Vanhuksille hoivaa, nuorille työtä

Rakas isotätini, 94-vuotias Helena asuu espoolaisessa palvelutalossa. Helena-täti on minulle kuin kolmas mummo. Helenalla on pitkän elämän mukanaan tuomaa viisautta, ja hän keittää maailman parhaat kahvit.

Arkisten kuulumisten vaihtamisen ohessa puhumme myös ajankohtaisista asioista. Suomen ja maailman tapahtumat ruoditaan sukupolvia yhdistävässä hengessä.

Helena-täti kantaa usein huolta nuorista ja tulevaisuudesta. Erityisen huolissaan hän on nuorisotyöttömyydestä, joka uhkaa viedä tuhansilta suomalaisnuorilta toivon. Nuorisotyöttömyys on kierre, josta maksetaan kova inhimillinen ja taloudellinen hinta.

Kun juttelen nuorten kanssa, he taas kertovat usein huolensa omien vanhempiensa ikääntymisestä. Vanhustenhuollon ja erityisesti kotihoidon monet epäkohdat nähdään aivan aiheellisesti esteinä arvokkaalle vanhuudelle.

Sukupolvet kantavat huolta toisistaan. Nuoret toivovat vanhemmilleen ja isovanhemmilleen arvokasta vanhuutta ja toimivia palveluita. Vastaavasti ikääntyneet toivovat, että heidän lapsensa ja lapsenlapsensa pääsisivät työnteon kautta elämään turvallista arkea sekä rakentamaan omaa tulevaisuuttaan.

Kotihoidon ammattilaiset kertovat minulle paikkakunnasta riippumatta siitä, miten paljon aikaa heiltä kuluu toissijaisiin tehtäviin. Aikaa vanhusten auttamiseen ei jää, kun lyhyessä ajassa pitäisi viedä roskat, siivota, annostella lääkkeet ja tarjota ruokaa.

Avustaville käsipareille olisi kotihoidossa huutava tarve, jotta ammattilaiset pystyisivät keskittymään inhimilliseen hoitoon.

Avustavissa tehtävissä nuoret keventäisivät merkittävästi kotihoidon henkilökunnan työtaakkaa."

Tarvitaankin konkreettinen ratkaisu, jolla nuoret saataisiin töihin ja vanhustenhuollon tasoa nostettua. Tukien sijaan kuntien pitäisi ottaa palkkatuki käyttöön ja työllistää nuoret ikäihmisten kotihoitoon.

Avustavissa tehtävissä nuoret keventäisivät merkittävästi kotihoidon henkilökunnan työtaakkaa. Ammattilaiset pystyisivät keskittymään varsinaiseen työhönsä. Ikäihmiset kiittäisivät, nuorille palaisi toivo tulevaisuudesta.

Helena-tädin ja ikätoverieni huolet ovat siis yhdistettävissä. Kaikki asiat eivät tulisi tietenkään kerralla kuntoon, mutta tuhannen kilometrin matka alkaa ensimmäisestä askelesta. Tässä niitä otettaisiin jo monta.

Kommentit (12)

Kommentit

Kaunis ajatus Antti Lindtmanilta näin vaalien alla, mutta ei vanhustenhuollon taso nouse palkkaamalla avustajia vanhuksille vaan lisäämällä AMMATTILAISTEN määrää. Olen kotihoidossa ja hoivakodeissa työskennellyt, nykyisin palvelutalossa työskentelevä lähihoitaja. Kotihoidon ja palvelutalojen asiakkaiden joukossa on paljon fyysisesti ja psyykkisesti monisairaita, muistisairaita, haastavia ja välillä jopa aggressiivisia henkilöitä, joiden hoitaminen edellyttää ammattitaitoa. Sekä ammattitaitoa että aikaa työn tekemiseen hyvin. Harvassa ovat sellaiset asiakkaat, jotka olisivat Lindtmanin herttaisen tädin kaltaisia.Toki monet varmasti hyötyisivät avustajien antamasta pienestä lisäavusta, ulkoiluseurasta tai juttukaverista, sehän on selvä. Kuitenkin jos rahaa todella löytyisi lisähenkilökunnan palkkaamiseen, on palkattava alan ammattilaisia. Toivon, että päättäjät kantaisivat huolta myös omasta ja meidän kaikkien vanhuudesta. Hoitajamitoitus on liian pieni. Hyvä puoli mitoituksessa on se, että se on ihmisten luoma. Me ihmiset sen myös voimme muuttaa sellaiseksi, että inhimillinen,hyvä hoito ja hoiva on mahdollista.

Pia Pelati

Vaalipuhettako tämä on. Vanhustenhoitoon tarvitaan ammattitaitoisia ihmisiä, jotka näkevät kokonaistilanteen. Nuoret olisivat hyviä ulkoiluttamaan, seurustelemaan ja toimittelemamaan vanhusten asioita, mutteivat hoitamaan hoitamaan. Hoidon taso on nytkin erittäin vaatimaton työvoiman määrästä ja uupumisesta johtuen, joten jos lisätään ammattitaidotonta työvvoimaksi, tilanne tuskin paranisi.

linneamarjukka

Lindtman ja Demarit Vantaalla kantoi Vastuut..Muistamme Myyrinkodin fyssarin casen..
Ammattitaitoiset pihalle..Maahaan muuttoon rahat..Lindtman täti voi olla tyytyväinen , kun on Espoon puolella..Ettei ole Poika Anttin Vantaalla , tyytyväisyys olisi ihan muuta..Kun pääsisi tutustumaan Vantaan sosterin Satu-Sedän keksittyihin hoitoihin ja hoivaa palveluihin..

