Paikalliset

Uusi opas tarjoaa lähes täydelliset polttarivinkit

Punanaamio-liikkeen myyjä Iida Oksanen eläytyy polttarisankarin juhlapäivään. Polttariasiakkaita riittää erityisesti sesonkiaikaan.

Päivi Tuovinen

Moni kesähäihin valmistautuva kaaso ja bestman järjestelee jo polttareita täyttä häkää. Polttarit tarkoittavat monen hääparin kohdalla komeita kekkereitä, joiden ohjelmassa ei säästellä.

Lähes Täydellinen Polttarikirja tarjoaa tietopaketin ja järjestelyvinkkejä moneen makuun. Kirja sisältää runsaasti tilaa myös omille muistiinpanoille.

– Polttarit ovat tänä päivänä nuorten aikuisten suurin juhla kaveriporukassa, oppaan toinen kirjoittaja Katri Korolainen-Virkajärvi sanoo.

– Polttareihin panostetaan paljon, mutta aiheeseen liittyvää kirjallisuutta tai manuaaleja ei ole aiemmin ollut saatavilla, hän lisää.

Tämän vuoksi oppaalle oli kysyntää.

Polttaritrendit liikkuvat Korolainen-Virkajärven mukaan koko ajan yksilöllisempään suuntaan.

– Sankarin tyyli ja mieltymykset otetaan entistä enemmän huomioon. Samalla juhlitaan enemmän yhdessä, hän kertoo.

– Siinä missä ennen lähetettiin sankari myymään jotakin kadulla, nyt mennään yhdessä vaikka kokkikurssille tai pelaamaan megazonea, Korolainen-Virkajärvi jatkaa.

Nolaamiskulttuuri on hänen mukaansa väistynyt hemmottelun ja yhteisen hauskanpidon tieltä. Naisten ja miesten juhlimisessa on kuitenkin isoja eroja.

– Polttarit ovat kenties sukupuolittunein juhla.  Naisten juhlat ovat hemmottelua, miesten juhlat seikkailua.

Polttarisauna yhdistää molempia sukupuolia, ja se onkin Korolainen-Virkajärven oma suosikki.

– Polttarisauna on vanha suomalainen perinne, ja se on mukana lähes kaikissa polttareissa, hän sanoo.

Oppaassa ei ole tarkoitus tarjota vain yhtä ainoaa tapaa toteuttaa polttarit.

– Siksi se on lähes täydellinen. Kirjassa on paljon tilaa omille muistiinpanoille ja kuville, Korolainen-Virkajärvi korostaa.

– Se on tarkoitettu hauskaksi ja kepeäksi ohjekirjaksi, josta voi etsiä virikkeitä omiin juhliin, hän täsmentää.

Polttarikirja on Korolainen-Virkajärven mukaan herättänyt positiivisen palautteen lisäksi paljon pohdintaa siitä, mikä polttareiden rooli on Suomessa.

– On hyvä keskustella juhlien kaupallistumisesta. Tämä kirja on kuitenkin opas niille, jotka haluavat olla polttarihuumassa mukana, hän lisää.

Polttarit maksavat Korolainen-Virkajärven arvion mukaan keskimäärin 100-200 euroa.

– Hajonta on kuitenkin suurta pienistä opiskelijabudjeteista satojen eurojen ravintola- ja hemmottelupäiviin, hän arvioi.

Polttarikirjan Korolainen-Virkajärvi päätti kirjoittaa toimittuaan lukuisissa kavereiden polttareissa konsulttina. Ja järjestökokemus oli muokannut hänestä tottuneen organisaattorin.

Omista polttareista hänelle jäi lämpimät muistot.

– Kavereita oli koolla monesta eri elämänvaiheestani, eivätkä kaikki tunteneet toisiaan, Korolainen-Virkajärvi kertoo.

– Oscar-näköispatsas kädessään jokainen piti vuorollaan juhlapuheen, jossa muisteltiin yhteisiä hetkiämme. Se oli todella koskettavaa, hän muistelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu