Paikalliset

Otaniemen Julkku vetää vappukansalta jalat alta

Nyt on maailmanlopun meininki! Otaniemen teekkarit Arjo Laukia ja Esa-Pekka Räisänen ovat hyvillään uuden Julkun tasosta. Tämänvuotinen vappulehti on sivukooltaan aiempaa pienempi, mutta komeasti kullattu.

Päivi Tuovinen

Kun Julkku paukahtaa kadulla käteen, viimeistään silloin paatuneinkin espoolainen tietää, että vappu on kohta armotta niskassa.

Otaniemen teekkareiden julkaisema huumoripläjäys Julkku on taas julkista riistaa. Tuskitta ei tämäkään rakas lapsi ole silti suinkaan syntynyt.

Ideoita tämänvuotiseen Julkkuun on kerätty pitkin vuotta.

 

Julkun pilkkakirves kopsahtaa tasapuolisesti eri kohteiden koipiin.”

– Tekijäporukan tarkkaa kokoa on aika vaikea sanoa, sillä niin moni on lehdentekoon osallistunut, laskee yksi lehden toimittajista Arjo Laukia, 25, matemaattisen tarkasti.

 

Tänä vuonna lehden luonteva teema oli maailmanloppu, sillä maya-intiaanien muinaiset kalenterit ennustavat oman aikakautemme loppua 21. joulukuuta.

Teekkarit omaavat omanlaisensa huumorin, joka loistaa Julkunkin sivuilta uhkeana kuin Kallbådan majakka talviyössä.

– Teekkarihuumori on ennen kaikkea oivaltavaa, ei itsestään selvää. Oikeastaan parhaita juttuja ovat ne, jotka avautuvat vasta pienen miettimisen jälkeen, pohtii Laukia.

Julkku on tunnettu halki vuosien siitä, että sen pilkkakirves kopsahtaa tasapuolisesti eri kohteiden koipiin. Totta vai tarua?

– Täysin totta, sillä varsinkin erilaisille stereotypioille pitää osata nauraa – myös meille teekkareille itsellemme. Ei tätä elämää niin vakavasti kannata ottaa.

– Teekkarihuumori on myös yhteisöllistä ilonpitoa, harvapa meistä jää hautomaan hyvää, kuulemaansa juttua, vaan mielellään se kerrotaan eteenpäin, arvioi Laukia.

 

Parhaat jutut avautuvat vasta miettimisen jälkeen.”

Ilman tarmokkaita myyjiä ei räväkinkään vappulehti löydä tietään kuluttajien käteen ennen Valpurinpäivää.

 

Lehden taloudesta vastaava Esa-Pekka Räisänen laskee, että tänä vuonna Julkkua markkinoi yli kolmesataa tupsulakkia ja muuten vain teekkarihenkistä hurjimusta.

– Meillä on yhdessä parinsadan lehden myyntidiili. Ensimmäisenä päivänä meni jo noin 80 Julkkua, joten ei taida olla vaikea saada loppujakaan kaupaksi, arvioivat teekkarit Iiro Toppila, 22, ja Jarno Vatanen, 22.

Vappua kolmannen vuoden opiskelijat aikovat viettää perinteiseen tapaan: ensin Mantan lakitus, sitten herkuttelemaan Ullanlinnanmäelle. Samoilla linjoilla on myös fuksi Marco Meier, 21.

– Minä olen myynyt Julkkuja täsmäiskuna helsinkiläisiin yrityksiin. Hyvin on lehti kauppansa tehnyt, puolensataa Julkkua on jo nyt myyty, iloitsee Meier ja nostaa olkihattuaan.

Ensimmäisen vuoden opiskelijat vihitään vappuna teekkariuden saloihin – silloin Meierkin saa himoitun tupsulakin.

Kelpaa siis hymyillä.Vappulehti Julkku. Myynnissä melkein missä vain. 10 euroa.

Vappulehdet

Vappulehtiä julkaisevat Suomessa teekkarit eli tekniikan alan yliopisto-opiskelijat.

Ensimmäinen vappulehti oli 1948 ilmestynyt Äpy.

Julkku on Otaniemen teekkarien toimittama lehti, joka ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1978.

Julkkua julkaistaan parillisina vuosina – parittomina puolestaan Äpyä.

Muita ovat lappeenrantalainen Hässi, tamperelainen Hässi ja oululaisten Ööpinen.

Tuotto käytetään teekkarihenkisiin tapahtumiin.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu