Jetsonien koti kaipaa remonttia

ArkkitehtuuriEspoon maamerkki, vuonna 1968 valmistunut Haukilahden vesitorni on ensimmäisen peruskorjauksensa kynnyksellä. Maiseman päällä leijuvan lentävän lautasen historiaa ja kuntoa on kartoitettu pohjustukseksi alkavalle remontille.

– Ikääntymisen merkit ovat näkyvissä – pinta ei ole enää niin sileä kuin ennen, kuvaa rakennuttaja-arkkitehti Juha Hovinen Espoon tilakeskuksesta.

– On hienoa, että Espooseen on rakennettu jotain pysyvää ja kaunistakin. Tavoitteenamme on, että Haukilahden vesitorni on pystyssä vielä ainakin 40, ehkä jopa 60 vuotta, lisää kaukokäyttö- ja automaatioyksikön päällikkö Petteri Jokinen HSY Vedestä.

Rakennushistoriaa selvittänyt Livady esitteli tuloksia viime viikolla kutsuvieraille vesitornissa. Tilaisuus antoi kattavan kuvan siitä, kuinka Haukilahden vesitorni suunniteltiin, miten se rakennettiin ja kuinka se on muuttunut.

Esittelytilaisuuden kaikki puhujat tuntuivat olevan yhtä mieltä Haukilahden vesitornin arvosta – sen rakentaminen on ollut kulttuuriteko.

– Vesitorni on luonut identiteettiä kaupungistuvalle Espoolle. Sillä on ollut korkeat, esteettiset tavoitteet, arvioi professori Panu Lehtovuori Livadysta.

Tornia arvostavat paitsi ympäristön asukkaat, myös lukuisat turistit, jotka vierailevat vesitornissa ihailemassa maisemia. Näköaloihin voi tutustua ylätasanteella toimivassa ravintola Haikaranpesässä.

Vesitornin suunnittelivat arkkitehti Erkko Virkkunen ja diplomi-insinööri Ilmari Hyppänen. Virkkusen leski Pirkko Virkkunen on kertonut, kuinka hänen miehensä etsi tuskissaan yökausia oikeaa muotoa vesitornille. Sitten arkkitehdilla välähti – hän halusi tehdä Jetsonien kodin.

Futuristinen, utopistinen arkkitehtuuri on saanut perusideansa siis sarjakuvista. Vesitornissa on myös yhtymäkohtia Seattlen Space Needleen. Jotkut ovat nähneet Virkkusessa jopa Star Trek -avaruushahmojen piirteitä.

Rakennustöissä käytettiin edistyksellisiä tekniikoita. Maassa valetut osat nostettiin hydraulisesti veto-nostona paikoilleen; menetelmää käytettiin ensi kertaa Suomessa.

Ulospäin Haukilahden vesitorni on säilynyt pääosin samannäköisenä. Tornin pilareihin ei osu valoa, vain hatun alaosaan. Näin valaistus vahvistaa leijuvaa vaikutelmaa.

Huomionarvoinen on myös betonikatto, joka on kestänyt yllättävän hyvin ajan hammasta. Ulkokuoren säälle alttiimmissa kohdissa on kuitenkin havaittavissa rapautumista.

Sisustukset ovat moneen kertaan muuttuneet, erityisesti ravintolassa. Alkuperäisiä piirustuksia ei ole löytynyt. Vanha ilme näkyy silti yhä ravintolan ja terassin leikkausmuodoissa sekä ikkunoiden, terassin ja kaiteen tarkoissa suhteissa.

– Ulkoterassi kaiteineen ei täytä välttämättä nykyisiä rakennusmääräyksiä. Mielestäni olisi silti tärkeää, että asiakkaat pääsisivät sinne. Ulkoterassin säilyttäminen on yksi vaativimpia kysymyksiä, myöntää arkkitehti Janne Prokkola.

HSY Veden alueella sijaitsevat kaikki 12 vesitornia ovat remontin tarpeessa. Haukilahdessa korjaustöiden on tarkoitus alkaa toukokuussa 2011. Ravintola menee kiinni vajaat kaksi vuotta kestävän remontin ajaksi.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu