Japanilaisten suosikkipikaruoka tuli jäädäkseen – Ramenin salaisuus piilee liemessä

Momotokon suosituin annos on porsaankyljellä ryyditetty Original Tonkotsu (oikealla). Chili miso -annos on selvästi mausteisempi.

Katja Riihola

Momotokon ramenkeiton ydin on läpi yön keitetty liemi.

Katja Riihola

Isossa Omenassa parisen kuukautta sitten aloittanut Momotoko Ramen -ravintola löysi heti lounastajat.

Japanilainen nuudeliravintola Momotoko Ramen on yksi kauppakeskus Ison Omenan mielenkiintoisemmista uutuusravintoloista. Ramenkeittoa tarjoava katuruokapaikka pullistelee asiakkaita lounasaikaan.

Moni suomalainen tietää kaupasta ostetut parin euron pussiramenit, mutta aito japanilainen ramen on vasta iskemässä suomalaisten tietoisuuteen.

– Ramen on japanilaisten ravintoloiden suosituin annos kautta aikojen, vaikka moni luulee, että suosituin olisi sushi, kertoo Menkki Kam, yksi Momotokon omistajista.

Lientä keitetään 11­–12 tuntia."

Suomessa on totuttu etnisiin ravintoloihin, mutta pikku hiljaa yleistymässä ovat juuri nämä tiettyyn ruokalajiin keskittyvät etniset.

Ensimmäinen Momotoko avautui Helsingissä vajaat kaksi vuotta sitten.

– Monet tietävät ramenin, koska ovat syöneet pussinuudeleita. Meidän ramenit on kuitenkin tehty käsin, ja jos tätä ramenia vertaa pussirameniin, on kuin vertaisi pakastepitsaa käsin tehtyyn artesaanipitsaan, Kam sanoo.

Liemi on ramenin ydin. Momotokon kokki aloittaa työvuoronsa iltayhdeksältä, koska lientä keitetään makujen tiivistämiseksi 11–12 tuntia.

– Liemi on se tärkein juttu. Keitämme liemen porsaanluista, potkasta ja selkäluista. Jokainen ramenravintola sitten maustaa liemensä hieman omalla tavallaan esimerkiksi purjolla, inkiväärillä ja sitruunalla. Sitten liemeen lisätään muita lisukkeita ja käsin tehtyjä nuudeleita.

Menkki Kam kertoo, että Ison Omenan Momotoko on otettu vastaan yllättävän hyvin.

Momotokossa on kaksi eri liemipohjaa, lihainen ja vegaaninen versio.

Ravintolan myydyin annos on Original Tonkotsu, jossa liemeen on lisätty uuniporsaan kylkeä, kananmunaa, maissia, sokeriherneitä, merilevää, rucolaa, valkosipulia ja fish tofua.

Monissa japanilaisissa ramenravintoloissa on käytössä automaatti, johon ruoka maksetaan. Kuitti annetaan tarjoilijalle, joka tuo liemen lisukkeineen nautittavaksi.

– Ramenkauppoja on japanissa joka kadunkulmassa. Japanilaiset syövät rameninsa tehokkaasti 5–10 minuutissa, Kam kertoo.

– Haluaisimme automaatit, mutta voi olla, että ne olisivat vaikeita asiakkaille, Kam pohtii.

Written by:

Katja Riihola

Ota yhteyttä