Hus kannustaa nyt puhumaan ruotsia – "Pitäkää ruokatunti toisella kotimaisella"

Maanantaina alkavan ruotsalaisuuden viikon aikana Hus kannustaa henkilöstöään puhumaan työajalla ruotsin kieltä. Kuvituskuva.

Lotta Åberg / Arkisto

Husissa vietetään valtakunnallista ruotsalaisuuden viikkoa 6.–12. marraskuuta. Viikon aikana työntekijöitä rohkaistaan puhumaan ruotsia potilaiden ja työtovereiden kanssa.

Kaksikielisenä kuntayhtymänä Hus pitää tärkeänä, että potilas saa hoitoa omalla kielellään, suomeksi tai ruotsiksi. Hus tuottaa palveluja yli 1,6 miljoonalle henkilölle, joista noin kahdeksan prosenttia on ruotsinkielisiä.

Svenska veckan -viikon aikana työntekijöitä innostetaan puhumaan ruotsia muun muassa kannustamalla heitä osallistumaan kielitietovisaan ja pitämään ruotsinkielisiä ruoka- tai kahvitaukoja. Kampanjan tarkoitus on laskea kynnystä puhua ruotsia potilaille myös kampanjan jälkeen.

Husin kieliohjelman ohjausryhmän puheenjohtaja, Porvoon sairaalan johtava ylihoitaja Tuulia Koponen kertoo, että kaksikielisyyteen panostaminen on erittäin tärkeää, koska potilaan oikeus saada hoitoa omalla kielellään vaikuttaa merkittävästi sekä potilasturvallisuuteen että hoitokokemukseen.

– Haluamme positiivisella tavalla antaa ruotsin kielelle näkyvyyttä ja rohkaista sekä erityisesti innostaa henkilökuntaa puhumaan vielä enemmän ruotsia potilaiden ja työkavereiden kanssa, Koponen sanoo.

Kampanja järjestetään yhteistyössä Svenska Finlands folkting -järjestön kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Jari Pietiläinen

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Opettajilla ei tarvittavaa kielitaitoa ruotsin opetukseen – "Moni luulee, että heikommallakin pärjää"Suomenkielisiäkin ahdistaa – kieliryhmien välinen epäluottamus kasvaaRuotsin kieli taas pakolliseksi yo-kirjoituksiin? – USU: Hallituspuolueiden ryhmänjohtajat eivät innostuYlilääkäri ärhäkästä silmätulehduksesta: Viisi uutta potilasta joka päiväSynnyttäjät pääsevät pian hotelliin – Näin Husin uutuus alkaa palvella perheitäPakkoruotsi pois kouluista? – Nyt alkaa jättisuuri, uusi kansalaiskampanja