Lautaselle kelpaa nyt kotimainen

Viime päivien kohu brasilialaisesta lihasta ja sen heikosta laadusta on kuohuttanut kuluttajia myös Suomessa. Nautaa ja broileria on Eviran mukaan tuotu Brasiliasta Suomeen alkuvuoden aikana kymmeniä tuhansia kiloja. Vielä ei kuitenkaan ole näyttöä siitä, onko Suomeen tuotu liha ollut laadultaan huonoa.

Jo se, että Brasiliasta asti täytyy rahdata lihaa Suomeen, on tietysti tavallisen kuluttajan näkökulmasta outoa. Eikö kotimaista lihaa riitä tarpeisiimme?

Mutta tuodaan lihaa muualtakin. Esimerkiksi broileri tekee usein pitkän matkan Thaimaasta Suomeen. Näitä thaimaalaisia kananpaloja mekin natustelemme kahvilan kanasalaateissamme, patongeissamme ja kaupasta ostetuissa eineksissämme.

Vaikka ulkomailta tuotu liha olisikin laadullisesti kunnossa, ovat esimerkiksi työntekijöiden olot toisella puolella maailmaa usein huonommat kuin Suomessa.

Oletko sinä valmis maksamaan raaka-aineista vähän enemmän, jos tiedät niiden olevan kotimaisia?”

Ruuan alkuperän ja eettisyyden pitäisi kiinnostaa kuluttajia nykyistä enemmän. Eettisyys näkyy tietysti tuotteiden hinnassa. Oletko sinä valmis maksamaan ruuasta tai raaka-aineista vähän enemmän, jos tiedät sen olevan kotimaista tai vaikkapa luomua?

Kuluttajat voivat onneksi valita, mitä ostavat ja mitä yrityksiä suosivat. Osa yrityksistä on tehnyt kotimaisuudestaan valttikortin. S-ryhmän ABC-ketju käytti aiemmin noutopöydän ruuissaan pääosin ulkomailta tuotua lihaa, mutta on nyt vaihtanut tältä osin kotimaiseen.

Jos kotimaisen lihan tai peräti luomulihan suosiminen tuntuu kalliilta, voi taloutta tasapainottaa syömällä useammin kasvisruokaa, joka on edullista. Kasvis- tai kalaruokaa kannattaa suosia myös ympäristösyistä.

Suosittu Satokausikalenteri tekee kasvisten syönnistä entistä helpompaa, kun voi valita ostoskoriinsa niitä kasviksia, jotka ovat juuri nyt erityisen maukkaita. WWF on puolestaan tehnyt lihaoppaan, jonka yleislinjaus kuuluu: Vähemmän ja parempaa.

Jokainen voi tehdä valintoja omien arvojensa mukaan. Itse jätän ulkomaiset mansikat maaliskuussa ostamatta. Saman päätöksen teen ulkomaisen lihan kohdalla.

Mia Lindström

Kommentit (2)

Kommentit

Helsingin seudulla asustaa paljon ihmisiä, jotka vihaavat suomalaista farmaria. He eivät tietenkään halua suosia kotimaista, koska se tukisi jotenkin maaseutua ja kepua. Paikallinen media on täynnä aiheeseen liittyvää vihapuhetta.

suomensuomalainen

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.

Tervetuloa Länsiväylän blogeihin!

Länsiväylä-lehti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia espoolaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.