Viiniharrastus on mainettaan halvempaa huvia – katso asiantuntijan viinivinkit viikonlopuksi

Viiniharrastaja ja -tuomari Jan Lindholm vieraili viime vuonna ranskalaisella Bordeauxin viinitilalla. - Ranskalaiset ja italialaiset viinit ovat suosikkejani, Lindholm kertoo.

Johanna Lindholm

VIINIT Jan Lindholmille viinit ovat harrastus, jossa riittää opittavaa loppuelämäksi.

Sipoolaiset viininystävät järjestäytyivät yhdistykseksi vuonna 2003. Yhdistyksen nimeksi tuli Sibbo Munskänkarna rf.

Tänä päivänä jäseniä on 34 ja toiminta virkeää.

Jäsenet kokoontuvat maistelemaan viinejä kuukausittain. Lisäksi yhdistys järjestää koulutustilaisuuksia Vuosaaren ja Vantaan ruotsinkielisten viiniyhdistysten kanssa.

– Tervetuloa mukaan, jos viinit kiinnostavat, Jan Lindholm vinkkaa yhdistyksen edustajana.

– Olemme ruotsinkielinen yhdistys, joten suomenkielisille viininystäville toimintamme tarjoaa samalla kielikylvyn.

Alkojen henkilökunta osaa suositella sopivan viinin.

Myös viinituomarina ansioituneen Jan Lindholmin oma viiniharrastus juontaa juurensa 1990-luvulle. Hän eli silloin vaimonsa Johanna Lindholmin kanssa nuoren parin elämää Espoon Tapiolassa. Paikallisen Alkon viinivalikoima oli tasokas, joten pariskunnalle tuli tavaksi ostaa perjantaisin pullollinen laatuviiniä.

– Nykyään Alkojen henkilökunta osaa suositella sopivan viinin asiakkaan tarpeisiin, Lindholm kehuu.

Hän kannustaa kokeilemaan erilaisia viinejä sen sijaan, että turvautuu hyväksi havaitsemaansa.

Paikallinen viini on varma valinta paikallisen ruuan kanssa.

Kokeilemalla oppii huomaamaan eroja rypäleissä ja tuotantoalueissa.

– Nyrkkisääntönä sanoisin, että paikallinen viini on varma valinta paikallisen ruuan kanssa, Lindholm neuvoo.

– Jos syö italialaista ruokaa, sen kanssa sopii italialainen viini.

Viinimaista hänen suosikkejaan ovat Ranska ja Italia, joista jälkimmäisessä hän asui muutaman vuoden. Siellä naapurin viinikauppias otti asiakseen suositella ahkerasti uusia makuelämyksiä.

– Hän oli asiantunteva ja intohimoinen viinien suhteen, Lindholm muistelee.

Suurin laatuero on alle kymmenen euron ja yli kolmenkymmenen euron viineissä.

Italialaiseen tapaan viini on Lindholmien perheessä ennen kaikkea ruokajuoma, jota nautitaan aterialla lasillinen, korkeintaan pari.

Ruuanlaittoon laatuviinejä ei tuhlata, vaan esimerkiksi kastikkeisiin kelpaavat edullisemmat vaihtoehdot.

Jan Lindholm on sitä mieltä, ettei viinin hinta ole aina verrannollinen sen laatuun.

Jos viinipullo maksaa 500 euroa, ei sen sisältö välttämättä ole kymmenen kertaa parempi kuin 50 euron pullossa.

– Suurin laatuero on alle kymmenen euron ja yli kolmenkymmenen euron viineissä, Lindholm summaa.

– Kallein maistamani viini maksoi tuhat euroa pullo. Olihan se hyvää, mutta ero ei mielestäni ollut kovin suuri sata euroa maksaviin viineihin nähden.

Huonoksi kokemalleen viinille kannattaa antaa vielä toinen mahdollisuus.

Suomalaisen viinikulttuurin Jan Lindholm näkee olevan jo hyvällä mallilla. Harrastajia on enenevissä määrin, eikä viineistä innostuneita leimata enää elitisteiksi.

Kyse ei ole kalliista harrastuksesta.

Yhdistyksen järjestämissä parituntisissa tastingeissä maistellaan kuutta eri viiniä, joista osallistujat maksavat yhteensä 15–35 euroa.

Osa sylkee viinin pois sitä maisteltuaan, osa juo sen.

Jan Lindholm kertoo lukeutuvansa heihin, jotka ovat yleensä liikkeellä autolla.

– Makuelämyksen kannalta ero ei ole suuri, kunhan muistaa juoda vettä välillä, Lindholm arvioi.

Hän muistuttaa veden kuuluvan viinin vierelle ruokapöydässäkin.

– Esimerkiksi tanniininen punaviini saattaa olla niin voimakas, että vesi toimii neutralisoivana tekijänä, Lindholm sanoo.

Viiniharrastuksessa häntä viehättää ennen kaikkea se, kuinka uutta opittavaa riittää loputtomiin.

Joskus kokeneinkin harrastaja saattaa mennä valinnoissaan metsään.

– Joskus käy myös niin, että kaksi pulloa samaa viiniä maistuvat erilaisilta, Lindholm sanoo.

– Huonoksi kokemalleen viinille kannattaa siksi antaa vielä toinen mahdollisuus.

Lisätietoa: munskankarna.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Viinivinkit viikonlopuksi

Valkoviini

Steininger Riesling 2016. Viini tulee Itävallan Kampal-alueelta ja on tehty 100% Riesling-rypäleestä. Tämä on hedelmäinen ja erittäin raikas viini joka sopii hyvin eri kalaruokien kanssa. Hinta 13,48 euroa.

Punaviini

Villa Antinori Rosso 2014. Viini tulee Italian Toscanasta ja on tehty neljästä eri rypäleestä: Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Syrah ja Merlot. Sopii hyvin syksyisten lihapatojen ja myös pastaruokien kanssa. Hinta 17,99 euroa.

Written by:

Crista Lassfolk-Feodoroff

Ota yhteyttä