Vantaan tauti demareissa

Aikanaan yli 20v Ammattioppilaitosten työssäoppimisharjoittelun ohjaajana, havainnoin jotta nuorten tietämys ja työinto hiipui ja lähes loppui kokonaan viimeisen kymmenen vuoden aikana. Erittäin surullista oli katsella ja kuunnella todella yksipuolista keskustelua ja täydellistä tietämättömyyttä yhteiskunnasta. En usko läheskään kaikkien syntyperäisten Suomalaisten nuorten suostuvan vaativaan vanhustenhuollussa työskentelyyn. Nythän aikuisetkin vahustenhuollossa suorittaavaa työtä tekevät ovat ulkomaalistaustaisia suurimmalta osalta, ainakin täällä pääkaupunkiseudella (ittse todettu muutos 8v ajalta).
Asiaan liittyen TV-ohjelma Seniorit työssä on minun moraaliani loukaava, hyvää eläkettä nauttiva, oma asunto, kesämökki autoja(lähes kaikille tarpeeton) jne,, roikkuu edelleen työelämässä ja vie nuorilta mahdollisuuden elämä aloittamiseen, peheen perustamiseen jne.. Joka virkistäisi myös maan taloutta.
Taas itse todettu, osa roikkuu työpaikalla/pyörii jaloissa ikäänkuin päivähoidossa.
Eläkeiän nosto oli todella tyhmä päätös ja vei taas kymmeniltä tuhansilta nuorilta tulevaisuuden.

tolkkua2016

Hienoa , että kansa kuulee ja ymmärtää milloin vaalipuhe pauhaa .
Ehdokkaat kuvaa laveasti isolla pensselillä miten pitäisi olla ja mitä hyvää järjestää , ympäripyöreitä itsestään selvyyksiä ja tyhjää käsittämätöntä jargonia , sitä suoltaa jokainen demariehdokas taas kerran .
"Helena-tätien" kanssa jutellaan, kansaa kuunnellaan ja voi näin pyhimyksiä "minä vanhojen ääntä kuulen ja otan korvan taa toiveet" sopertelijoita .
Voi vattu mitä paskaa on pakko sanoa Stubbia mukaillen .
Lopettakaan demarit tuo jaarittelu ja sanan helinä , liirum ,laarum puhe . Se ei enää uppoa edes vanhukseen , uskokaa pois .
Tekonne on ikävä kyllä muistissa ja jonninjoutava vaalipuhelätinä ei harhauta ketään . Tämän tulette näkemään kun asetutte toreille ja turuille kohtaamaan äänestäjät .

CALWX9

Nuoria voisi ottaa kokeneemman, pätevän lähihoitajan työpareiksi. Ilman koulutustakin pystyy lämmittämään ruoan, siivoamaan ja viemään roskat. Lähihoitaja voi sitten annostella lääkkeet ja tutkia asiakasta tarkemmin. Näin nuoria saisi sisään työelämään näkemään, mitä vanhustenhoito käytännössä tarkoittaa. Soveltuvat voisivat jäädä alalle ja opiskella sitä. Lähihoitaja-opiskelijathan revitään kesken opintojenkin töihin, ja erilaisia sijaisuuksia on tarjolla enemmän kuin ehtii tehdä. Siksipä esim. 5-kymppisiä työttömiä neuvotaan kouluttautumaan uudelleen - lähihoitajiksi. Palkka ei ole suuri, mutta se on varma.

Termit oikein

Kauniita ajatuksia Antilta ja sattumalta juuri ennen vaaleja. Rehellisyyden nimissä on hyvä muistuttaa Antin roolista Jukka Peltomäen valinnassa Vantaan kaupungin johtajaksi ja muutoinkin löyhä talousasioiden hoito. Jos meillä olisi ollut vähän jämäkämpi kaveri kunnanhallituksen pj:nä, voisi Vantaan taloudelliset resurssit ja sitä myötä myös vanhusten hoito olla paremmalla mallilla.

Vantaan Jeppe

Poliitikot lupailevat aina näin vaalien alla hoitavansa vanhukset, nuoriso työttömyyden yms. Ja mikään ei muutu. Sitten ne ihmettelee miksei heitä ei arvosteta. Samaa shittiä vuodesta toiseen.

KUUNTELIJA

Kadut ja kulkuvälineet turvalliseksi jotta ne ikäihmiset jotka vielä on siinä kunnossa että pystyy asuu omassa kodissa ja hoitaa omat kauppareissut , pankkiasiat ym voisi peloitta liikkua kaupungilla. Ainakin Tikkurilassa pilvin pimein kerjäläisiä ,lehtimyyjiä korukauppiaita ja muutä häirintää. Raitilla on taulut että alueella kameravalvonta ja siitä huolimatta kulkukauppiaita ei saada kuriin koska ketään ei kiinnosta ikäihmisten elo muulloin kun vaalien alla.

Lufsen

Laitospaikkoja on vähennetty nopeaan tahtiin, kun kaikki kuulemma yhtä-äkkiä pärjäävät kotona. Tosiasiassa kotihoidon asiakkaat ovat entistä huonommassa kunnossa, resurssit minimit. Ammattitaitoista henkilökuntaa tarvitaan nopeasti lisää ennen kuin nykyiset työntekijät uupuvat täysin. Meillä ei ole varaa siihen.

Ria Özberk

Antti Lindtman

Kirjoittaja on kansanedustaja, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Tervetuloa Länsiväylän blogeihin!

Länsiväylä-lehti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia espoolaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.