Paikalliset

Saunalahden uusi kirjasto tekee kulttuurihistoriaa

Viittä vaille valmis. Saunalahden uuden koulun ensimmäinen lukuvuosi alkaa tiistaina noin 750 oppilaan voimin. Oppimiskeskuksen periaatteella toimiva talo pitää sisällään muun muassa Espoon uusimman kirjaston.

Päivi Tuovinen

Saunalahden koulun uudet ekaluokkalaiset Oona Puhakka sekä Helmi ja Anni Könnölä odottavat ensi tiistaita innokkaana. Silloin alkaa heidän koulutyönsä – lisämausteen tuo kokonaan uunituore koulurakennus.

Brinkinmäentien puolella sijaitseva Saunalahden uusi kirjasto tekee sekin espoolaista kulttuurihistoriaa, sillä se on vuosiin Espoon ensimmäinen tyystin uusi kirjasto.

Kirjaston ja koulun välillä ei ole meillä tiukkoja rajoja.”
Vuonna 2009 avattu Entressen kirjasto oli tavallaan vanhan jatkoa, sillä se sai uumeniinsa Keski-Espoon vanhan kirjaston aineiston.

Saunalahden kirjastossa sitä vastoin ovat uutta niin kalusteet kuin kirjatkin.

– Olemme kyllä ennakoineet sen, että koululaiset voivat uudesta kirjasta kuullessaan tulla etsimään sitä meiltä suurellakin joukolla.

– Kokoelmaan kuuluu reilut neljätuhatta nidettä, mutta täydennämme kokoelmaamme tarvittaessa muista Helmet-kirjastoista, kertoo Saunalahden kirjaston pedagoginen informaatikko Nanna Martikainen.

Kirjasto on huomioinut toiminnassaan paitsi koulun väen myös lähialueen asukkaat. Lukunautintojen pariin pääsevät arkisin kello 15 jälkeen kaikki halukkaat – perjantaisin kirjaston ukset avautuvat jo tuntia aiemmin.

– Lehdet ovat sitä aineistoa, johon olemme panostaneet erityisen paljon. Meille on tilattu puolisen tusinaa sellaista lehteä, joita ei tule mihinkään muuhun Espoonlahden alueen kirjastoon. Esimerkiksi Red ja Rolling Stone ovat tällaisia lehtiä, luettelee erikoiskirjastovirkailija Ville Tarkiainen.

Myös koulun oppilasjakaumaa on kirjastossa tutkittu tarkoin.

– Koulussa ja koko Saunalahden alueella puhuttavat kielet huomioidaan aina silloin, kun päätetään aineistohankinnoista. Vieraskielisiä kirjoja on varauduttu hankkimaan vaihtuvina kokoelmina suuremmista kirjastoista, arvioi Martikainen.

Kirjaston ja koulun yhteistyö näkyy selkeästi siinä, että niiden välillä ei ole tiukkoja rajoja. Koulun aula toimii kirjaston lukusalina, samoin kirjaston asiakkaat voivat aulassa käyttää kannettavia tietokoneita.

Vieraat kielet huomioidaan aineiston hankinnoissa.”
– Tarvittaessa kirjaston tapahtumia saatetaan järjestää vaikkapa koulun auditoriossa. Lisäksi samat pelisäännöt pätevät käyttäytymisen suhteen niin koulussa kuin kirjastonkin puolella, muistuttaa Nanna Martikainen.

Saunalahden kirjaston avautumisen jälkeen Espoossa on kaikkiaan viisitoista kaupunginkirjaston toimipistettä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu