Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Pyörämatka alkaa reitin valinnalla

Pyöräilykausi on nyt huipussaan ja aktiivipyöräilijöiden lisäksi kesä houkuttelee satulaan satunnaisempia polkijoita, joiden taidot ja ikä vaihtelevat.

Liikenneturva muistuttaa, että pyörä on ajoneuvo, jonka kuljettajan on hallittava liikennesäännöt. Kypärä suojaa päätä kaatumisissa ja törmäämisissä.

– Miellyttävä ja turvallinen pyörämatka alkaa reitin valinnalla. Kannattaa suunnitella reitti, jossa on mahdollisimman hyvät pyörätiet. Jos reitti on mukava, voi pyörällä tehdä pienen mutkankin, kertoo Liikenneturvan Helsingin yhteyspäällikkö Varpu Tavaststjerna.

Pyöräilijän on ajettava pyörätiellä, jos sellainen on. Ellei pyörätietä ole, pyöräilijän tulee ajaa tien oikeaa laitaa niin lähellä tienreunaa kuin mahdollista.

Jalkakäytävällä pyörällä saavat ajaa vain alle 12–vuotiaat lapset.

Vauhti on osa pyöräilyn nautintoa. Mukavasti rullaavassa alamäessäkin on kuitenkin osattava tarpeen vaatiessa hiljentää vauhtia.

– Yhdistetyllä jalkakäytävällä ja pyörätiellä pyöräilijän on sovitettava vauhtinsa muun liikenteen mukaan ja otettava huomioon, että jalankulkijat voivat tehdä yllättäviä liikkeitä. Sama koskee ajoradalla ajavia. Liikenteen määrän lisääntyessä on vauhtia vähennettävä, muistuttaa Tavaststjerna.

Polkupyörä on ajoneuvo, ja ajoradalla ajavaa pyöräilijää koskevat samat väistämissäännöt kuin autoilijaakin. Oikealta tulevia ajoneuvoja on väistettävä, elleivät liikennemerkit määrää toisin. Risteyksessä kääntyvä väistää kaikkea risteävää liikennettä.

– Risteyksissä pyöräilijän pitää tarkkailla, mitä muut tekevät, ja varmistaa, että muut ovat huomanneet hänet. Tarvittaessa on varauduttava pysähtymään, huomauttaa Tavaststjerna.

Pyörätieltä tuleva pyöräilijä saa ajaa tien yli pyörätien jatketta pitkin, mutta hänen on väistettävä sekä oikealta että vasemmalta tulevia autoilijoita.

Liikenneturva julkaisi vastikään uudistetun Jalan ja pyörällä -oppaan, jossa käydään läpi jalankulkijan ja pyöräilijän säännöt ja vaaranpaikat. Uusittu opas ottaa entistä monipuolisemmin huomioon pyöräilyn erilaisissa ympäristöissä.

Ajaminen on erilaista kadulla kuin maantiellä.”
– Ajaminen on erilaista kadulla kuin maantiellä. Esimerkiksi kadun varteen pysäköidyt autot aiheuttavat vaaranpaikkoja. Autoilija saattaa epähuomiossa avata auton oven pyöräilijän eteen. Siksi pitää kapeilla kaduilla ajaa keskellä kaistaa eikä reunaa hipoen”, sanoo Helsingin polkupyöräilijöiden varapuheenjohtaja Otso Kivekäs, joka osallistui oppaan tekemiseen kaupunkipyöräilyn asiantuntijana.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu