Paikalliset

Äitiys tuoksuu kakalta ja puklulta

Katja Lahden Vuoden mutsi -kirjaan kirjoittamat tekstit syntyivät nopeasti omien äitikokemusten pohjalta. Perheen toinen lapsi, Sanelma, on nyt yhdeksän kuukauden ikäinen.

Anneli Tuominen-Halomo

– Vedä ihan oma hiihto. Se on sinun perheesi, neuvoo Vuoden mutsi -kirjan toinen tekijä Katja Lahti niitä, jotka ovat ensimmäistä kertaa tulleet tai tulossa äidiksi.

Lahden ja Satu Rämön kirjoittama kirja tuulettaa äitimyyttiä. Naistenlehdet esittelevät onnea hehkuvia odottajia ja seesteisiä imettäjiä, mutta nämä naiset sanovat ääneen niitä asioita, mistä ei ole totuttu julkisesti puhumaan. ”Satunnainen väsymys, vitutus ja ahdistus on normaalia”, naiset kirjoittavat.

Toisin kuin kirjailijat yleensä, Katja Lahti myöntää kirjoittavansa omasta elämästään ja kokemuksistaan.

Vuoden mutsi -kirja on saanut hyviä arvosteluja mutta toisaalta myös kritiikkiä siitä, että äitiyden hyvistä puolista ei puhuta. Lahden ja Rämön ”totuus pohjautuu kolmen lapsen otokseen”. Verkossa on samanniminen ”keskinkertaisten mutsien vertaistukiblogi”.

– Totta kai meilläkin halataan ja pussataan vauvaa, mutta se puoli ei kaipaa esittelyä. Minä haluan nostaa esiin elämän absurdin puolen, Katja Lahti sanoo.

Negatiivisten asioiden sanominen äitiydestä on meillä edelleen tabu.

– Meillä ei ole luvallista sanoa, että imetys on perseestä. Sitä pitää sitten heti pehmentää, että on se vaan niin ihanaa läheisyyttä.

Project Mama -blogia pitäessään Katja Lahti mietti kirjan kirjoittamista, mutta idealta puuttui lopullinen silaus. Sitten Salamatkustaja-blogin kirjoittaja Satu Rämö otti yhteyttä ja ehdotti yhteistyötä. Naiset olivat lukeneet toistensa blogeja, mutta muutoin he eivät olleet tuttuja toisilleen.

– Ajatus yhteisestä kirjasta kuulosti hyvältä. Laskettu aikani oli kahden viikon kuluttua ja ajattelin, että kyllä tässä yksi kirja samalla syntyy, Katja Lahti muistelee.

Kirja ilmestyi maaliskuun puolivälissä, ja Sanelma on nyt yhdeksän kuukauden ikäinen.

Lahti ja Rämö tapasivat kasvokkain vasta viime lokakuussa, kun kirjan tekeminen oli jo pitkällä. Sitä ennen he kommunikoivat ahkerasti facebookissa ja skypessä.

Äitimyytin romuttajia on Katja Lahden mielestä ollut aina olemassa, mutta blogien ja facebookin aikakaudella on helpompi saada ajatuksilleen vastakaikua.

Äitiyskokemuksia on tietysti yhtä paljon kuin on äitejäkin. Sitä varten kirjassa on tilaa myös lukijan omien kokemusten kirjaamiselle.

Millainen äiti Katja Lahti itse on?

– Lapset saavat jossain vaiheessa itse kertoa, millainen äiti olen, hän nauraa.

– En lue kasvatusoppaita, koska en saa niistä mitään irti. Onneksi kaveripiirissä on samassa elämäntilanteessa olevia naisia. Heiltä ja äidiltäni olen saanut parhaat vinkit.

Täydellinen kotiin eristäytyminen ja eristäminen äitiyslomalla on Katja Lahden mielestä epäluonnollista. Hän itse kaipaa työyhteisöä sekä työn ja äitiyden luontevampaa yhdistämistä.

Ilo pitää ottaa irti tavallisista asioista. ”Kun pääset markettiin, fiilistele! Puristele sämpylöitä, lue nakkipakettien tuoteselosteita, haistele vihanneksia ja juttele myyjän kanssa”, vuoden mutsi neuvoo.

Mikä kirja?

Vuoden mutsi -kirjan missio on ilahduttaa ja tsempata äitiä matkalla kahdesta viivasta yhteen kynttilään, vähän ylikin.

Äitiys ei aina ole vaaleanpunaista unelmaa. Parisuhteen pelisäännöt menevät uusiksi, kun parisänkyyn tai sen välittömään läheisyyteen muuttaa puolimetrinen vuokralainen.

Kirjaan on jätetty tilaa myös lukijoiden omille muistiinpanoille.

Katja Lahti on espoolainen kahden lapsen äiti, joka on perhevapaalla Ylen Uusi Musta -blogin tuottajan työstä.

Toimittaja ja kirjailija Satu Rämö on yhden lapsen äiti, jonka elämä on kuljettanut Reykjavikiin.

Kirja julkaistiin 14. maaliskuuta. Kustantaja on Avain.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu