Vaalikoneemme on nyt avattu!

Kulttuuri

Rehellisen punkin lähettiläät valkokankaalla

Pertti Kurikan Nimipäivät vasemmalta oikealle: Pertti Kurikka, Toni Välitalo, Sami Helle ja Kari Aalto.

Toni Tervo

Rocktähteys voi olla väsyttävää. Tavatessani Kovasikajuttu -elokuvan tähdet, punkyhtye Pertti Kurikan Nimipäivät, muusikoilla on takanaan jo useita haastatteluita ja vielä pitäisi mennä soittamaan keikka.

– Kyllä vähän väsyttää, mutta julkisuuteen ja saamaamme huomioon pitää vain tottua, sillä tämä on vasta alkua. Sitä saa mitä tilaa, yhtyeen basisti Sami Helle hihkaisee.

 

Välillä mennään ylös, välillä alas ja välillä jarrutkin pettävät.”

Kehitysvammaisten Pertti Kurikan, Sami Helteen, Kari Aallon ja Toni Välitalon muodostama yhtye laulaa arjesta ja yhteiskunnasta.

 

– Biisit kertovat tyhmästä eduskunnasta ja viranomaisista, jotka eivät osaa päättää vammaisten raha-asioista, laulaja Kari Aalto murahtaa.

– En ihan täysin allekirjoita tuota, Helle rauhoittelee.

Oman osansa saavat myös asuntolat.

– Asuntolasta kertovat biisit tulevat siitä, että en halua asua saamarin Töölössä. En pidä siitä ja haluaisin kokeilla välillä asua jossain muualla, Aalto jyrähtää.

Bändistä kertova elokuva Kovasikajuttu sai ensi-iltansa 4. toukokuuta. Jukka Kärkkäisen ja J-P Passin ohjaama teos sai äskettäin Visions du Réel -festivaalin kansainvälisen kilpailun tuomariston erikoispalkinnon, joka myönnetään innovatiivisimmalle elokuvalle.

– Elokuva kuvaa elämää, musiikkia ja meidän arkeamme. Olemme sopineet keskenämme, ettemme paljasta lehdissä elokuvasta liikaa, jotta mielenkiinto säilyy ja kaikki menevät katsomaan sen, Helle hymyilee arvoituksellisesti.

– Olemme katsoneet sen jo monta kertaa. Alkaa olla sellainen olo, että on nähnyt itseään jo ihan tarpeeksi.

 

Biisit kertovat tyhmästä eduskunnasta.”

Punkrock ei ole ikinä ollut teknisesti viimeisen päälle hiottua soittoa, vaan enemmänkin nopeatempoista, rosoista, aggressiivista mättöä, joka ottaa kantaa yhteiskunnan heikompien puolesta.

 

Näillä kriteereillä katsottuna Pertti Kurikan Nimipäivät on juuri sitä: aitoa, rehellistä punkkia.

– Meille on porukka keikoilla aika usein tullut sanomaan, että olemme yksi aidoimmista bändeistä. Homma on ollut melkoista vuoristorataa. Välillä mennään ylös, välillä alas ja välillä jarrutkin pettävät, Helle naurahtaa.

– Me teemme tätä niin kauan, kun bändillä on kivaa. Tulevaisuudessa toivottavasti saamme levyn valmiiksi, mahdollisimman paljon keikkoja, ja kaikki saavat asua siellä missä haluavat.

Elokuva Kovasikajuttu esitetään elokuvateattereissa kautta maan.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu