Gallen-Kallelan teoksia ensimmäisen kerran esillä Afrikassa

Kirjeissään Akseli Gallen-Kallela kuvasi innostuneena kokemuksiaan Keniasta. Hän löysi siellä uudelleen maalaamisen ilon.

Gallen-Kallelan museo

Akseli Gallen-Kallelan taidetta esittelevä näyttely avataan tänään Nairobissa Kenian kansallismuseossa. Akseli Gallen-Kallela perheineen matkusti vuonna 1909 Itä-Afrikkaan. He asuivat nykyisen Kenian alueella puolitoista vuotta maalaten, matkaillen, valokuvaten ja keräten sekä luonnon- että kansatieteellistä aineistoa. Nyt, yli sata vuotta myöhemmin, tätä aineistoa nähdään ensimmäistä kertaa Afrikan mantereella.

– Emme lähetä Keniaan alkuperäisteoksia tai aineistoa, koska se olisi liian kallista ja haastavaa. Lähetämme täältä suuria kuvatiedostoja Gallen-Kallean teoksista sinne vedostettavaksi ja vanhoja valokuvia, joista on tehty uudet vedokset, museolehtori Salla Tiainen kertoo.

Taideavain -verkkosovelluksen pohjana on Kenian kartta, jolta näkee perheen kulkeman reitin ja safarit."

Idea näyttelystä tuli Suomen Kenian suurlähetystöltä. Näyttely on osa Suomi 100 -juhlavuotta ja näyttely toteutetaan Gallen-Kallelan Museon ja Suomen Kenian suurlähetystön yhteistyönä.

Itäisessä Afrikassa Gallen-Kallela maalasi suuren määrän pienehköjä, kirkkain värein ja ekspressiivisin siveltimenvedoin toteutettuja teoksia. Siellä hän löysi uudelleen maalaamisen ilon.

Keniassa maalattujen teosten lisäksi näyttelyssä esitellään muutama Kalevala-aihe ja muita taiteilijan tunnettuja maalauksia.

Näyttelyn yhteydessä Gallen-Kallelan Museo toteuttaa uuden Taideavain -verkkosovelluksen. Pohjana on Kenian kartta, jolta näkee perheen kulkeman reitin ja safarit.

– Karttaan liitetään paljon kuva-aineistoa ja sitä pystyy myös kommentoimaan. Toivomme, että saisimme Taideavaimen kautta kenialaisilta uutta tietoa Gallen-Kallelan museon kokoelmiin kuuluvasta esineistöstä, Tiainen sanoo.

Tammikuussa 2018 museo työskentelee Keniassa kokoelmiinsa kuuluvien aineistojen parissa yhdessä kenialaisten kanssa. Taideavaimen toteutusta tukee Espoon kaupunki, ja työskentely Keniassa nivoutuu osaksi yhteisespoolaista Young Talents of Kisumu -musiikkiprojektia.

Näyttely on avoinna Kenian kansallismuseossa Nairobissa 22.11. – 15.12.2017.

Written by:

Anneli Tuominen-Halomo

Ota yhteyttä