Kulttuuri

Masalan nuorisoteatteri matkaa Sointulaan

Tässä he ovat. Masalan nuorisoteatterin Sointula-porukka on ennen ensi-iltaa täynnä intoa! Esityksiä on kesä- ja heinäkuussa 20. kesäkuuta alkaen.

Riku Cajander

Masalan nuorisoteatterissa ollaan suuren haasteen edessä.

Valmisteilla on näytelmä parempaan ihmiseen ja yhteiskuntaan uskoneesta Matti Kurikasta, joka lähti viime vuosisadan alkupuolella perustamaan ihanneyhteisöä Sointulaa Kanadaan. Sointula on myös 20. kesäkuuta ensi-iltaan tulevan kantaesityksen nimi.

– Kurikka oli ihannesosialisti, jonka kauaskantoisissa ja utopistisissa visioissa oli tavoitteena antaa uusi malli Suomen kansalle sekä nostaa koko ihmiskunta korkeammalle henkiselle tasolle, uudelle tavalle elää, kertoo näytelmän käsikirjoituksesta vastaava Tuomo Aitta.

Aitta tulkitsee, että Kurikan aatemaailmassa on yhtymäkohtia myös omaan aikaamme.

– Kysymys on siitä, onko ihminen pohjimmiltaan hyvä, veljellinen olento, vain omaa etuaan ajava, kapitalismin periaatteet läheisimmiksi sisimmässään tunteva, kuten Nalle Wahlroos kirjoittaa.

– Henkinen ilmapiiri on osin nytkin kuten joskus 1930-luvulla, pelottava. Tulevaisuushorisontti on poliitikoilla lyhyt, ei maalailla monen sukupolven päähän. Ja kuitenkin tiedämme, että tälle elämänmenolle ei voi kovin pitkää tulevaisuutta kuvitella eteenpäin, Aitta sanoo.

Sointula kuuluu Tuomo Aitan kolmen nuorisoteatterille kirjoittaman ja ohjaaman teoksen sarjaan, joilla kaikilla on ollut yhtymäkohtia elämään Kirkkonummen Masalassa. Paikkakunnalla asustanut Hyvösen työläisperhe kokeilee elämisen siipiään Sointulassa.

Sointula on yhä olemassa. Rauhallisessa kalastajakylässä elää vielä kolmisenkymmentä suomea puhuvaa henkilöä.

Matti Kurikan Sointulassa koettiin aikanaan monia epäonnistumisia ja traagisia tapahtumia. Silti Kurikalla oli valtava usko tehtäväänsä, jonka hän koki ylhäältä saaduksi.

Nuorisoteatterin näytelmä ei kuitenkaan ole pelkkää poliittista vuoropuhelua ja synkkyyttä, vaan siinä on tilannekomiikkaa, musiikkia, tanssia ja ennen kaikkea hurjaa rohkeuden vimmaa.

– Kurikalle tuli melkein aina takkiin, mutta hänellä oli vahva usko nousta ylös kuten Feeniks-lintu. Vaikka Sointulan yhteisö ei kasvanut, niin projekti viitoitti näkymiä tähänkin päivään. On oikein elää rohkeasti, mennä päin asioita, se on kaunista, Aitta sanoo.

Hänen mukaansa nuorena ollaan usein mattikurikoita, mutta sitten aletaan himmailemaan, jäähdyttelemään ja elämään varttuneemman tyylillä.

Tänä päivänä hieman Matti Kurikan hengessä eletään ekokyläkokeiluissa. Vetäydytään pienellä joukolla kiire- ja tavaramaailmasta ja haetaan yhdessä uutta tapaa olla ja elää.

Sointula-näytelmässä on mukana parikymmentä nuorisoteatterilaista.

Sointula-esitykset kesä-heinäkuussa. Liput 15/10 euroa. Ensi-ilta 20.6. klo 19. Ljusdalantie 9, Masala. Varaukset 044 3355 475 tai masalannuorisoteatteri.net

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu