Puheenaihe

Evoluutiobiologi: Sinkkuus ei ole ihmiselle luontaista

Evoluutiobiologian dosentin Markus J. Rantalan mukaan sinkkuudelle löytyy perusteluja. Ne eivät kuitenkaan poista ihmisen kaipuuta suhteeseen.

Markus Rantalan kuva-arkisto

Väestöntutkimuslaitoksen mukaan jopa yli viidennes 25–44-vuotiaista elää sinkkuna. Evoluutiobiologian dosentin näkökulmasta kehitys on tietyllä tavalla huolestuttava.

– Ihminen on sosiaalinen laji ja ihmismieli on sopeutunut muodostamaan parisuhteita. Ihmismieli ei siksi ole sopeutunut elämään yksin, vaikka entistä useampi yksin elääkin, Markus J. Rantala sanoo.

Sosiaalinen media ei ratkaise yksinäisyyden syvintä ongelmaa.”

Yksinäisyys kulminoituu asiantuntijan mukaan suurkaupunkeihin.

Mitä isommassa kaupungissa asut, sitä yksinäisempi todennäköisesti olet.

– Usein kuvitellaan, että kaupungissa asuvat eivät ole yksinäisiä, mutta ennen vanhaan maaseutujen kyläyhteisöjen sosiaaliset verkostot olivat aktiivisempia ja vahvempia kuin nykykaupungeissa, hän muistuttaa.

Maaseudun kyläyhteisössä yhteisöllisyys oli evoluutiobiologin mukaan voimakasta.

Sitä esimerkiksi sosiaalinen media ei pysty korvaamaan, koska verkossa vuorovaikutus on tutkijan mielestä helposti pinnallista.

– Kaupunkisuunnittelulta ja yhteiskunnalta vaadittaisiin radikaaleja ratkaisuja yksinäisyyden poistamiseksi, mutta onko se enää mahdollista? En tiedä, Rantala pohtii.

Miksi yksinäisiä on sitten yhä enemmän? Miksi parisuhteet päätyvät avioeroon tai sopivaa puolisoa tunnu löytyvän?

Rantalan mukaan syitä on useita.

– Tiedetään, että media aiheuttaa osaltaan tyytymättömyyttä kumppaneihin. Mediassa ihmiset näkevät superkauniita ihmisiä jatkuvasti, mikä saa oman kumppanin näyttämään vähemmän puoleensavetävämmältä. Television tai pornon katsominen ei tee hyvää parisuhteelle.

Nykyajan paradokseja: kun eroaminen on entistä helpompaa, yhdessä pysyminen on vaikeampaa.”

Myös parisuhteen dynamiikka on hänen mukaansa muuttunut dramaattisesti.

– Kun ihastumisvaihe 3–4 vuoden jälkeen usein hiipuu, parisuhde lopetetaan herkästi ja aloitetaan uusi – tai ollaan yksin. Ennen vanhaan tuossa vaiheessa oltiin jo naimisissa, jolloin parisuhteen lopettaminen ei ollutkaan enää niin helppoa.

Ehkäisykin on vaikuttanut paitsi sukupuolielämän vapautumiseen, myös mahdollisuuteen valita parisuhteen ja yksinolon väliltä.

– Enää ei mennä naimisiin, jotta voitaisiin harrastaa seksiä, evoluutiobiologi tiivistää.

Lapsettomuuden on puolestaan tutkimusten mukaan todettu vaikuttavan parisuhteiden pysyvyyteen:

– Tutkimuksen mukaan avioparit, joilla on lapsia, pysyvät todennäköisemmin yhdessä kuin parit, joilla ei ole lapsia. Jos ei ole yhteisiä lapsia, ei ole nykyään enää mitään, mikä pakottaisi olemaan yhdessä, koska yhteiskunta ja sukukaan eivät enää tuomitse avioeroja samalla lailla kuin ennen.

Markus J. Rantala

evoluutiobiologian dosentti Turun yliopistossa

Rantalan johtaman tutkimusryhmän mukaan miesten kasvojen puoleensavetävyydellä on yhteys heidän immuniteettikykynsä voimakkuuteen.

Komeita miehiä valitessaan naiset hakevatkin tiedostamattaan hyvää geeniperimää jälkeläisilleen.

Suomalaiset naiset valitsevat kasvonpiirteiltään naisellisempia miehiä kuin naapurimaiden naiset Baltiassa, Venäjällä ja Ruotsissa.

Sen sijaan naisten kasvojen puoleensavetävyyteen vaikuttaa heidän stressihormonitasonsa. Stressaantuneen naisen kasvot eivät tutkimuksen perusteella viehätä miestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Taas uusi sinkkureality Suomeen: Iske yöseuraa tai lähde kotiin4.5.2015 13.59
Tutkija: Yhä useampi sinkkumies ei löydä koskaan naista18.7.2011 21.26

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu