Iso osa vaalituesta jää pimentoon

(PÄÄKIRJOITUS) Jos vaalirahoituksen ilmoittamisesta annettaisiin kouluarvosana, monet kevään kuntavaaleissa valitut poliitikot saisivat arvosanan hylätty.

Kuntavaaleissa valituksi tuli yli 17 000 valtuutettua ja varavaltuutettua ympäri Suomen. Laki määrää heidät tekemään ilmoituksen vaalirahoituksestaan. Yli 2 000 heistä ei kuitenkaan toimittanut vaalirahailmoitustaan perille määräaikaan mennessä.

Vielä tämän viikon alussa ilmoitus puuttui yhä yli 1 500 valtuutetulta ja varavaltuutetulta. Heidän joukossaan oli myös Helsingin, Espoon ja Kauniaisten varavaltuutettuja sekä yksi valtuutettu.

 

Monet vaalirahailmoituksensa palauttaneetkaan kuntapoliitikot eivät saisi korkeaa arvosanaa, sillä heidän vaalirahoittajansa jäävät käytännössä pimentoon.

Ulkopuolista vaalirahoitusta kertoi saaneensa noin 1 600 valtuutettua tai varavaltuutettua. Heistä noin puolet oli sellaisia, jotka eivät kertoneet mitään vaalirahoittajistaan.

He kertoivat saaneensa vain 800 euron ilmoitusrajan alle jääviä tukia yrityksiltä, yhdistyksiltä, yksityishenkilöiltä tai muilta tahoilta. Näiden valtuutettujen ja varavaltuutettujen vaalirahoittajista äänestäjä ei saa tietää mitään.

Kuntavaaleissa laki sallii jättää kertomatta alle 800 euron suuruiset tuet. Kuntapoliitikko saisi julkistaa yrityksiltä ja yhdistyksiltä saadut alle 800 euron vaalituet ilman lupaakin, mutta todella harva tekee niin.

Suomessa käydään lähivuosina monet vaalit, joten poliitikkojen olisi helppo erottua edukseen julkistamalla kaikki tukijansa. Näin saisi jo kouluarvosanan erinomainen.

Sirkku Aalto

Kommentit (1)

Kommentit

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.

Tervetuloa Länsiväylän blogeihin!

Länsiväylä-lehti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia espoolaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.