Joukkorahoituksessa tyhmyys tiivistyy

Ylikuumentunut pörssisuhdanne pelasti meidät uusien listayhtiöiden sukupuutolta. Nyt listalle pyrkivät keskinkertaisetkin yhtiöt, jotka houkuttelevat rahaa optimismin huipentuessa ja riskitietoisuuden väistyessä.

Onneaan onkii velkainen Kotipizza, joka hakee pörssiin kahden tappiovuoden saattelemana. Yhtiö joutui jo kertaalleen pidentämään osakkeidensa merkintäaikaa. Tuskin suuren kysynnän ja ylimerkinnän vuoksi.

Ihannetilanteessa listautuvat yritykset hakevat rahoitusta kasvuunsa. Pelkään, että listautumisvyöryn selittäjänä on pääomistajien tuntuma voittojen kotiutushetkestä elvytyseuforiassa. Kotipizzan suuromistaja, Sentica Partners, on myös vastikään listautuneen Pihlajalinnan suuromistaja.

Tunnettukaan yhtiö ei ole aina hyvä sijoitus, jos nykyinen ja tuleva hyvä ovat jo listahinnassa. Kotipizza hinnoitellaan annissa noin 45 miljoonaan euroon. Kun normaali vuositulos on noin 3 miljoonaa euroa, on tiedossa melkoinen leipomisurakka, jos sijoittaja mielii omansa takaisin. Monella kilpailijalla on vieläpä valitettavan usein kuittikone jumissa.

Maailmanparantajien suosima Radio Helsinki kerää lisärahoitusta tappioputkensa jatkamiseen. Veikeän olkalaukun omistajia lähestytään joukkorahoituksen kautta. Onkohan toiveena, että joukossa tyhmyys tiivistyy?

Päätoimittaja Maria Veitola höpisee ”poikkeuksellisesta yhteisöllisyyden voimasta”. Radiokanava haluaa antaa uskollisille kuulijoilleen ”mahdollisuuden omistaa osan rakasta radiotaan”. Mikäs siinä, kyllä kommuunissa hyvä fiilis aina vaurastumisen voittaa.

Radiokanavan ”todellisia ystäviä” ei voi syyttää ainakaan riistosta. Rahankeruuviestin mukaan kaupallisessa radiossa ”realistista on pyrkiä nollatulokseen”. Onkohan osakeyhtiömuoto nyt varmasti oikea? Pelkästään osinkoja varten radiomogulin ei tarvitse pankkitiliä avata.

Myös Veikkausliigaan noussut HIFK toteutti annin joukkorahoituksella. Kun puheenjohtaja René Österman kertoo rahoitusmallin pohjautuneen ”emotionaaliseen tunnelataukseen”, on oikea sijoittaja poistunut takavasemmalle. Österman on ainakin rehellinen mainittuaan, että annin arvonmääritys pohjautui ”pitkälti pehmeiden arvojen varaan”.

Toivottavasti kannattajat ovat mitoittaneet panoksensa oikein. Jalkapallossa ovat harvassa ne entiset ammattilaispelaajat, jotka ostavat jäähdyttelyyn hallituspaikan kasvattajaseurasta.

Jukka Oksaharju

Kirjoittaja on Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija.

Kommentit (5)

Kommentit

Rahamaailmassa normaalia touhua. Ensin arvostellaan kaikkien muiden toimet typeriksi ja sen jälkeen selitellään omat virheet paremmin päin. Kyllä on hyvä että meillä on näitä kaikkitietäviä blogisteja.

Jaahas..

Jukka Oksaharju

Jukka Oksaharju on Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija. Hänen omassa sijoitussalkussaan on osakkeita runsaan puolen miljoonan arvosta ja kaksi asuntoa. Oksaharju kommentoi tässä blogissa talouden menoa piensijoittajan näkökulmasta.


Tervetuloa Länsiväylän blogeihin!

Länsiväylä-lehti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia espoolaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.