Koulutuksen oikeus

Valtiotieteiden tohtori Pilvi Torsti selvitti nelisen vuotta sitten tutkimuksessaan suomalaisten käsitystä omasta historiastaan. Tutkimuksessa 1 200 eri-ikäiseltä ja eri taustoista tulevalta suomalaiselta kysyttiin, mitkä ovat viisi tärkeintä asiaa tai tapahtumaa Suomen historiassa.

Ei ole yllättävää, että kärkeen mahtuivat yleinen ja yhtäläinen äänioikeus, talvisota, jatkosota ja hyvinvointivaltio. Ykkösenä oli kuitenkin – peruskoulu. Se on suomalainen menestystarina.

Minä olen peruskouluni käynyt, suomalaisen sivistyspolitiikan ehta tuote. Peruskoulu antoi minulle vankan pohjan suomalaiseen yhteiskuntaan ja vieläpä halun parantaa sen perustuksia.

Yksinhuoltajan lapsena lähdin valkolakin jälkeen ajamaan betoniautoa. Työ kasvatti minusta aikuisen. Näin työelämässä paljon epäoikeudenmukaisuutta, ja sekin vahvisti suuntaani vaikuttamisen tielle. Minusta on tärkeää, että eduskunnassa on hyvin monista taustoista mukaan tulleita päättäjiä.

Alkuvuodesta 2013 törmäsin mielenkiintoiseen kirjaan, joka vaikutti paljon ajatteluuni. Wilkinsonin ja Pickettin Spirit Level -kirjan pääviesti on, että kaikkien kansalaisten tasa-arvosta hyötyvät myös kaikkein rikkaimmat.

Pääviesti vahvisti omaa sosialidemokraattista ajatteluani – hyvässä yhteiskunnassa pidetään huolta kaikista.

Huomasin, että sama kirja oli myös pääsykoekirjana Helsingin yliopiston valtiotieteelliseen tiedekuntaan. Päätin hakea.

Pääsin opiskelijaksi. Palasin elämässä sille polulle, josta poikkesin lukion jälkeen. Paluu oli hyppy tuntemattomaan. Ajattelin kuitenkin ottaa opiskelun tosissani.

Elämässä on hyvä kokeilla rajoja."

Olen ottanut jatko-opiskelun haasteena. Elämässä on hyvä kokeilla rajoja.

Kolme vuotta on kulunut, ja ajoittaisesta kiireestä huolimatta valmistuin marraskuussa valtiotieteiden kandidaatiksi.

Itse asiassa opiskelun ansiosta olen usein saanut ajatukset pois hektisestä päivänpolitiikasta. Myös oma ajattelu monesta yhteiskunnallisesta asiasta on tuulettunut.

Saan kiittää kandin papereistani suomalaista koulutusjärjestelmää, jonka juuret ovat vahvassa peruskoulussa.

Pidetään tästä etuoikeudesta ylpeästi huolta tulevaisuudessakin.

Kommentit (3)

Kommentit

Sipilän hallitus uskoo että matalapalkat ja orjatyöt orja pienyrittämiset ja ikuiset leikkaukset tuovat lisää rahaa tälle 1% eliitille jota itse edustavat .Mutta niin kuin on nähty niin tulos on toisinpäin kun kukaan ei osta juuri mitään kuin pelkäävät hallituksen aiheuttavan maailmanlopun huonolla politiikallaan ja konkurssit irtisanomiset ja köyhyys sen kuin lisääntyy ja yrittäjät kuin Sipilä Berner Hjallis joutuu virkamiehiksi eduskuntaan kuin ei oma yrittäminen ilmeisesti tuo sitä tulosta kun pitäisi kun suunta on ajatuksissa väärä heillä.Terveessä yhteiskunnassa kaikilla on työtä rahaa ja kuluttamisen mahdollisuus ja hyvinvointi kasvaa mutta ei näin kun nyt asiat hoidetaan säästöjä väärästä päästä ja uhkailua ja pakottamista ja hemmetin huono ilmapiiri maassa jossa kaikki voisi olla hyvin.Mitä tumpeloita muuta ei voi todeta.Jätetään politiikka ammattilaisille ja yrittäjät yrittämään .

Tatu

Antti sitten opiskeli kansanedustaja-aikanaan ja nautti muhkean palkkansa lisäksi opintososiaalisia etuuksia ja muuta mukavaa .

Tässä on loistokas esimerkki miksi tutkintojen ainakin kansanedustajan palkkatasoa nauttivilla pitäisi olla maksullisia.

Jospa keskittyisit Antti aliravittujen ja kotihoidossa kituvien vanhusten tilanteen parantamiseen etkä pitäisi nii kiirettä omien etujen haalimisessa .

VRevander

Ihmeellistä Antilla on aikaa vielä opiskella...Kun nostaa kansanedustajan palkkaa ,vantaan kaupungin palkkiot....Ilmankos hommat jää hoitamatta Vantaan kaupungin luottamushommien osalta..

Vantaan tauti demareissa

Antti Lindtman

Kirjoittaja on kansanedustaja, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Tervetuloa Länsiväylän blogeihin!

Länsiväylä-lehti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia espoolaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.