Tasausvastikkeiden rajut korotukset raivostuttavat

Jukka Kilpi on yrittänyt saada Asokodeilta lisäselvityksiä siitä, mitä tasausvastikelaskelmien kulut pitävät sisällään. Toistaiseksi turhaan.

Seppo Korkman

Pääkaupunkiseudulla lähes kaikki asumisoikeusasunnoissa asuvat joutuvat maksamaan satoja euroja ylimääräistä vastikkeen tasausta.

– Ylimääräisiä maksuja selitetään sillä, että niillä tasataan huonosti hoidettujen kohteiden tappioita muualla Suomessa, hämmästelee Rauduntiellä asokodissa vuodesta 1996 asunut Jukka Kilpi.

Tasaus merkitsee hänelle joka kuukausi yli 500 euroa ylimääräisiä vastikekuluja. Neliötä kohden tasaus oli viime vuonna 4,43 euroa.

Kilpi maksaa 118 neliön asunnostaan vastiketta 1 600 euroa kuukaudessa.

– Tilinpäätöstietojen mukaan me maksamme vuokraa tontista, vaikka se on oma. Korjauskustannuksia oli viime vuonna yli 18 000 euroa, vaikka todellisuudessa tehtiin vain pieniä pintaremontteja.

Tilinpäätöstietoja Kilpi kuvaakin ”akuankkalaskelmiksi”.

 

Me maksamme vuokraa tontista, vaikka se on oma.”

Rauduntien vastikelaskelmista löytyy myös tuhansien eurojen summa markkinointiin ja viestintään.

 

Kilpi epäileekin yhtenä vastikkeen maksajana kustantaneensa muun muassa niitä golfmatkoja, joista Rauduntien 12:n omistavan Suomen Asumisoikeus Oy:n toimitusjohtajaa syytetään lahjuksen antamisesta ja kuluttajariitalautakunnan puheenjohtajaa lahjuksen vastaanottamisesta.

Valtakunnallisen Suomen asumisoikeusasukkaat ry:n puheenjohtajanakin toimiva Kilpi on sitä mieltä, että tasauksen nimissä kerättävistä vastikkeista suurin osa sujahtaa asumisoikeusasunnot omistavien osakeyhtiöiden osakkeenomistajien taskuihin.

Hän vertaa yleishyödyllisten yhtiöiden omistuksessa olevien asumisoikeusasuntojen vastikkeita Helsingin kaupungin aso-asuntojen vastaaviin.

– Kaupungin aso-asunnoissa vastikkeet ovat 20 prosenttia alhaisemmat.

Vastikkeiden taso on Kilven mielestä ryöstäytynyt käsistä ja ne ovat nousseet nopeammin kuin vuokrat vapailla markkinoilla.

Moni asukas on korotusten takia muuttanut pois aso-asunnosta.

– Mekin harkitsemme sitä vakavasti.

Kilpi on valittanut Rauduntien vastikkeista kuluttajariitalautakuntaan.

– Jos sieltä tulee kielteinen päätös, olemme naapureiden kanssa päättäneet katsoa tämän asian loppuun käräjäoikeudessa.

Pysyväksi ratkaisuksi Kilpi ehdottaa, että asumisoikeusasukkaat saisivat äänioikeuden yhtiökokouksissa.

Käyttäjän Seppo Korkman kuva
Seppo Korkman