Kaupungit elättävät maaseudun

Kaupungeissa ja niiden kehysalueilla asuu 70 prosenttia suomalaisista. Heidän asuttamansa alue on viisi prosenttia koko maan pinta-alasta.

Harvaan asutulla maaseudulla asuu kuusi prosenttia väestöstä ja heidän asuttamansa alue on 70 prosenttia maamme pinta-alasta.

Suomi kaupungistuu, mutta Juha Sipilän hallitus rakentaa maakuntahallintoa.

Se pohjautuu 1800-luvun malliin, jossa kartanot ja suurtilat hallitsivat kansallisvarallisuutta, teollisuusruukkeja ja elintarvikehuoltoa. Sitä maailmaa ei enää ole.

Kokonaistuotannosta syntyy 75 prosenttia kaupunkialueilla ja niillä on 70 prosenttia työpaikoista.

Kaupungistuminen on tosiasia eikä tunne.

On valeuutinen väittää, että sosiaali- ja terveysuudistuksen turvin koko maa pysyy asuttuna ja maakuntahallinto jakaisi vallan tasan kaupunkien ja maaseudun kesken.

Maaseutu tyhjenee, nuoriso lähtee opiskelemaan ja töihin. Vanhukset jäävät Herran haltuun. Nykyisestä aluepolitiikasta kärsivät eniten ne, jotka rakensivat omakotitalon syrjäseudulle. Kymmenet tuhannet talot ovat jo nyt arvottomia, kun ostajia ei ole.

Suomi kaupungistuu, mutta hallitus rakentaa maakuntahallintoa."

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori puhuu kaupunkien menestyksen puolesta. Se olisi parasta aluepolitiikkaa, sillä muutoin kaupunkilaiset eivät voi kustantaa maaseudulle tehtäviä tulonsiitoja.

Ei unohdeta, että yli puolet tuottajien maataloustulosta on tukirahaa. Suora tuki on kaksi miljardia euroa vuodessa. Lisäksi tulee miljardin verran epäsuoraa tukea eläke- ja luopumiskorvausten kautta.

Suomi tarvitsee maaseutua, omaa ruokatuotantoa ja maataloustukia. Haja-asutusalueiden näkökulmaan perustuva yhteiskuntapolitiikka ei kuitenkaan johda kestäviin ratkaisuihin.

Maataloustuet on kohdennettava uudelleen, jotta alkutuotanto olisi kilpailukykyistä teollisuutta. Muuten kansa syö lisää tuontiruokaa.

Keskustan kannatus laskee koko ajan. Kertooko se siitä, että äänestäjät ovat huomanneet, että kaupunkien menestys on kansakunnan etu. Olisi keskustan oma etu, että menneen maailman maakuntahallinto ja mahdottomaksi osoittautunut sote-uudistus haudattaisiin.

Jos keskusta ei tunnusta kaupungistumisen tosiasiaa, puolue kutistuu pieneksi oppositioporukaksi. Se johtaisi yhteiskuntapolitiikkaan, jossa kaupunkien ja maaseudun vastakkainasettelu jyrkkenisi.

Kommentit (5)

Kommentit

Nyt taitaa mennä puurot ja vellit sekaisin. Jokaisessa maakunnassa on elinkelpoinen kaupunkiseutu, johon haja-asutuksen ihmiset pakkautuvat. Kaikki maakunnat kaupungistuvat, ei pelkästään Uusimaa. Maakuntien kasvukeskukset haluavat päättää itse omista asioistaan, kuten stadilaisetkin. Vastakkain eivät ole kaupunki ja maaseutu, vaan Helsinki ja muut kaupungit.

suomensuomalainen

Maa-ja karjatalous saa entinen verotuloja eli toimeentulotukea Suomessa. Kyllä maaseutu pysyisi elävänä jos nuo tuet vaikka puolitettaisiin ja ihmisten pitäisi keksiä elääkseen muita tulonlähteitä kun toisten rahoittamilla tuilla "muka yrittäjänä" toimiminen .

Nyt kun tukia maksetaan varmaan jo sadatta vuotta , voi maajussi ja karjatilallinen lököillä , lomailla veronmaksajan rahoilla , palkata piiat ja rengit myös niillä , harrastaa viljelyä ja nostaa sekä tukia että korvauksia .

Kansa syö jo nyt hyvää ja edullisempaa tuotin ruokaa .
Kun jussit ei saa ahnetta väliporraskauppaa kuriin niin sitten heidän on vain pikkuhiljaa totuteltava elinkeinonsa ylläpitämiseen itsenäisesti ja siirryttävä muihin hommiin sillä tukirahat tuleva ehtymään se on selvä .

CALWX9

Eikö olisi kohtuullista, että maalta kaupunkiin töihin muuttaneen nuoren maksamista verorahoista menisi ropo hänen omien - maalle jääneiden vanhustensakin hyväksi, eikä vain hänen uuden kotikaupunkinsa vanhusten hyväksi. Aluetukea on myös se, että koko maasta kerätyillä verorahoilla kustannetaan Helsingissä olevia valtion suuria virastoja.

Kadunmies

Keskustan linjaus täysin oikea, koko maa tulee pitää asuttuna ja lopettaa turha höpinä metropolialueesta. Olisi Pietilän ja Vapaavuorenkin syytä ymmärtää, että ei tämä viisimiljoonainen kansa saa metropolia aikaiseksi vaikka kuinka yrittää, kyllä se lähin, todellinen metropoli, on Pietarissa ja sitten onkin mentävä keski-eurooppaan.
Tukien vähentäminen on ihan ok mutta kaikkien tukien, myös yritysten. Yli 30-vuotta yrittäjänä ja palkanantajana toimineena tiedän, että kannettu vesi ei kaivossa pysy. Yrittäminen on aivan jotain muuta kuin tukien nostamista.
Syntyperäisenä eteläsuomalaisena en tunne kateutta muuta suomea ja maaseutua kohtaan vaan olen sitä mieltä, että tämä ainutlaatuinen, upea maa on on pidettävä kauttaaltaan asuttuna vaikka se vähän maksaisikin. Se on meidän kaikkien etu.

Torppari

A-P. Pietilä

A-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Tervetuloa Länsiväylän blogeihin!

Länsiväylä-lehti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia espoolaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.