Paikalliset

Kannabiksen kotiviljely voi aiheuttaa isot tuhot

Asunnoista paljastuu suuriakin kannabisviljelmiä. Monet tulevat ilmi asunnon korjauskäynnin yhteydessä.

Poliisi

Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanervan mukaan kannabiksen kotikasvattajat aiheuttavat asuinnoissa pahimmillaan useiden kymmenien tuhansien eurojen vahingot.

Suurimmat vahingot liittyvät toistaiseksi aika harvinaiseen huumekasvin myyntiin kasvattamiseen, jolloin koko huoneisto on valjastettu rikolliseen toimintaan.

– Kun ovesta astuu sisään, subtrooppinen ilmasto iskee vasten kasvoja, on lämpölamput ja muut, Koro-Kanerva kuvailee esimerkkitapausta.

– Näissä tapauksissa ikävä kyllä aiheuttajalta ei rahoja saada. Ulosotossa selviää monesti, että hän on varaton.

Vahinkotapauksissa asunto-osakeyhtiölaki määrää vuokranantajan korvaamaan asunnon sisäpinnoille aiheutuneet vauriot, jos vuokralainen on maksukyvytön.

Asunnon rakenteista ja naapureiden vahingoista vastaa puolestaan taloyhtiö.

Kimurantiksi tilanteet tekee se, että lain mukaan vuokranantajan pitää irtisanoa vuokrasopimus kolme tai kuusi kuukautta ennen sopimuksen päättymistä.

Vuokralaista ei Koro-Kanervan mukaan saa mukaan hiillostettua ulos pelkän rikosepäilyn varjolla.

– Rikostuomio voisi joissain tapauksessa riittää irtisanomiseen etenkin, jos taustalla on häiriöitä tai huoneiston tärvelemistä.

Sopimuksen purkaakseen vuokranantajan pitää todistaa, että vuokralainen laiminlyö huoneiston hoitoa tai käyttää sitä tarkoituksen vastaisesti.

Naapureille huumekasvien kasvatuksesta näyttää koituvan vielä vähän harmia. Koro-Kanerva ei esimerkiksi muista, että heidän neuvontapuhelimeen olisi tullut yhtään puhelua kannabiksen hajuhaitoista.

– Voisiko olla niin, että hajua ei tunnistetakaan.

Kovin laaja ongelma ei ole vielä vuokranantajienkaan näkökulmasta, mutta ilmiö on yleistymässä. Yhteydenottoja kannabisepäilyistä tulee kuukausittain muutamia, kun yhteensä kattojärjestöltä kysytään neuvoa 400–500 kertaa kuussa.

– Tuntuu, että epäilyjä tulee jonkin verran enemmän kuin aikaisemmin, Koro-Kanerva arvioi.

Rikoskomisario Heikki Miettinen Helsingin huumepoliisista kertoo, että kotikasvatusepäilyjä tulee heille viikottain, jollei päivittäin. Tarkempaa lukumäärää hän ei osaa kertoa.

Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola kertoo, että heille on tullut vuosien varrella muutaman kerran välitykseen asunto, jossa aikaisempi vuokralainen on aiheuttanut pahoja kosteusvahinkoja.

– Eräässä omakotitalossa vuokralainen oli laittanut multaa lattian päälle ja kasvattanut siinä kannabista. Parin vuoden kasvattelun jälkeen vesivahingot olivat aika mittavat.

Paljon vuokra-asuntoja välittävässä VVO:ssa ongelmaan ei ole törmätty.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu