Kasvisravintolan perustaja haluaa kumota luulon kasvisruoan mauttomuudesta

Anne Saarenoja asettelee ruoat noutopöydälle, josta asiakas ottaa niitä lautaselle tai mukaan otettavaan rasiaan.

Klaus Nurmi

Anne Saarenoja tekee pitkää päivää yrittäjänä ravintolassaan, jonka sisustuksen hän suunnitteli itse joka senttiä myöten.

Klaus Nurmi

Noutopöydän vaihtoehtoja. Menu vaihtuu viikottain.

Klaus Nurmi

YRITYS Yllättävää kyllä, Espoosta löytyy vain yksi kasvisravintola. Se on lähes kokonaan vegaaninen.

Yli 20 vuotta vapaana valokuvaajana ja toimittajana työskennellyt espoolainen Anne Saarenoja toteutti pitkään itäneen haaveensa ja avasi kasvisravintolan Matinkylään.

Maailmalla paljon kiertäneenä hän on maistanut erilaisia ruokia ja nähnyt nousevia trendejä.

– Ensimmäiseksi menen aina paikalliselle ruokatorille, hän naurahtaa.

Saarenoja haluaa kumota luulon, että kasvisruoka on mautonta. Anne’s Vege -ravintolassaan hän käyttää reilusti mausteita – mutta ei liikaa.

– Kasvisruoka maistuu ja nälkä lähtee sillä varmasti, mutta ähkyä oloa ei tule.

Isoa Omenaa vastapäätä sijaitseva pieni ravintola ei ole täysin vegaaninen, sillä Saarenoja aikoo tuoda valikoimaan myös pientuottajien luomujuustoja.

Asiakaspaikkoja on alle kymmenen, joten hän aloittelee yhteistyötä ruokalähettipalvelu Woltin kanssa.

– Takeaway -annokset ovat kovassa nousussa esimerkiksi New Yorkissa, jossa niitä syödään puistoissa ja muualla. Se on rentoa ja kivaa.

Asiakas kokoaa annoksensa noutopöydästä astiaan, joka on maatuvaa materiaalia. Kaikki ruoka on itse valmistettua.

– Emme käytä puolivalmisteita tai prosessoituja ruokia, gluteenia, valkoista sokeria tai laktoosia, Saarenoja selvittää.

Hänen lisäkseen keittiössä häärää vaihdellen kolme vegekokkia.

Pari viikkoa avoinna olleen Anne’s Vegen suosikeista erottuvat muun muassa Waldorfin salaatti ja perunasalaatti, jossa on purjoa, aurinkokuivattua tomaattia ja linssejä.

Saarenojan omiin suosikkeihin kuuluu korealainen kaalisalaatti kimchi.

Hän kertoo olleensa ylpeä opittuaan tekemään blenderillä punaista currytahnaa, jossa on lähes parikymmentä ainesosaa.

– Kastikkeilla on tärkeä rooli kasvisruoassa. Käytämme paljon tuoretta inkivääriä, valkosipulia, chiliä ja kookoskermaa.

Tarjolla on myös päivän keitto sekä vegaaneille käypiä raakakakkuja.

Alun perin Saarenoja mietti ravintolan perustamista Helsinkiin, mutta sitten hän tajusi, ettei Espoossa ole yhtään kasvisravintolaa.

– Se kuulostaa uskomattomalta, mutta on totta. Moni onkin sanonut, että tätä on odotettu pitkään.

Mitkä ovat ravintoloitsijan suosikkiruokapaikkoja maailmalla?

– Venetsia, paitsi eivät turistipaikat. Ja Islannissa saa todella hyvää ruokaa.

Kuka syö mitä?

Vegaani ei syö mitään eläinkunnan tuotteita kuten lihaa, kalaa, munia ja maitotuotteita eikä hunajaakaan.

Eläimestä peräisin olevia vaatteitakaan vegaani ei käytä, esimerkiksi nahkaa ja villaa.

Kasvissyöjä ei syö lihaa eikä kalaa, mutta voi syödä maitotuotteita ja kanamunia. Teurastuksen sivutuotteet liivatteet ja juoksetteet eivät ruokalistaan kuulu.

Osittaiset kasvissyöjät, semivegetaristit, syövät niin sanottua vaaleaa lihaa eli kalaa ja kanaa.

Pescovegetaristit syövät kalaa, mutta eivät lihaa.

Written by:

Klaus Nurmi

Ota yhteyttä