Vegaanit nauttivat kinkusta ja joulupuurosta siinä missä muutkin

Elina Innanen sanoo, että piparkakkumausteella suklaa-kaurapalloihin saa jouluisen maun. - Suklaamassaan joukkoon voit laittaa jouluna hippusen chiliä, hän vinkkaa.

Jussi Virkkumaa

Parvekkeella kimmeltelevät jouluvalot. Joulutorttuja kerrostalokodissa on paisteltu muutamaankin kertaan. Ja glögiä, sitäkin on kuulemma tyhjennelty jo monta pulloa.

Chocochili-nimeä kantavalle emännälle satelee viehättävistä joululeivonnaisista runsaasti positiivista palautetta.

Bloggaajan mies ja monet muut normaalia ruokavaliota noudattavat herkkusuut tuskin huomaisivat, jolleivät tietäisi, syövänsä vegaanisia jouluruokia.

Chocochili eli Elina Innanen kiinnostui leipomisesta kymmenisen vuotta sitten, kun hänestä tuli vegaani.

Ruokakaupoista ei tahtonut löytyä juuri lainkaan vaihtoehtoja maidotonta, lihatonta, kalatonta ja kananmunatonta ruokavaliota noudattavalle nuorelle naiselle.

Tänä päivänä valikoima on monipuolisempi, mutta innostus kokkaamiseen on säilynyt. Omat leivonnaiset maistuvat kuulemma aina niin paljon herkullisemmilta.

– Olen fiiliskokkailija. Varsinaisia perinteitä minulla ei ole. Haen netistä ja keittokirjoista ideoita, joita yhdistelen oman maun mukaan, Innanen kuvailee.

Hetken mietittyään hän huomaa, että muutamista jouluruuista hän ei tingi. Seitankinkku on joulupöydässä aina, tosin joka vuosi hiukan eri tavoin valmisteltuna.

Joulupuuroa on kuulemma myös pakko saada, vaikkei nainen riisiä muulloin juuri syö. Puuron hän valmistaa vaniljanmakuisesta soijamaidosta ja terästääkseen makua lisää vaniljatangon joukkoon.

Kerran vuodessa keittiöstä leijuu asuntoon inkiväärin, neilikan ja maustepippurin tuoksut. Piparkakkutaikina maistuu leipurille sellaisenaan, jopa paremmalta kuin valmiit piparit.

Varsinkin maustekakut ja makeiset ovat vaivattomia valmistaa.”

Mitä vegaaniin leivontaan tulee, se on Innasen mukaan varsin helppoa. Varsinkin maustekakut ja makeiset ovat hänestä vaivattomia valmistaa.

– Kananmunaa ei tarvitse esimerkiksi vaahdotella lainkaan. Raaka-aineet olen ostanut ihan lähikaupasta ja hyvin olen pärjännyt.

Haastavinta Innasen mielestä on valmistaa vegaanisia täytekakkuja ja kääretorttuja. Täydelliseen lopputulos vaatii vielä harjaantumista.

Osa on saattanut tutustua Elina Innasen resepteihin Viiden tähden vegaani -kirjan ansiosta.

– Kuinka kilttiä kohtelua ja palautetta olen saanut, Innanen toteaa kainosti.

Lahjapaketteihin ja viemisiksi Innanen suosittelee leivonnaisten sijaan makeisia, vaniljauutetta tai maustettua suolaa tai sokeria.

– Ne voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi ja kuljettaminen on helpompaa, leipuri vihjaa.

Lue lisää: chocochili.net

Chocochilin linkkivinkit:

bbcgoodfood.com/content/recipes/

tastespotting.com

findingvegan.com

vegaanituotteet.net

Chocochili suosittelee:

Saara Törmä: Saa vaivata, Like-kustannus

Raisa Kettunen: Puputytön juhlakirja

Written by:

Heli Koivuniemi

Ota yhteyttä