Kulttuuri

Espoolaiset haluavat abstraktia taidetta

Taidelainaamo Laina on toiminut vuodesta 2001 Ison Omenan kirjastossa. Taidelainaamossa on esillä maalauksia, piirustuksia, grafiikkaa ja veistoksia. Taidelainaamonhoitajana toimii Kaija Lammi.

Tuula Anttonen

Kirjasto Omenan yhteydessä toimiva Taidelainaamo Laina on vakiinnuttanut paikkansa taiteen välittämisessä yksityiskoteihin ja yrityksiin. Taidelainaamonhoitaja Kaija Lammi kertoo, että asiakkaita käy tasaisena virtana eli kauppa käy.

– Haluamme nostaa esiin ihmisiä kiinnostavia teoksia. Niitä on mahdollisuus lainata kuukausimaksua vastaan. Maksu on noin viisi prosenttia teoksen hinnasta – teoksen voi siis lunastaa itselleen noin parin vuoden lainauksen jälkeen.

Taidelainaamo ottaa töitä vastaan Espoon Kuvataiteilijoiden jäseniltä. Lammi kertoo, että jäseniä on paitsi Espoosta, myös muualta pääkaupunkiseudulta sekä kauempaakin, jopa Ahvenanmaalta ja Seinäjoelta. Monet jäsenet kuuluvat myös Helsingin Taiteilijaseuraan.

– Edustettuina ovat maalaukset, piirustukset, grafiikka ja veistokset. Videoteoksia meillä ei kuitenkaan ole. Tällä hetkellä valikoimissamme on noin 150 työtä noin 70 taiteilijalta.

Taidelainaamon käytettävissä on noin 20 neliömetrin tila – neliöt ovat tehokkaassa käytössä. Lammi toivoo, että jonain päivänä taiteilijoille avattaisiin Espooseen paremmat tilat.

– Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissa pitäisi olla taidetalo, jossa olisi useampia kerroksia. Siinä voisi olla taiteilijoiden työhuoneita, kahvila, näyttelytila sekä yksi kerros pelkästään Taidelainaamoa, visioi Lammi.

Kysytyintä taidetta ovat Taidelainaamossa tällä hetkellä maalaukset ja grafiikka. Lammi toteaa, että etenkin abstraktit teokset kiinnostavat asiakkaita.

– Yksi syy abstraktin taiteen suosioon voi olla se, että ihmisillä on nykyisin hyvin moderneja asuntoja. Espooseen rakennetaan koko ajan lisää.

Esittävistä taideteoksista maisemat ovat kestosuosikkeja, samoin ihmiskuvat.

– Muotokuvien pitäisi olla jollain tavalla tunnetuista henkilöistä. Useinhan muotokuvat tilataan, miettii Lammi.Yhdistyksen jäseninä on runsaasti nimekkäitä taiteilijoita. Lammi mainitsee esimerkkeinä Ulla Liuhalan ja Janne Kaarlehdon, joiden tekemät muotokuvat miellyttävät asiakkaita. Veistäjistä suosittuja ovat muun muassa Kari Juva ja Eija Temisevä. Eeva Tervalakin on kiinnostava henkilö- ja eläinkuvien tekijä.

Teosten myyntihinnat vaihtelevat 65 eurosta 2 500 euroon. Joskus myytävänä on myös isompia ja arvokkaampia teoksia. Kuukausivuokrat ovat 10–150 euroa.

– Asiakkaista noin 60 prosenttia on kantakävijöitä. Kerromme heille tarvittaessa töistä ja taiteilijoista. Varsinaisen päätöksen tietyn teoksen lainaamisesta tai ostamisesta asiakkaat tekevät itse.

Taidelainaamon toiminta on saanut Lammin mukaan runsaasti myönteistä palautetta.

– Tämä on äärimmäisen helppo tapa hankkia taidetta kotiinsa.

Taidelainaamo avattiin vuonna 2001. Lammi siirtyi taidelainaamonhoitajaksi vuonna 2003.

– Pidän työstäni paljon, olenhan koko elämäni toiminut taiteen parissa. Tämä on minulle yksi elämäni tärkeimpiä asioita.

Taidelainaamo Laina Kirjasto Omenassa (Piispansilta 11 S 10). Kuukauden taiteilijana Marja-Leena Valkola. Avoinna ma klo 12–19.30, ti–pe klo 12–18, la klo 11–15.30. P. 09 8165 7741.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu