Piilota X Palauta

Sarilla paljon pelissä

Kommentoi

Kristillisdemokraattien presidenttiehdokkaaksi kosittu euroedustaja Sari Essayah, 44, tuskin vastaa ei. Syynä on, että hänen uransa EU-parlamentissa uhkaa typistyä yhteen kauteen. Pienpuolueelle läpimenon kannalta tuiki tärkeää vaaliliittoa tuskin vuoden 2014 vaaleissa syntyy.

Presidenttiehdokkuus toisi ilmaista mainosta, jota voisi hyödyntää vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. Tunnettuus on tarpeen, sillä hallitus on rukkaamassa vaalipiirijakoa niin, että Itä-Suomi yhdistettäisiin 21 edustajan vaalipiiriksi. Lapinlahdella asunutta Essayahia on kaavailtu ehdolle juuri Pohjois- ja Etelä-Savosta sekä Pohjois-Karjalasta muodostettavaan uuteen vaalipiirin.

Kristillisdemokraateille kaikki konstit ovat ensi eduskuntavaaleissa tarpeen kansanedustajien luvun romahtamisen estämiseksi.

Vaaliliittoja ei ole näköpiirissä ja hajaannusta on havaittavissa. Vapaaehtoisesti eduskunnan jättänyt entinen puolue- ja ryhmänjohtaja Bjarne Kallis on nyt presidenttiehdokas Sauli Niinistön (kok) leirissä. Eduskunnasta tipahtanut entinen ministeri Toimi Kankaanniemi taas erosi kristillisdemokraateista. Hän on häärinyt niin aktiivisesti, ettei kunnallis- ja eduskuntavaaliehdokkuus esimerkiksi perussuomalaisten listoilta tunnu kovin kaukaa haetulta ajatukselta.

Säästösyistä kaavailtu puolustusvoimien ruokahuollon ulkoistaminen on kovassa vastatuulessa. Itse ylipäällikkö Tarja Halonen kehotti kertoman mukaan alkuviikosta hänen luonaan vierailleen eduskunnan puolustusvaliokunnan jäseniä miettimään, millaisia riskitekijöitä ratkaisu sisältäisi.

Rauhan aikana tuskin olisi ongelmia mutta miltähän kriisitilanteissa tuntuisi, jos muonitus olisi kilpailutuksen tuloksena siirtynyt ulkomaalaisen yrityksen hoitoon?

Viikonvaihteen aikana keskustajohdon potkupallosta presidenttiehdokkaaksi muuttuva Paavo Väyrynen, 65, on jo kuukausikaupalla kiertänyt maata melkein hullun lailla, kuuden, seitsemän tilaisuuden päivävauhtia. Väyrysen itsetunto on kohdallaan. Se ei ole kärsinyt kolhuja edes oman puolueväen pahoista puheista.

Kun Yle pyysi äskettäin presidenttiehdokkaita ilmoittautumaan vaalitentteihin, Väyrynen ilmoittautui ainoana ehdokkaana myös toisen kierroksen koitoksiin.

Eduskunta on palannut edellisen puhemiehen Sauli Niinistön (kok) juustohöyläkuurilta normaaliaikaan.

Uima-altaassa hampaat eivät enää kalise, kun veden lämpö on nostettu 28 asteeseen. Niukkuutta ei tunnettu puhemies Eero Heinäluoman (sd) valtiosalissa isännöimillä diplomaattipäivällisilläkään. Kuohuviini oli vaihtunut samppanjaan.

Kari Valtonen

kari@valtonen.fi

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.