Velkakello raksuttaa liian kiivaasti

Asuntojohdannaisilla viritetty kuminauha räpsähti Lehman Brothersin omistajien kasvoille syyskuussa 2008. Jo saman vuoden joulukuussa Yhdysvaltain keskuspankki tarjoili taloudelle nitroja laskemalla ohjauskorkonsa nollaan. Euroopassa taisteltiin sitkeästi tuulimyllyjä vastaan, sillä helppoihin ratkaisuihin eliitti ei vanhalla mantereella halunnut langeta.

Lääkityksellä Yhdysvallat on saanut jälleen kiinni kasvusta. Eurooppa on vasta nousemassa kanveesista. Kun syke on pitkään näyttänyt viivaa, mittarilla kasvuksi voidaan laskea vasta jotain muuta kuin hentoja merkkejä elpymisestä.

Yhdysvaltain talousrallissa on jo pakko luopua rahan kylvämisestä turuille ja toreille. Rahoitusmarkkinoiden kilpa-ajossa keskuspankit ajavatkin nyt toinen jalka kaasulla ja toinen jarrulla.

Nokian kuplavuosista puhdistettuna Helsingin pörssi on ennätyskorkeuksissa, kuten myös isoveljet New Yorkissa ja Frankfurtissa. Hätiköity jarrutus hyydyttäisi menon ja saisi sijoitusvarat etsimään uusia sponsorikohteita. Kaasun lisääminen loisi puolestaan pörssikuplan, jonka pamahtamista pankkiirit seuraisivat noet silmissä.

Shokkihoitona nautitut nollakorot ovat ruokkineet pörssioptimismia ja hämärtäneet käsitystä yritysten riskeistä. Raha on poltellut taskussa etenkin osinko-osakkeita janoavilla. Ero lainakoron ja vakaan osinkotuoton välillä on revennyt railona talouden syväjäähän. Nyt pörssissä on paljon käytännössä ilmaiseksi lainattua pääomaa pönkittämässä kurssitasoja.

Vaaravyöhykkeellä ollaan kasvukeskuksissakin. Niissä nostokurjet narskuvat ennätystahtiin, koska pienet asunnot tarjoavat nihkeän muutaman prosentin nettovuokratuoton. Kikyn jälkimainingeissa palkansaajan maksukyky ei kuitenkaan paisu pullataikinan tavoin, joten kuka maksaa asuntorallin jatkossa?

Suomessa asuntoon sijoittaminen on nauttinut valtiovallan erityistä suojelua, mutta ne ajat ovat ohi. Tulevaisuudessa laina lankeaa entistä lyhentämättömämpänä ottajansa maksettavaksi.

Myös korko voi yleisen elämänkokemuksen mukaan kehittyä tästä vain yhteen suuntaan. Kun potilas hengittää taas itse, keskuspankin on vähennettävä lääkitystä.

Kannattaa miettiä, löytyykö lainan nostokyvyn ohella lainan maksukykyä. Toivottavasti myös maamme poliittisten kabinettien kyky uudistaa rakenteita ja taittaa velkaantuminen on parempi kuin kesäteatteri antaa ymmärtää. Lisävelka raksuttaa yhä ja merkitsee huomiselle siirrettyä lisäverotusta.

Kommentit (15)

Kommentit

Kepulainen "hyväveli"-politiikka pitää huolen siitä, että pääkaunpunkiseutu elättää böndet vastaisuudessakin. Tuli romahdus tai ei, niin varainsiirrot elinkelvottomalle maaseudulle jatkuvat.

Retu

Höpö höpö, paitsi että pääkaupunkiseudulla on jo joka 7 ulkomaalainen ja jos vihreät saavat päättää jatkossakin, niin pian joka toinen. Silloin kyllä böndet joutuu elättämään kaiken tämän kulttuurin.

työtön

Siksi on tärkeätä nauttia elämästä niin kauan kun verorahoilla pystyy loisimaan. Äänestetään punavihreitä jatkossakin, niin taas 5-10 vuotta voimme loisia tuilla.
Ja kun tulee aika maksaa velat takaisin, kun kukaan ei enää anna lainaa, niin silloin minä olen jo toinen jalka arkussa. Ja velat on monikulttuuristen jälkipolvien ongelma.

työtön

Kelan konttori tupaten täynnä maahantulijoita.Ovi käy tiuhaan saranat narskuen.Perheelliset naiset kaduilla ja kaupoissa lauma pentuja ympärillään ja yksi lisää tekee tuloaan mahassa..Lähes jokaisella tuliterät vaunut .Jos ei vielä ole siunautunut naisilla jälkeläisiä niin tulossa on mahat pystyssä.Miten soteuudistuksessa on otettu huomion kaikki nämä kulut ja onko niin että kun on raskaana heltiää turvapaikka kun manulle seksiä.

Lufsen

Puhut nyt meidän tulevista veronmaksajista,mitä nyt on toitotettu viimeset 10vuotta.
Me tarvitsemme heitä,sanoo käteinen(ja aika moni muukin).
Mutta minkätakia sitä jengiä pitää roudaa kaikista paskimmilta alueilta?juuri sieltä,mistä tulee ne pahimmat elintasoloiset,joilla ei ole tarkoituskaan integroitua,tehdä duunia tai muutakaan.johan sen näkee omasta maasta,eivät ole onnistuneet yhtään missään,muutakuin toisten siivellä elämisen.
Ja ajokortit,autot,lomamatkat...halpaa huvia.
ITIS kyllä tienaa

Kräki

Jukka Oksaharju

Jukka Oksaharju on Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija. Hänen omassa sijoitussalkussaan on osakkeita runsaan puolen miljoonan arvosta ja kaksi asuntoa. Oksaharju kommentoi tässä blogissa talouden menoa piensijoittajan näkökulmasta.


Tervetuloa Länsiväylän blogeihin!

Länsiväylä-lehti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia espoolaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.