Jäteasema palkittiin arkkitehtuuristaan – katso vinkeät kuvat

Kruunuvuorenrannan jäteasema valmistui tänä vuonna.

Timo Kiukkola

Kruunuvuorenrannan jätteiden imuputkijärjestelmän koonta-aseman suunnitellut Arkkitehtuuritoimisto B&M on voittanut Vuoden 2017 Betonijulkisivu -palkinnon.

Voittanut rakennus on tuomariston mielestä esimerkillinen kohde, jossa yhdistyvät arkkitehtoninen kunnianhimo ja taito.

Julkisivu koostuu vain neljästä erilaisesta nelikulmiosta, joita eri asentoihin sijoittamalla syntyy vaikutelma monimutkaisesta kokonaiskuviosta.

Kuvio koostuu vain neljästä erilaisesta betonilaatasta, jotka on aseteltu eri järjestykseen. (Timo Kiukkola)

Rakennusmassoitteluun on luotu herkkyyttä ja rytmikkyyttä hallitulla julkisivun yli ulottuvalla reliefimäisellä kuviolla, jossa elementtien vinot saumat mukailevat kuvion viistoja muotoja ja ovat luonteva osa kokonaiskuviota.

Reliefimäinen pinta on saanut idean rouheisen kallion jäkäläkasvustosta. 3D-mallintamalla on löydetty keino toteuttaa uutta muottitekniikkaa, jolla on kustannustehokkaasti voitu toteuttaa teollisesti valmistetut betonielementit.

Betonilaattoja nosteltiin paikoilleen. (Timo Kiukkola)

Ruosteensävyyn patinoidut julkisivut ja innovatiivinen arkkitehtuuri liittävät rakennuksen rouheisen kallioleikkauksen ja metsämaiseman sävyihin. Arkkitehtien oivallus värjätä harmaa arkinen betonipinta auringonvalossa välkehtivään ruskean sävyyn korostaa julkisivuja.

Rakennuksen harmaat elementit on patinoitu Betonipallas Oy Pertti Kukkosen Umbra-patinavärjäysmenetelmällä. Kemiallisessa reaktiossa vesiliukoiset rautayhdisteet reagoivat betonin pinnassa sementin kanssa, ja väri muuttuu ruosteenruskeaksi.

Betoniteollisuus ry:n arkkitehtuurikilpailu järjestettiin nyt kuudennen kerran. Voittaja palkittiin 5 000 eurolla.

Julkisivu näyttäytyy erilaisena säästä, vuorokaudenajasta ja katsomiskulmasta riippuen. (Henna Helander)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Jukka Hämäläinen

Ota yhteyttä