Miehen puolikas

Tapasin työkeikalla perjantaina muuttuneen miehen. Kirjoitan tämän tarinan kohdehenkilön luvalla. Käytän hänestä tässä kirjoituksessa nimeä ”Heikki”.  (Nimi voi olla muutettu) Heikki on keski-ikäinen suomalainen perheenisä. Heikki oli ollut lihava vuosikymmeniä. Siis kokoluokkaa 175cm / +130kg.

 

Reilut pari vuotta sitten, tammikuussa 2009 Heikki tuli tienhaaraan. Mies liukastui jäätyneen lätäkön päällä kohtalokkain seurauksin. Heikin nilkka murtui pahasti, joten pitkä poteminen ja kuntoutus oli edessä. Heikki järkeili, että hieman kevyempänä elämä voisi olla helpompaa. Nilkkaleikkauksen aikaan Heikin painoksi punnittiin sairaalassa 125kg.

 

Sairaalassa maatessaan Heikki alkoi kiinnittämään huomiota ruokailuunsa, ettei paino nousisi entisestään. Pari kuukautta myöhemmin, maaliskuisella kontrollikäynnillä sairaalan lahjomaton vaaka näytti 112kg. Paino oli siis tippunut 13kg. Tästä motivoituneena Heikki alkoi entisestään tiukentamaan ruokavaliotaan ja erityisesti syömiensä hiilihydraattien määrää. Kuukauden kuluttua paino oli 104kg, pudotusta alusta lukien kolmessa kuukaudessa hienot 21kg. Arvaat varmaankin seuraavan kuukauden tuloksen? Kyllä, toukokuussa, neljä kuukautta onnettomuuden jälkeen vaaka näytti enää 95kg, eli paino oli tippunut kunnioitettavat 30kg! Tämä saattaa jo kuulostaa jankutukselta, mutta juhannuksena paino oli 89kg ja heinäkuun puolivälissä, puoli vuotta leikkauksesta Heikki painoi enää 82kg. Heikki oli siis laihtunut jo 43kg. Elokuun puolivälissä Heikki kirjoitti päiväkirjaansa seuraavaa: ”Tänään on nilkan murtumasta 7kk ja painoni on 75kg, eli tasan 50kg vähemmän, kuin lähtötilanteessa. Se on 40% vähennys alkuperäiseen kokonaispainooni. Muistan viimeksi painaneeni tämän verran syyskuussa 1986, kun pääsin armeijasta.”

 

”Kenkiä lukuun ottamatta kaikki vaatteet ovat menneet uusiksi. Ennen ei kaupasta meinannut löytää vaatteista tarpeeksi suuria kokoja ja nyt ei tarpeeksi pieniä kokoja… T-paidat ovat nykyään S tai M, kun ennen oli XXL. Puku pieneni koosta D62 kokoon C48. Paidan kaulus koosta 48cm kokoon 38cm. Farkkujen vyötärö 42 tuumasta 30 tuumaan.”

 

Seitsemässä kuukaudessa Heikin painoindeksi oli laskenut vaarallisesta 42:sta alle 25:een, eli virallisten terveyssuositusten rajoihin!

 

Nyt, kun pari vuotta on jo kulunut, paino on asettunut noin 65kg:n paikkeille. Viime vuonna Heikki ajoi maantiepyörällään 7500km, eli karkeasti seitsemän kertaa Suomen päästä päähän. Ei olisi onnistunut pari vuotta takaperin.

 

Heikki pureskeli ”kakkunsa” pienissä osissa, ihan niin kuin pitääkin. Hyviä, realistisia ja sopivan kokoisia välitavoitteita saavuttaen Heikki hankkiutui liikakiloistaan eroon. Yksi kerrallaan ja monta peräkkäin.

 

Nykyään Heikki on omaksunut itselleen sopivimmaksi vaihtoehdoksi vähähiilihydraattisen ruokavalion. Rasvaa ja proteiineja hän syö runsaasti. Kaikki on mahdollisimman luomua ja lisäaineetonta.

 

Tämä tarina on tosi. Ennen loukkaantumistaan Heikki ei ollut edes tosissaan yrittänyt laihduttaa. Ei ollut tainnut edes haluta. Sitten yhtenä päivänä mieli muuttui. Yhtäkkiä prioriteetit muuttuivat. Heikille syntyi uskomaton motivaatio muuttaa fyysistä olemustaan ja hankkiutua terveysriskeistään eroon. Tässä tapauksessa motivoivana tekijänä ei tainnut olla rantakuntoon pääsy, vaan aivan muut asiat. Kyse oli enemmänkin selviytymisestä. Voi olla että sillä aiemmalla massalla jalasta ei olisi koskaan tullut kävelyyn kelvollista. Edelleen nilkka hälyttää metallinpaljastimessa, eikä taivu alle 90 asteen kulmaan. On se puolet veljeään paksumpikin. Lääkärin ennustus ei kuitenkaan toteutunut, nimittäin Heikki juoksee lenkin jos sattuu huvittamaan, vaikka lääkäri antoikin jo aikoinaan tuomion. Eipä ollutkaan Heikin juoksut juostu.

 

Monen meistä kannattaa ottaa Heikin tarinasta oppia. Koskaan ei välttämättä ole liian myöhäistä aloittaa itsestään huolehtimista, mutta aina on liian aikaista lopettaa.

 

Lopetan lainauksella Heikin päiväkirjasta:

 

”Mikä oli sinun uuden elämäsi ensimmäinen päivä? Minulla se oli 21.1.2009 kun tulin Jorvin sairaalasta kotiin.” –Heikki-

 

Erno

erno.polus@aktivointi.fi

Tavoitteena hyvinvoiva ihminen

Erno Polus

Erno Polus on espoolainen liikunta- ja hyvinvointialan yrittäjä. Poluksen arkipäivät kuluvat asiakasyritysten henkilöstöä valmentaessa.

"Ihminen on tapojensa tulos. – Autamme ihmisiä muuttamaan tapansa."

Poluksen blogissa puhutaan hyvinvoinnista sen kaikissa ulottuvuuksissa. Joillain osa-alueilla Polus on asiantuntija, toisilla vain kokenut maallikko. Monilta alueilta löytyy omakohtaisia kokemuksia, vielä useammilta mielipiteitä ja näkemyksiä.

Tervetuloa Länsiväylän blogeihin!

Länsiväylä-lehti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia espoolaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.