kivinen, Seija Kärkkäinen, Tiia Lanteri, Laura LeCoultre, Minna Mari Leivo, Anna Lindholm, Mika Lindqvist, Jarmo Lius, Leena Luukkonen, Pirjo Oppman-Koschin, Esa Paukku, Inka Ristola, Juhani Räisänen, Eija Tikander.

Lippuja Espoonlahden teatterin esityksiin voit varata sähköpostitse elteatteri@gmail.com tai puhelimitse 044 290 1075. Lippukassalla käy vain käteinen.

Written by:

Anneli Tuominen-Halomo

Ota yhteyttä