Punajuuri on urheilijoiden ja nautiskelijoiden superjuures – Tässä reseptit risotolle, borssille, sipseille ja paistokselle

Ensimmäiset maininnat punajuuresta ovat 1500-luvulta, mutta juurikkaat olivat alkujaan väriltään vaaleita tai keltaisia. Punajuurinen muoto jalostettiin vasta 1600-luvulla, ja Suomeen se rantautui tiettävästi vasta 200 vuotta myöhemmin.

Kotimaiset Kasvikset ry/Teppo Johansson

Punajuuri on kieltämättä herkullinen raasteena, mutta Evira ei suosittele sen syömistä kypsentämättömänä.

Kotimaiset Kasvikset ry/Teppo Johansson

Punajuuren ja vuohenjuuston yhdistelmä on nimetty yhdeksi parhaimmista.

Kotimaiset Kasvikset ry/Teppo Johansson

Itäeurooppalaisista klassikkoruuista tunnetuimpiin lukeutuva hapanimelä borssi saa upean värinsä punajuuresta.

Kotimaiset Kasvikset ry / Teppo Johansson

Punajuuririsotto sopii etenkin linturuokien ja porsaanlihan lisukkeeksi.

Kotimaiset Kasvikset ry/Teppo Johansson

Värikkäät juureslastut haastavat perinteiset perunalastut.

Kotimaiset Kasvikset ry / Teppo Johansson

RUOKA Punaisen väriaineen uskotaan edelleen vaikuttavan mielialaa kohentavasti ja punajuuren tryptofaanin antavan hyvää oloa.

Punajuurta syödään keskimäärin alle kilo vuodessa per suomalainen, mutta sen suosion arvellaan olevan kasvussa.

Punajuuri on noussut monien ravintoloiden valikoimiin näyttävänä ja arvostettuna raaka-aineena. Lisäksi esimerkiksi urheilijat ovat innostuneet makeasta ja mehukkaasta voimajuureksesta.

Urheilijoille punajuuren myönteiset vaikutukset tulevat nitraatista, joka muuttuu elimistössä nitriitiksi ja edelleen typpioksidiksi. Se auttaa lisäämään veren virtausta lihaksiin ja aivoihin parantaen kestävyyttä ja nopeutta kestävyysurheilussa.

Parhaimmillaan punajuuri auttaa jopa laskemaan verenpainetta ja vähentää riskiä sairastua sydänsairauksiin.

Sporttikansa vaikuttaisi nauttivan punajuurensa yleisimmin mehuna, jota urheilupiireissä suositellaan säännöllisesti juotavan desin verran päivässä.

Nautiskelijoillekin punajuurella on paljon annettavaa: sen sanotaan lisäävän mielihyvää suklaan ja punaviinin tavoin, sekä parantavan keskittymistä ja unenlaatua.

Entisaikoina punajuurella lääkittiin monenlaisia vaivoja, kuten hammas- ja päänsärkyä, flunssaa, ihottumia ja hermostohäiriöitä. Näin mittavia terveysvaikutuksia ei punajuurelta enää odoteta, mutta terveellistä syötävää se on silti.

Punajuuressa on betaiinia, joka edistää maksan kykyä puhdistaa kehoa. Se sisältää myös folaattia, joka puolestaan edesauttaa punasolujen uusiutumista ja vauhdittaa aineenvaihduntaa.

Kivennäisaineita ja vitamiineja punajuuressa on monipuolisesti. Se sisältää runsaasti kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä, sekä kiitettävästi A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja.

Kotikeittiön tarjoiluja suunnitellessa kannattaa muistaa punajuuren monipuolisuus.

Punajuuri on paljon muutakin kuin etikkasäilyke, vaikka hapokkuus siihen hyvin sopiikin. Sen makeus ja mehukkuus sopivat moniin ruokiin, leivontaa unohtamatta.

Helpoin tapa on paahtaa punajuuret uunissa: lohkojen päälle oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria. Runsautta saa lisäämällä mukaan vuohenjuustoa, sinihomejuusto tai fetajuustoa, sekä timjamin oksia. Ne kaikki ovat punajuurelle sopivia kumppaneita, kuten myös omena ja sitruuna.

Sotkua punajuuresta tulee väistämättä aina, mutta sen määrää voi vähentää keittämällä kasvikset kokonaisina.

Keitetystä punajuuresta kuori irtoaa hyvin helposti. Kun sitä käsittelee käsineet kädessä ja peittää leikkuulaudan leivinpaperilla, ei sotkua tule paljon. Väriaineen saa pois vedellä huuhtelemalla.

Vaihtoehtoisesti punajuuren voi vaihtaa keltajuureen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Evira: Punajuuri kannattaa kypsentää kunnolla

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee punajuurta käytettäväksi ainoastaan kunnolla kypsennettynä.

Raakana tarjottu punajuuriraaste on aiheuttanut useita ruokamyrkytysepidemioita viimeisen kymmenen vuoden aikana. Epidemiat ovat olleet pääosin yksittäisiä.

Vuonna 2010 epidemioissa sairastui yli 100 henkilöä. Kaikissa tapauksissa kotimainen punajuuri oli tarjottu raakaraasteena henkilöstöravintoloissa, päiväkodeissa tai kouluissa.

Epidemioissa sairastuneiden yleisimmät oireet olivat pahoinvointi ja vatsakivut. Lisäksi raportoitiin päänsärkyä, väsymystä ja oksentelua.

Punajuuri lasketaan niin kutsutuksi nitraatinkerääjäkasvikseksi, joten sitä ei suositella alle 1-vuotiaille lapsille.

Punajuuren lisäksi nitraatinkerääjäkasviksia ovat pinaatti, erilaiset lehtisalaatit (mukaan lukien kiinankaali ja rucola), tuoreet yrtit, lehtikaali, kyssäkaali, kurpitsa, retiisi, varsiselleri, fenkoli, idut ja juuresmehut.

Pienellä osalla alle kouluikäisistä lapsista nitraatille määritetty hyväksyttävä päivittäissaanti voi satunnaisesti ylittyä. Kasvisten ravitsemuksellisen hyödyn katsotaan kuitenkin ylittävän nitraatista mahdollisesti aiheutuvat haitat.

Lähde: Evira

Written by:

Crista Lassfolk-Feodoroff

Ota yhteyttä