Paikalliset

Täällä eivät puhu nyrkit vaan miehet miehille

Toiminnanjohtaja Jari Hautamäki ja Lyömättömän linjan perustaja Lasse Reijomaa toivottavat kaikki apua tarvitsevat miehet tervetulleiksi keskustelemaan ja parantamaan elämäntapansa Lyömättömän linjan avulla.

Aleksi Riikonen

20 vuotta sitten maaliskuussa Espoossa aloitettiin toimet, joilla perustettiin Lyömätön linja auttamaan miehiä, jotka ovat käyttäneet väkivaltaa naista kohtaan tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa.

Toiminnan pioneeri Lasse Reijomaa kirjoitti alunperin Espoon seurakuntasanomiin kolumnin, joka herätti Espoon turvakodin kiinnostuksen. Pian tästä eteenpäin alkoi Lyömätön linja toimia kerran viikossa avoimena keskustelupaikkana.

– Joka sunnuntai tänne sai tulla. Oli aluksi tärkeää, että tämä oli säännönmukaisesti kerran viikossa ja saatiin jatkuvuutta. Siten ihmiset oppivat paremmin tuntemaan meidän toimintamme, Reijomaa muistelee.

– Oli ihailtavaa, miten miehet uskalsivat tulla kohtaamaan toisensa avoimessa ryhmässä näinkin vaikeasta asiasta.

Alussa RAY:n tuki auttoi Lyömätöntä linjaa toimimaan.

Sittemmin myös Espoon kaupunki on tullut tärkeäksi yhteistyökumppaniksi, mistä Lyömättömässä linjassa ollaan kiitollisia.

– Vähän toivon, että myös espoolaiset yritykset lähtisivät tähän mukaan ja tukisivat työtämme, sanoo Lyömättömän linjan nykyinen toiminnanjohtaja Jari Hautamäki.

Avainasemassa on keskustelu. Ensin apua hakevan miehen kanssa keskustellaan kahden kesken ja tämän jälkeen siirrytään ryhmäkeskusteluihin.

– Moni mies kertoo täällä asioita, joita ei ole kertonut koskaan kenellekään muulle. Se voi olla vapauttava kokemus, sillä monella on voinut jäädä asioita puhumatta, sanoo Hautamäki.

Lyömätön linja pyrkii myös olemaan yhteydessä toisen osapuolen eli väkivallan kohteen kanssa. Toisinaan perheet saattavat selvitä vakavasta kriisistä ja yhdistyä. Hautamäen mukaan tie anteeksiantoon on kuitenkin pitkä.

– Suhteen jatkuminen vaatii ehdotonta väkivallan poistumista. Näissä tapauksissa myös väkivallan kohde ja etenkin lapset tarvitsevat apua.

– Heidän tulee vakuuttua siitä, ettei väkivaltaa enää ole perheessä. Luottamuksen saavuttaminen ei ole helppoa, Hautamäki pohtii.

Hautamäen mukaan väkivallan käytön lopettaminen lähtee aina miehestä itsestään.

– Heidän kohdallaan, jotka haluavat tänne tulla ja jotka sitoutuvat muutoksen tekoon, onnistumisprosentti on korkea. Muuttuminen vie aikaa, mutta se on mahdollista, Hautamäki sanoo.

– Ketään ei voi pakottaa tulemaan tänne. Vapaaehtoisuus on ainoa vakaalla pohjalla oleva keino. Pitää antaa lupaus siitä, että elämään tulee hyviä asioita. Siten ihmisen saa parhaiten muuttumaan, toteaa Reijomaa.

Lyömättömän linjan kautta miehet kohtaavat toisensa. Lyömätön linja pyrkii tekemään työtä miesten eteen heidän itsensä, sekä perheiden hyväksi.

– Kun mies soittaa meille, täällä vastaa toinen mies. Naisten kanssa tehdään toki yhteistyötä, mutta täällä pyritään löytämään sellaista miehistä toveruutta ja ystävyyttä, joka on tavoittelemisen arvoista, Reijomaa sanoo.

– Miehinen yksinäisyys on raskas taakka, Reijomaa jatkaa.

Lyömätön linja

Perustamistoimet aloitettu 25.3.1992.

Tarkoitettu miehille, jotka ovat käyttäneet tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa perheessään.

Toteuttaa väkivallan katkaisu -ohjelmaa. Palvelu on asiakkaille maksutonta.

Toiminnan kasvaessa, myös maahanmuuttajamiehet on otettu huomioon. Maahanmuuttajille tarkoitetussa Miehen linjassa käy miehiä useista eri kansallisuuksista.

Tämän vuoden puolella Lyömätön linja on lähentynyt Espoon turvakotipalveluiden kanssa ja yhdistys ottanut vastuulleen tämän toiminnan pyörittämisen.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu