Kulttuuri

Rohkea teatteri kiertää alakouluja

Totem-teatterilla ei ole omia tiloja. Lavasteet ja esityksissä tarvittava muu rekvisiitta säilytetään varastossa. Jupe-hirvi on Päivi Rissaselle tärkeä työkaveri.

Anneli Tuominen-Halomo

Totem-teatterin johtajan Päivi Rissasen työtä kannattelee vahva usko siihen, että lapset kykenevät ottamaan ennakkoluulottomasti vastaan nykytaidetta ja eri taiteenlajeja yhdistävää ilmaisukieltä. Tunnustuksena tinkimättömästä työstä ja rohkeasta otteesta lastenteatterissa Rissanen sai Suomen Kulttuurirahastolta 30 000 euron palkinnon.

Palkinto on Rissasen mielestä ihmeiden summa: se tuli lastenteatterin tekijälle, perinteisten näyttämöiden ulkopuolelle ja kokeelliselle ryhmälle.

Lastenteatterin asema on vuosien mittaan parantunut selkeästi. Rissanen muistaa ajan, jolloin lastenteatteria korostettiin juhlapuheissa, mutta käytännössä se jäi muiden taiteiden jalkoihin.

Totem-teatteri on kuin laboratorio.”

Rissaselle palkinto antaa väljyyttä ja vapauksia oman ammattitaidon syventämiseen.

– Se sallii joskus myös joutilaan hetken riippumatossa. Tästä palkinnosta on iloa vuosiksi eteenpäin, Rissanen tunnustaa.

Totem-teatteri kertoo nykypäivän tarinoita, käsittelee ajassa olevia ilmiöitä, etsii rohkeasti uusia kerronnallisia tapoja ja uutta muotokieltä. Totem-teatteri on kuin laboratorio, jossa ohjaajat työryhmineen saavat kokeilla kaikkea uutta.

– Teatteriin kutsutut ohjaajat ja heidän työryhmänsä ovat antaneet merkittävän panoksen teatterille, Rissanen kehuu ja kiittää erityisesti näyttelijä Pasi Lappalaista, joka on tehnyt merkittävää työtä teatterin hyväksi.

– Teatterikorkeakoulusta vasta valmistuneista ohjaajista ja alan konkareista on tullut se kokonaisuus, joka olemme nyt. Minun tehtäväni on auttaa hyviä tyyppejä löytämään toisensa.

Päivi Rissanen on koulutukseltaan tanssitaiteen maisteri. Se heijastuu Totem-teatterin esityksiin fyysisen ilmaisun tärkeytenä. Rissasen maailman on tanssin ja teatterin rajapinnoissa.

Totem-teatterin esitykset kiertävät alakouluja. Rissasen mukaan oppilaat pystyvät lukemaan esityksestä yhtä aikaa sekä kuvaa, musiikkia että ääntä ja he osaavat yhdistellä asioita.

– Nykylapsissa sekoittuu jännittävästi konservatiivinen ajattelu ja asioiden neropattimainen pohdiskelu.

Päivi Rissanen iloitsee siitä, että Totem-teatteri voi viedä koululaisille hyvinkin rohkeaa teatteria. Se mene läpi, mutta palautekin on todella suoraa.

– Emme edes haaveile omasta näyttämöstä, koska haluamme viedä teatteria sinne, missä katsojat ovat.

Totem-teatteri

Kiertävä espoolainen ammattiteatteri.

Luo uusia näkökulmia lastenteatteriin.

Toiminut vuodesta 1986.

Taiteellinen johtaja Päivi Rissanen.

Lasten- ja nuortenteatterin tekopalkintoehdokas 2013.

Kiertävä kysymysneuvosto eli kaikki mitä olet aina halunnut tietää -esitys kiertää parhaillaan kouluja. Sen on ohjannut Essi Räisänen ja käsikirjoittanut Essi Räisänen työryhmineen.

Noin 70 esitystä vuodessa ja ne tavoittavat noin 14 000 katsojaa.

Esityksiä kotikaupungissa ja eri puolilla maata.

Esitystoiminnan lisäksi Totem-teatteri kehittää lapsille suunnattua taidekasvatusta.

Keväällä Kannusalin Nekassa nähdään Sealife yhdessä Aalto-yliopiston näyttämölavastuksen osaston kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu