Paikalliset

Vilkas radioamatööri ei ole iällä pilattu - Katso video!

9-vuotias Marina Vilkas on läpäissyt radioamatöörikokeet ja on nyt Suomen nuorin mahdollisesti jopa maailman nuorin radioamatööri. Perheessä on myös toinen nuori radioamatöörityttö, joka on 12-vuotias.

Päivi Tuovinen

Kauklahdessa on keväällä tehty Suomen ennätys – ellei peräti maailmanennätys. Marina Vilkas, 9, on todistetusti koko maan nuorin radioamatööri.

Huhtikuun puolivälissä Marina sai todistuksen siitä, hän on suorittanut Viestintäviraston valvonnassa radioamatöörien perusluokan.

– Isähän se minut ja siskon tähän innosti mukaan. Lahdessa oli kurssi, jossa suoritettiin perusluokkatesti. Ihan eka kerralla se ei mennyt läpi, mutta kyllä sitten toisella, kertoo Marina.

Tutkinnon jälkeen sisaruksilla on kaikki oikeudet toimia täysiverisinä radioamatööreinä ja rakentaa jopa omia radiolaitteita.

Etenkin Marina on innostunut ottamaan laitteilla yhteyksiä muihin radioamatööreihin – sen sijaan isosisko Kristiina, 12, odottelee yhä sopivaa tilaisuutta heittäytyä harrasteeseen täydellä painolla. Tyttöjen kutsutunnukset ovat OH2SA ja OH2KR.

– Kyllä näiden tyttöjen ikäiset radioamatöörit ovat Suomessa hyvin harvinaisia tapauksia, muistuttaa Suomen radioamatööriliiton puheenjohtajanakin toiminut kirkkonummelainen Jari Jussila.

– Perusluokan T1-kokeen suorittaminen ei ole mitenkään helppoa ja sitä varten pitää osata oikeasti asioita. Tämä on kyllä hieno suoritus.

Tyttöjen isä Ismo Vilkas painottaa sitä, että hyvälle harrasteelle ei tule liikaa hintaa. Myös perheen äiti on tyttöjen hyvästä harrasteesta hyvillään.

– Esimerkiksi luistelu- tai ratsastuskouluun menisi yhden talven aikana satoja euroja. Ei muuta kuin tytöt vain yhteyksiä ottamaan. Tuon ikäisenä minäkin innostuin kideradioista, muistelee isä-Vilkas myhäillen.

Radiosta kuuluu päivän ensimmäinen kutsu, johon Marina vastaa jo melkeinpä tottuneesti.

– Tässä Kuutonen Faarao Tyyne Risto... Kakkonen Sakari Aarne...

Radioamatöörit

Radioamatöörit pitävät yhteyksiä toisiinsa radiolaitteiden avulla.

Harraste vaatii tutkinnon, joka oikeuttaa käyttämään radioamatööriasemaa ja rakentamaan radiolaitteita.

Suomessa pätevyystodistuksia myöntää Viestintävirasto eli Ficora.

Suomessa on noin 5 500 radioamatööriä, joista kaksi kolmasosaa kuuluu Suomen radioamatööriliittoon.

Pääkaupunkiseudun radioamatöörikerhoissa on noin viitisensataa jäsentä.

Lähde: SRAL

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu