Saunakulttuuri nousi uuteen kukoistukseen – kirja listaa hyvät löylyt

Hiihtoladut kulkevat muutaman kymmenen metrin päässä Oittaan saunasta ja avannosta.

Sirpa Repo

Yleisistä saunoista ehti melkein tulla kadonnutta kansanperinnettä, mutta nyt ne ovat nousseet uudestaan suureen suosioon ja uusia saunoja on rakennettu. Kaupunkisaunoja-kirja (Gummerus) esittelee pääkaupunkiseudun yleisiä saunoja ja listaa kiinnostavia saunoja myös muualta Suomesta.

Tekijäryhmä Vapaat naiset eli Leena Filpus, Susa Junnola, Helen Moster, Riitta Saarinen, Pauliina Susi, Liisa Takala ja Tiina Torppa.

Naiset alkoivat saunoa yhdessä ja freelance-toimittajat, kirjailijat ja valokuvaajat kokosivat kokemansa kirjaksi.

Saunareissuilla naiset päätyivät yllättäviin paikkoihin saaristoon, jättömaalle, ulkoilumajoihin ja entiseen mielisairaalaan.

Kirjaa varten on haastateltu innokkaita saunojia kantasaunassaan. Saunaan mentäessä riisutaan myös tittelit ja statukset. Saunojat kokevat, että he saavat kokonaisvaltaisen hoitavan elämyksen.

Ensimmäisenä Kaupunkisaunoja-kirjassa esitellään Allas Sea Pool. On vaikuttavaa saunoa ja uisa melkein Presidentinlinnan rappusilla.

Espoolaisista saunoista esitellään Oittaan kartanon sauna, joka on rakennettu vanhaan kivinavettaan. Bodominjärven rannalla saunotaan ja uidaan ympäri vuoden.

Vantaalla pääsee saunomaan savusaunassa luonnon helmassa, Kuusijärvellä.

Kaupunki-

saunoja

Vuonna 1945 Helsingin kantakaupungissa toimi yli 120 yleistä saunaa, 2010-luvun alussa enää muutama.

Nyt Helsinkiin on avattu yleisiä saunoja keskeisille paikoille, esimerkiksi Allas Sea Pool.

Kirjassa esitellään parikymmentä saunaa erityispiirteineen ja aukioloaikoineen. Helsingin seudun lisäksi mukana ovat mm. Turku ja Tampere.

Kirjan loppuun on listattu lisää kiinnostavia saunoja.

Lisäksi on listattu saunatapahtumia.

Kirjassa on 176 sivua ja runsas kuvitus.

Written by:

Anneli Tuominen-Halomo

Ota yhteyttä