95-vuotias sotaveteraani Mailis: "Nykyihmisissä on itsekkyyttä" – kuvat satojen veteraanien juhla-aterialta

Veteraanit Lauri Granstedt, Tauno Ylänen, Pentti Paavola ja Mailis Paavola osallistuivat Suomi 100 -juhlalounaalle Oulunkylän kuntoutussairaalassa. Tilaisuudessa kuntoutussairaalan toimitusjohtaja Katja Ilvonen luki ääneen tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä saadun kirjallisen tervehdyksen.

Jussi Vehkasalo

Oulunkylän kuntoutussairaalan toimitusjohtaja Katja Ilvonen.

Jussi Vehkasalo

Ruokalista kertoi myös poronkäristyksen valmistamiseen tarvittujen ruoka-aineiden määrät.

Jussi Vehkasalo

Tarjoiluapua antoivat muiden muassa lentoemännät, kuten Finnairilla pitkän uran tehnyt, nyt eläkkeellä oleva Leena Lepola.

Jussi Vehkasalo

Pääruokana oli poronkäristystä lisukkeineen.

Jussi Vehkasalo

Jälkiruuaksi nautittiin hillasoppaa kermavaahdolla.

Jussi Vehkasalo

Myös Aira Samulin oli kutsuvieraiden joukossa.

Jussi Vehkasalo

Ruokailuun osallistui satoja vieraita.

Jussi Vehkasalo

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön kirjallinen tervehdys luettiin juhlassa ääneen.

Jussi Vehkasalo

Suomen lippu ja Sotainvalidien Veljesliiton lippu liehuivat rinta rinnan kuntoutussairaalan edustalla.

Jussi Vehkasalo

Satoja veteraaneja juhli Suomi 100 -juhlalounaalla Oulunkylän kuntoutussairaalassa 8. marraskuuta.

Paikkansa pitkästä pöydästä löysivät myös sotaveteraanit Lauri Granstedt, 88, Tauno Ylänen, 92, Pentti Paavola, 94 ja Mailis Paavola, 95.

– Poronkäristys oli hyvää, haarukalla saattoi nauttia koko ruuan, miinanraivaajana sotien jälkeen vuosien 1949–50 aikana toiminut helsinkiläinen Granstedt toteaa kunniavieraille tarjotusta ruuasta.

Vieressä istunut vantaalainen Ylänen kertoo olleensa jatkosodassa ja myöhemmin Lapin sodassa.

– Haavoituin Itä-Karjalassa kranaattikeskityksessä. Onneksi henki säilyi, kaikilla ei säilynyt, Ylänen toteaa.

Nykyihmisissä on itsekkyyttä."

Kun veteraaneilta kysyy, kuinka 100-vuotiaalla Suomella nyt menee, joutuvat he hieman miettimään.

– Kyllä hallitus, eduskunta ja kumppanit varmasti yrittävät tehdä parhaansa ja pyrkivät säilyttämään Suomen itsenäisyyden, Ylänen arvioi.

Helsinkiläisen Mailis Paavolan mielestä jotkin asiat voisivat olla paremmin.

– Nykyihmisissä on itsekkyyttä. Ihmiset ajattelevat ja tavoittelevat omaa etuaan. Minä en ole kasvanut itsekkääksi, kun olin nuori, oli toisenlaiset ihanteet, Paavola sanoo.

Kenttäpuhelimella tuli tieto, että Summa on murtunut."

Hän oli Karjalan kannaksella talvi- ja jatkosodassa.

– Talvisodassa olin ilmavalvonnassa Koivistolla. Kolmen suuren petäjän latvassa oli avolava, josta ilmavalvontaa tehtiin. Olin tornissa, kun kenttäpuhelimella tuli tieto, että Summa on murtunut. Lähdimme viimeisellä junalla Koivistolta, juna veti perässään laitetta, joka repi kiskot kulkukelvottomiksi, Mailis Paavola muistaa.

Jatkosodassa hän palveli esikuntalottana.

Oulunkylän tapahtuma järjestettiin sotiemme veteraaneille kiitokseksi siitä, että saamme juhlistaa tänä vuonna 100-vuotiasta itsenäistä Suomea.

Tänä vuonna myös Oulunkylän kuntoutussairaala viettää 25-vuotisjuhlavuottaan.

Juhlaan kutsuttiin kirjeitse satoja sotainvalideja, veteraaneja, puolisoita, leskiä ja lottia Helsingistä ja Uudeltamaalta, joitakin muualta Suomesta. Virosta juhlaan saapui sodissa vapaaehtoisena taistelleita virolaisia eli Suomen-poikia.

Osanottajamäärältään tilaisuus oli valtakunnallisestikin merkittävä.

Tilaisuudessa luettiin ääneen tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä saatu kirjallinen tervehdys.

Juhlalounaaksi tarjottu poronkäristys valmistettiin kuntoutussairaalan omassa keittiössä Veljeshovissa. Suuren osanottajamäärän vuoksi ruokailu tapahtui kahdessa kattauksessa kello 11–14.

Juhlaruokailun lomassa kuultiin musiikkiesityksiä. Tilaisuudessa palvelivat kuntoutussairaalan oman henkilökunnan lisäksi suuri joukko kuntoutussairaalan omia ja muita vapaaehtoisia kuten muiden muassa lentoemäntiä, maanpuolustusnaisia ja ystäviä sekä koululaisia läheisestä Oulunkylän yhteiskoulusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poronkäristys Kuusamosta

Suomi 100 -juhlalounaan yli 500 poronkäristysannokseen tarvittiin seuraavia ainesosia:

100 kiloa Kuusamon poron käristelihaa (25 porosta).

Saavillinen sipulia.

3 leiviskää possun savukylkisiivua.

1,5 ämpärillistä lihalientä.

20 kolpakkoa tummaa olutta.

Puolikas kirnullinen voita.

Pari kourallista mustapippuria.

Muutama kupillinen suolaa.

Lisäksi tarjolla oli muusia 50 kapallisesta pottua, puolukkasurvosta 15 kopallista, suolakurkkukuutioita 15 vakallista ja 500 peruna-ohrarieskaa taitettuna lohi-tuorejuustotäytteellä.

Jälkiruokana hillasoppaa ja kermavaahtoa.

Written by:

Jussi Vehkasalo

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Miksi uusi Tuntematon ärsytti veteraaneja? – Nyt puhuvat Kuhmon käynyt Veikko, 97, ja Kannaksen kokenut Veikko, 95 Sotaveteraanien johtaja vetoaa suomalaisiin: Pysytään rauhallisina ja rohkaistaan myös uussuomalaisiaKirjailija pamauttaa: "Tuntematon sotilas pilaa Suomen puolustuksen"Hurja suunnitelma sotavuosilta: kaikki suomalaiset piti evakuoida Alaskaan