Valitse arvot tai mielikuvat

Demarien, keskustan ja kokoomuksen gallup-kannatus on tasoissa. Kukaan ei ole toistaan merkittävästi suurempi. Silti koolla on merkitystä.

Koko määrää useissa kaupungeissa, kuka saa pormestarin paikan. Helsingissä puolueiden keskinäiset voimasuhteet ratkaisevat, rakennetaanko kaupunkiin suurmoskeija.

Suurmoskeija on arvovalinta, joita jokainen puolue korostaa. Kaikki julistavat sukupuolten välisen tasa-arvon välttämättömyyttä, naisten syrjinnän ja vähättelyn lopettamista, perhevapaiden tasajakoa isän ja äidin kesken, naisten oikeutta päättää omasta kehostaan ja pukeutumisestaan.

Moskeijan uskonnossa naiset kulkevat miesten perässä."

Moskeijan uskonnossa naiset kulkevat miesten perässä. Moskeijoissa naisille on määrätty takahuone. Moskeijan miehet määräävät, mitä seurakunnassa ja kodeissa tapahtuu. Onko se suomalainen arvovalinta? Lisääkö se naisten tasa-arvoa?

Puolet äänestäjistä ei vielä tiedä tai kerro, kenelle he äänensä antavat. Epätietoisten osuus on kasvanut sitä mukaan, kuin vaalit ovat lähestyneet. Tämä on uusi ilmiö.

Ehdokkailla on vajaa kaksi viikkoa aikaa vaikuttaa äänestäjien mielikuviin puheilla, mainonnalla ja teoilla. Mielenkiintoista on, että vaaliteemoina on useita aiheita, joista ei päätetä kunnanvaltuustoissa.

Kuntavaaleissa annetaan ääni puolesta tai vastaan pääministeri Juha Sipilästä ja koko hallituksen suosiosta, opposition voimasta, sote-uudistuksen suunnasta, maahanmuutosta ja suhtautumisesta Suomen EU-jäsenyyteen.

Paikallisten ja valtakunnallisten kysymystenvastauksista syntyvät mielikuvat, jotka vaikuttavat äänestyspäätökseen.

Taustalla kummittelee vuoden 2019 kuntauudistus, joka karsii kuntapäättäjien valtaa. Uudet maakuntavaltuustot tulevat määräämään mm. kuntalaisten sosiaali- ja terveysasioista.

Kuntavaalit ovat esiharjoitus maakuntavaaleille, jotka järjestetään tammikuun lopussa ensi vuonna.

Nyt ei ole samantekevää, ketä ja minkä asian puolesta äänestää.

Kommentit (3)

Kommentit

Vaikeaa on itselle sopivan ehdokkaan löytyminen. Ei sitä helpota ehdokas eikä puolue loistamalla poissaolollaan vaalitapahtumista. On kaikenmaailman sarkomaata, jota ei edes voi Espoossa äänestää, mutta ei niitä valtuustoon pyrkijöitä. Persuilla taas oli koko tapahtuma Läkkitorilla unohtunut, tosin ei meitä uteliaitakaan ollut kuin kourallinen, enkä minä ainakaan äänestä poissaolijoita.

Omin silmin

A-P. Pietilä

A-P. Pietilä on Etelä-Suomen Median julkaisujohtaja ja pääkaupunkiseudun suurten kaupunkilehtien vastaava päätoimittaja.

Tervetuloa Länsiväylän blogeihin!

Länsiväylä-lehti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia espoolaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.