Roskakaloista on tulossa ammatti- ja kotikokkien muotivillitys

Hauesta saa mehevät murekepihvit.

Pro Kala ry

Crista Enkovaara ja Jiska, syövät nyt ainakin haukea. Paistan haukifileet yleensä pannulla. Isän ja hänen puolisonsa luona olen syönyt myös särkipihvejä. He hyödyntävät yleensä kaiken mahdollisen. Itse en olisi tullut ajatelleeksi, että särjestäkin voi valmistaa ruokia.

Heli Koivuniemi

Hauki.

Pro Kala ry

Made.

Pro Kala ry

Särkisaalista on mahdollista kalastaa ympäri vuoden.

Anne Lahnajärvi

Lisäaineettomiin tuoretuotteisiin erikoistunut Caternet Finland päätti kaikessa hiljaisuudessa ottaa myyntiin suomalaisten hylkäämät roskakalat.

– Vanhan kansan tunnistamat herkulliset ruokakalat tekevät paluun ruokapöytään helppokäyttöisinä ja herkullisina, kertoo ruokatuotepäällikkö Maria Hartikainen Caternetilta.

Caternetin ensimmäisiä lähikalatuotteita ovat Hauki Wallenbergin tapaan, rukiinen silakkapihvi ja käyttövalmiina irtopakastettuna fileenä kotimaista ahventa, haukea, kuhaa, madetta, silakkaa ja muikkua.

Hauki Wallenbergin tapaan on valmistettu kotimaisesta haukifileestä, jossa on mukana kananmunaa, valkopippuria, suolaa ja rypsiöljyä. Rukiinen silakkapihvi puolestaan on valmistettu silakkafileestä, johon on levitetty ruisjauhoja ja oman reseptin mausteita.

Hartikainen kertoo, että nykyiseen tuotevalikoimaan on tulossa uusia kalatuotteita, joiden raaka-aineena käytetään hoitokalastuksesta saatavia kaloja, kuten särkeä ja lahnaa.

 

Vanhan kansan tunnistamat herkulliset ruokakalat tekevät paluun ruokapöytään.”

Lähikalatuotteet ovat pääsääntöisesti pakasteita, jolloin ne voidaan sulattaa käyttöön tarpeen mukaan.

– Pakastamiseen käytetään spiraalipakastusmenetelmää,jossa kala pakastetaan nopeasti -38 asteeseen ja glaseerataan vesisuihkulla. Näin kalan pintaan muodostuu ohut hapelta suojaava jääkerros. Nopean jäätymisen ansiosta kalan sisään ei muodostu solurakenteita rikkovia jääkiteitä. Menetelmä parantaa kalan oman kosteuden säilymistä ja kalan rakenne säilyy tuoreen kaltaisena, Hartikainen kuvailee.

Tuotteet lanseerattiin ensi vaiheessa ammattikeittiöiden käyttöön. Lanseerauksesta uutisoivat muun muassa Maaseudun Tulevaisuus ja useat muut tiedotusvälineet. Hartikainen kertoo suosion yllättäneen matalalla profiililla uuden tuotevalikoiman kanssa liikkeelle lähteneen yrityksen.

Vuoden 2012 alusta valikoima laajenee kalatuotteisiin, joissa hyödynnetään hoitokalastuksesta saatavia kaloja.

 

Kalan pintaan muodostuu ohut hapelta suojaava jääkerros.”

Hoitokalastus on valikoivaa kalastusta, jolla pyritään tasapainottamaan vesistöjen kalastorakennetta ja parantamaan veden laatua.

Useiden vesistöjen ongelmana on rehevöityminen, minkä seurauksena kalakannat ovat muuttuneet särki- ja lahnavaltaisiksi arvokalojen kustannuksella.

Kuluttajille lähikalatuotteita aletaan myydä vähittäiskaupoissa vuoden 2012 puolella.

Kurkkaa sivuille: lahikala.fi

Mikä ihmeen lähikala?

Lähikala on lähialueella kasvanutta, kalastettua ja tuotettua kalaa. Lähikalatuotteet ovat pääsääntöisesti pakasteita, ja ne pakastetaan aina tuoreena. Tuoreena pakastaminen mahdollistaa kalastuksen luontaisten sesonkien hyödyntämisen, ympärivuotisen tasalaatuisen ja varman saatavuuden.

Lähikalat, esimerkiksi hauki, made, kampela ja särki, hankitaan paikallisilta kalastajilta, minkä vuoksi kalojen alkuperätieto on helposti ja luotettavasti saatavilla ja tuotteet ovat aidosti jäljitettävissä. Kalastajilta kalat toimitetaan Helsingin kalatuotantolaitokseen elintarvikkeiden kylmäkuljetusten paluukuormissa, jolloin kuljetuksista ei aiheudu lisää päästöjä tai kuluja.

Lähikalatuotteet laajentavat kuluttajien käytettävissä olevien kalatuotteiden valikoimaa ympärivuoden. Osa käytettävästä kalasta saadaan hoitokalastuksen yhteydessä joten Lähikala-tuotteiden käyttö tukee Suomen ja lähialueiden vesistöjen hoitokalastusta parantaen vedenlaatua ja tasapainottaen kalakantojen rakennetta.

Lähde: lahikala.fi

Written by:

Heli Koivuniemi

Ota yhteyttä